Tenyérlenyomata vall a gyilkosra

2017.11.27. 10:01

Olasz maffiózókról szólhat a Farkas Helga-gyilkosság

Dél-Olaszországban, Calabria tartományban rábukkantak arra a férfira, akinek tenyérlenyomata azonos azzal, amelyet 26 évvel ezelőtt találtak a bűnözők által elrabolt, és azóta nyomtalanul eltűnt Farkas Helga autójának visszapillantó tükrén – állítja sajtóértesülések szerint Palatinus Gábor nyugalmazott rendőrtiszt, az eset egykori nyomozója.

Forrás: beol.hu

Az eltűnésekor 17 éves lány tehetős családjától váltságdíjat követeltek elrablói. A zsaroló telefonáló a hatóságok szerint Csapó József volt, aki személyesen is ismerte Farkas Helgát.

Palatinus Gábor szerint Csapó 1989-ben Münchenbe utazott, akkori szeretője küldte őt sógorához, Fésü Péterhez, aki egy nemzetközi, főleg BMW-k lopására specializálódott banda tagja volt. Ekkor ismerkedett meg egy olasz férfival, aki beszervezte őt egy bűnözői csoportba. Ennek a férfinak a tenyérnyomát találták meg Farkas Helga autójának visszapillantóján – állítja a volt nyomozó. Palatinus koncepciója szerint a rablás elkövetőinek két csoportja volt: Csapóék „kommunikáltak”, az olasz férfi által vezetett csoport pedig Budapesten tartotta fogva a lányt.

Egy korabeli felvétel a Szeged és Orosháza között elrabolt Farkas Helgáról.
Forrás: MTI Fotó | Fotós: Németh György

A magyar kriminalisztika történetének egyik leghíresebb emberrablását 1991. június 27-én hajtották végre, amikor a 17 éves Farkas Helga piros Mazdája Szeged és Orosháza között járt. A szemtanúk szerint a Mazdát előzőleg egy magyar rendszámú, fehér autó követte lekapcsolt fényszórókkal. Utóbbi gépjárműben a vallomások szerint három vagy több ember ült. Farkas Helga nem érkezett meg a várt időben Szegedre, az édesanyjához, aki balesetet sejtve autójával végigjárta az útvonalat, majd értesítette a rendőröket. Éjfél körül zsarolók hívták föl Farkas Imrét, Helga édesapját, aki vendéglátásból és nyerőgép-üzemeltetésből élve vált a környék tehetős vállalkozójává. A telefonáló férfi, elváltoztatott hangon, 500 ezer német márkát – akkori árfolyamon 21 millió forintot, ami ma 300 millió forintnak felelne meg – követelt a lány szabadon bocsátásáért cserébe.

Farkas Helga holtteste máig nem került elő, meggyilkolásáért eddig senkit nem ítéltek el.

Borítókép: Farkas Helga

beol.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában