Elhatárolódás

2018.01.17. 11:33

Utódjelöltje szerint sem európai Tudose akasztásos kijelentése

Már három nappal a jelölése előtt elhatárolódott Mihai Tudose miniszterelnök akasztásos kijelentésétől Viorica Dăncilă, a romániai kormánykoalíciós pártok miniszterelnök-jelöltje.

Viorica Dăncilănak a román Szociáldemokrata Párt (PSD) európai parlamenti csoportja vezetői minőségében kiadott szombati közleményére a Maszol.ro portál figyelt fel szerdán. A román hírügynökségek által szombaton idézett közleményben a politikus úgy vélekedett: megengedhetetlenek Mihai Tudose retorikájának „szélsőséges élű” elemei, amilyen például a halálbüntetésre való utalás. Szerinte ugyanis ezek az európai értékekkel ellenkező kijelentéseknek tekinthetők.

„Figyelmeztetem a miniszterelnököt, hogy figyeljen oda jobban és felelősebben a saját kijelentéseire” – fogalmazott a politikus. Hozzátette: nem kell olyan témákat és megközelítéseket feléleszteni, amelyek az európai értékektől való elrugaszkodásként értelmezhetők.

Viorica Dăncilă hangsúlyozta: Románia egységes nemzetállami alkotmányos meghatározása nem képezi alku tárgyát. Ez valamennyi román párt és román intézmény álláspontja, tehát ez a kérdés megkerülhetetlen. „Éppen ezért nem szükséges szerencsétlen megfogalmazásokkal alátámasztani olyan valamit, amivel mindenki egyetért” – fogalmazott közleményében a szociáldemokrata politikus. Kijelentése szombaton szinte észrevétlen maradt, ugyanis Viorica Dăncilă nem tartozott a PSD befolyásos politikusai közé.

A Realitatea hírtelevízió által múlt szerdán telefonon kérdezett Mihai Tudose akkori miniszterelnök egy zászlóállítási kísérletre adott válaszával példázta, hogy miként viszonyul a magyar autonómiatörekvésekhez. A kormányfő felidézte: a zászlóállítási kísérletkor is világossá tette, hogy „ha a zászló lobogni fog, ott fognak lengeni mellette a helyi felelősök is”.

Tudose hétfő este bejelentette lemondását, amelyről hivatalosan kedden tájékoztatta Klaus Iohannis államfőt, aki ezt tudomásul vette és Mihai Fifor védelmi minisztert nevezte ki ügyvivő kormányfőnek. A kormányzó szociáldemokraták aznap nőszervezetük elnökét, Viorica Dăncilă európai parlamenti képviselőt jelölték a miniszterelnöki tisztségre.

Borítókép: AFP / George Calin

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában