Végeredmény

2018.02.25. 21:39

Márki-Zay Péter nyerte a polgármester-választást Hódmezővásárhelyen

A szavazók csaknem 58 százaléka voksolt a független jelöltre.

Forrás: fb

A Csongrád megyei Hódmezővásárhelyen Almási István (Fidesz-KDNP) halála miatt kellett kiírni az időközi polgármester-választást. A megyei jogú városban hárman indultak a posztért: a Fidesz-KDNP jelöltjeként Hegedűs Zoltán alpolgármester, továbbá függetlenként Hernádi Gyula és Márki-Zay Péter.

A város választásra jogosult 36 818 polgára ötven szavazókörben adhatta le voksát. A szavazáson végül 22 918-an vettek részt, ebből 22 745 érvényes szavazat született.

Márky-Zay Péter 13 076 (57.49%) szavazatot kapott, Hegedűs Zoltánra 9 468-an (41.63%) voksoltak, Hernádi Gyula 201 (0.88%) szavazatot gyűjtött össze.

A Magyar Idők tudósítása felidézi: amikor Márki-Zay Péter az eredmények ismeretében az aktivisták elé lépett, a frissen megválasztott polgármester köszönetet mondott a vásárhelyieknek a szavazáson való részvételért.

Beszédében országos ellenzéki összefogást sürgetett, majd tett egy éles megjegyzést a baloldalnak, mondván: nemcsak a szocialista, hanem a fideszes korrupció ellen is kell harcolni, emellett az ügynökakták nyilvánosságra hozatalát is sürgette. Leszögezte azt is, hogy ebben az országban van demokrácia, mert az emberek kifejezhették véleményüket. Rendszerváltó hangulatot emlegetett az egész országban, s ezzel szerinte a Fidesz együtt legyőzhető.

Az időközi polgármester-választást követő sajtótájékoztatóján Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter az MTI tudósítása szerint kijelentette: továbbra is Hódmezővásárhelyért fognak dolgozni, ahogy az elmúlt 27 évben, a város fejlődését tartva szem előtt.

A térség országgyűlési képviselői posztját is betöltő politikus köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vett a választáson, és azoknak különösen, akik a Fidesz jelöltjét támogatták.

Hegedűs Zoltán mintegy 9500 voksot kapott, annyit, amennyit 2014 őszén és tavaszán a Fidesz jelöltje. A párt támogatóinak bizalmát négy év távlatában sikerült megőrizni, ez jelenti a legnagyobb sikert – mondta a politikus.

A miniszter úgy fogalmazott, országos jellegű kampány zajlott az elmúlt két hónapban a városban. Kifejtette, az országos konzekvenciák levonásával nem foglalkozik, az eredmények értékelése még hátra van. Hozzátette: azon fognak dolgozni a következő hónapokban, hogy a választópolgárok bizalmát elnyerjék áprilisban.

Lázár János gratulált Márki-Zay Péternek a győzelemhez. Elmondta, várja, milyen kezdeményezései lesznek az új polgármesternek, milyen irányba halad majd a Hódmezővásárhely.

Hegedűs Zoltán szerint az időközi polgármester-választáson a piszkos kampány győzött a tisztes munka fölött. Kijelentette: meghajlik a választók akarata előtt, hétfőn lemond az alpolgármesteri tisztségéről, de önkormányzati képviselői munkáját folytatja.

A politikus hangsúlyozta, készen áll arra, hogy mindenkivel együttműködjön Hódmezővásárhely érdekében. Hozzátette: a város fejlődése nem állhat meg.

A választási eredmények ismeretében a Fidesz közleményt adott ki, melyben kiemelik, hogy Kiskunhalason fölényesen győztek, s elismerik, hogy Hódmezővásárhelyen viszont alulmaradtak.

„A kiskunhalasi időközi önkormányzati választáson több mint kétharmados, 68 százalékos támogatással győzött jelöltünk, Juhász György. A hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választáson férfias küzdelemben alulmaradt jelöltünk egy független jelölttel szemben. A győzteseknek gratulálunk. A Fidesz-KDNP az elmúlt egy évben 17 időközi önkormányzati választáson indult és abból hármat elveszített, 14-et pedig nagy fölénnyel megnyert – olvasható a vezető kormánypárt vasárnap esti kommünikéjében.

A választást követően az ellenzéki pártok megszólalásaikkal már a tanulságok levonására tettek kísérletet. Az MSZP és a Párbeszéd a „demokratikus ellenzéki pártok” között a választási együttműködésről sürgetnek egyeztetéseket, mert úgy látják, a hódmezővásárhelyi választás fontos üzenete: ha sokan mennek el voksolni és van esélyes jelölt, a Fideszt le lehet győzni.

Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje, a Párbeszéd társelnöke hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón azt mondta, a hódmezővásárhelyi választás fontos tanulsága, hogy a szavazatokat ”nem lehet megosztani„, csak az esélyes jelöltre leadott szavazat hoz változást.

Úgy fogalmazott, nyitottak további együttműködésre a demokratikus ellenzéki pártokkal, hogy még több esélyes jelölt legyen.

Molnár Gyula, az MSZP elnöke kijelentette, az utolsó percig készen állnak az egyeztetésre. Szerinte március 15-ig meg kell állapodni az esélyes jelöltekről.

A Jobbik nevében Vona Gábor pártelnök " target="_blank" ">videóüzenetében úgy értékelte a történteket, hogy a hódmezővásárhelyi győzelem ”fordulópont”, történelmi győzelem. „Ha Lázár János városában a Fidesz megverhető, akkor az ország minden pontján megverhető”, és véget fog érni a hazudozás, a lopás és az arrogancia korszaka. A Jobbik miniszterelnök-jelöltje szerint „a mai nap azt üzente: „van remény, Magyarország”.

A LMP miniszterelnök-jelöltje, Szél Bernadett szintén " target="_blank" ">a Facebook-on reagált a történtekre. Mint írta, ezzel ”megtört a jég„. Megfogalmazása szerint ”a gyűlöletkampány nem ért célt, nem tudta befogni a kiváló jelöltet, nem tudta otthon tartani az embereket, a Fidesz bukta Hódmezővásárhelyet”. Az LMP politikusa ezért úgy látja,  ez „jó ómen április 8-ra!”

Borítókép: Facebook / Márki-Zay Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában