Növekvő tekintély

2018.11.24. 20:41

Kövér László: a V4-eknek meghatározó szerepük lehet az EU reformjában

A visegrádi országok (V4) meghatározó szerepet játszhatnak az Európai Unió (EU) reformjában, többek között a térségünk gazdasági súlyát tekintve – hangsúlyozta az Országgyűlés elnöke szombaton a lengyelországi Krasiczynben megtartott lengyel-magyar szabadegyetemen.

A lengyel és a magyar egyetemisták előtt tartott pódiumbeszélgetésen Kövér Lászlót és a lengyel szejm elnökét, Marek Kuchcinskit elsősorban az ő közéleti szerepvállalásuk indtítóokairól kérdezték, azokról a meghatározó, emberformáló pillanatokról, amelyek életpályájukra kihatottak.

A két ország Európán belüli szerepére vonatkozó kérdésre válaszolva a magyar házelnök leszögezte:

a V4 országai egyre nagyobb tekintélynek örvendenek, többek között azért, mert a migráció kérdésében „az idő a mi nézőpontunkat igazolta”.

Fontosnak nevezte a V4-es összefogást. A közös platform kialakítására jelenleg a következő uniós keretköltségvetésről folytatott vita ad újabb lehetőségeket – emelte ki.

Úgy látta: arra a gazdasági teljesítményre is építve, amelyet a régió országai az utóbbi időben fel tudtak mutatni, a V4-ek meghatározó súllyal fognak rész venni az EU átalakításában, reformjában.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke (j) és Marek Kuchcinski, a lengyel parlamenti alsóház, a szejm elnöke a lengyelországi Krasiczynben tartott lengyel-magyar szabadegyetemen
Fotó: Darek Delmanowicz / MTI / PAP

A visegrádi összetartozást fontosnak nevezte Marek Kuchcinski is. A lengyel házelnök kijelentette:

„Ez racionális út, nincs ennél jobb.”

A lengyelországi Waclaw Felczak Lengyel-Magyar Együttműködési Intézet által szervezett négynapos szabadegyetemen mintegy 150 magyar és lengyel egyetemista vesz részt. Előadást tartott többek között Szabó Dávid, a Századvég kutatási igazgatója, Nacsa Lőrinc parlamenti képviselő és Kovács István történész, író, diplomata.

A szombat délutáni programon jelen voltak a magyar és a lengyel házelnök mellett az Országgyűlés alelnökei, Latorcai János és Lezsák Sándor, valamint a két ország több parlamenti képviselője. A küldöttségek részt vettek a Felczak-intézet nemzetközi tanácsülését előkészítő egyeztetésen, ennek során bemutatták a Magyarországon működő ikerintézmény, a Felczak Alapítvány programterveit is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában