Magyarság

2019.11.13. 16:45

Németh Zsolt: a társadalom támogatja a nemzetpolitikai törekvéseket

Mégsem szabad figyelmen kívül hagyni az utóbbi időben megerősödött kisebbségellenes politikai erőket – nyilatkozta az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke.

Budapest, 2019. október 27. Németh Zsolt, az Országgyûlés külügyi bizottságának elnöke beszédet mond a Székelyföld autonómiájáért tartott õrtûzgyújtás elõtt a XXII. kerületi Tóth József utcában 2019. október 27-én. Ezen a napon több mint nyolcvan székelyföldi településen gyúltak ki az õrtüzek a székelyföldi autonómiaigény jeleként a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) szervezésében. MTI/Mónus Márton

Forrás: MTI

Fotó: Mónus Márton

Addig nem lehet hosszú távon rendezni az etnikai és nemzetiségi kérdéseket régiónkban, amíg létre nem jönnek a jól körülhatárolható, közigazgatási jogkörökkel is rendelkező nemzeti kisebbségi régiók – hangsúlyozta Németh Zsolt a Pesti Srácoknak. Az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke szerint ezért fontos, hogy a nemzeti régiók védelméről szóló uniós polgári kezdeményezés keretében május 7-ig összegyűljön hét országból az egymillió aláírás.

Mint kiemelte,

örömteli volna, ha az ellenzéki pártok is a kezdeményezés mellé állnának, amint tették azt egy korábbi hasonló aláírsgyűjtés, a kisebbségi jogok európai uniós szintű rendezésének napirendre tűzését szorgalmazó Minority Safepack esetében is.

Meglátása szerint a mostani jó alkalom lehetne arra, hogy a parlamenti pártok megerősítsék a konszenzust a külhoni magyarságot érintő kérdésekben.

Németh Zsolt az interjúban kifejtette: a magyar politikában 2010-ig megosztó kérdés volt a külhoni magyarság problémája, a mélypontot pedig szerinte a kettős állampolgárságról szóló 2004. december 5-i népszavazás jelentette. A krízist meglátása szerint az oldotta fel, hogy az Orbán-kormány 2010-ben megadta a kettős állampolgárságot a külhoni magyaroknak, illetve az, hogy a baloldal feladta ezt a frontot.

A politikus a hírportálnak adott interjúban kifejtette,

bár a magyar társadalomban általános támogatottsága van a kormány nemzetpolitikai törekvéseinek, mégis nagy figyelmet kell szentelni azonak a kisebbségellenes politikai erőknek, köztük a Demokratikus Koalíciónak és a Momentum Mozgalomnak, amelyek az utóbbi időkben erősödtek meg.

Megjegyezte, a polgári oldalnak az önkormányzati választásokon azzal kellett szembesülnie, hogy a baloldalon ismét meghatározó szerephez jutott Gyurcsány Ferenc, aki minden kampány során fontosnak tartja, hogy „valamilyen módon beletörölje a cipőjét a külhoni magyarságba”.

Borítókép: Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke beszédet mond a Székelyföld autonómiájáért tartott őrtűzgyújtás előtt a XXII. kerületi Tóth József utcában 2019. október 27-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában