Járvány

2020.04.30. 22:42

Újabb lazításokról döntöttek Németországban

A vallási intézmények ismét fogadhatnak hívőket, megnyithatnak a múzeumok és egyéb kiállítóhelyek.

A koronavírus-járvány miatt elrendelt németországi korlátozások további lazításáról állapodtak meg csütörtökön a szövetségi kormány és a tartományi kormányok vezetőinek tanácskozásán.

A vallási intézmények ismét fogadhatnak hívőket, megnyithatnak a múzeumok és egyéb kiállítóhelyek, kinyithatják a játszótereket, az állatkerteket és a botanikus kerteket. A részletszabályokról a tartományi kormányok döntenek.

A lazítások igen visszafogottak, és a fertőzéshigiéniai előírások, mindenekelőtt a maszkviselés és a társas távolságtartás szabályának betartása mellett nem fenyegetnek a járvány súlyosbodásának veszélyével – mondta a tanácskozás után Peter Tschentscher hamburgi polgármester.

Be kell várni az eddigi lazítások hatását mutató adatokat, ezért csak a következő, május 6-i megbeszélésen döntenek nagyobb szabású ügyekről, az óvodák, az iskolák és a sportegyesületek működéséről – mondta Angela Merkel kancellár.

Kiemelte, hogy lehetnek eltérések a tartományok között, de a stratégia egységes, és a cél közös. El kell érni, hogy ismét minden egyes fertőzésnél feltárják és lezárják a vírus terjedésének lehetséges útjait, mint a járvány legelején. Ezért tovább kell erősíteni a fertőzöttek kapcsolatainak felkutatásával foglalkozó helyi egészségügyi hatóságokat, és mindent meg kell tenni a fertőzöttek számának újabb robbanásszerű, exponenciális növekedésének megakadályozásáért.

Kifejtette, hogy a csütörtöki megállapodás csak egy „köztes lépés” az új típusú koronavírussal védőoltás híján hosszú távon együtt élni kénytelen Németország új mindennapi rendjének kialakításában. A május 6-i tanácskozáson már egy „nagyobb csomagról”, és a rákövetkező megbeszélésen – amelynek időpontját még jelölték ki – a vendéglátás és az idegenforgalom újraindításáról tárgyalnak majd.

A fokozatosság és az óvatosság igen fontos, mert a vírus terjedéséről szóló aktuális adatok mindig csak a nagyjából két héttel korábbi helyzetet tükrözik, és a korlátozások lazítása az emberek közötti kapcsolatok sűrűsödésével jár, ami fertőzésveszélyt jelent. Ezért minden újabb lépés előtt meg kell vizsgálni az előző lépés hatását.

Az óvatosság azért is indokolt, mert a kutatók még csak most kezdi feltárni alaposabban a vírus tulajdonságait. Új felismerés például, hogy a vírust hordozó gyerekek ugyanúgy fertőzhetnek, mint a felnőttek – utalt a kancellár a berlini Charité egyetemi klinika virológiai intézetének kutatására.

A csaknem négyezer fertőzött vizsgálatával végzett kutatás szerint a garatban felhalmozódó vírus mennyiségét tekintve nincs számottevő különbség a korcsoportok között, amit mérlegelniük kell a politikusoknak, amikor a bölcsődék, óvodák és iskolák megnyitásáról döntenek.

A kutatás alapján a május 6-i döntésekhez meg kell fontolni, hogy a kisgyermekeknél ugyan többnyire nem alakul ki az a légúti és légzőszervi betegség (Covid-19), amelyet az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozhat, ezért nem is köhögnek, termetük és tüdejük teljesítőképessége révén pedig eleve kevesebb kórokozót juttatnak a környezetbe, mint egy felnőtt, de nemigen lehet betartatni velük a társas távolságtartás szabályát, így könnyen és észrevétlenül kaphatják el és adhatják tovább a vírust.

A Robert Koch (RKI) közegészségügyi intézet csütörtöki adatai szerint Németországban egyelőre javul a járványhelyzet, a vírus mind inkább visszaszorul, úgynevezett reprodukciós rátája (R0) 0,75-ön áll, ami azt jelenti, hogy minden 100 fertőzött már csak átlagosan 75 embernek adja tovább.

A SARS-CoV-2-vírust csütörtökig országszerte keddig 159 119 ember szervezetében mutatták ki, ami 1478 esettel több az egy nappal korábbinál.

A gyógyultnak minősülő, vagyis azon igazolt fertőzöttek száma, akik már átestek a fertőzésen, 3100-zal 123 500-ra emelkedett.

A Covid-19-betegségben 6288 igazolt fertőzött halt meg, ez 173-mal több az egy nappal korábbinál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában