royalista erők

2020.05.19. 14:59

A kongói rendőrség egy helyi szekta több tagjával végzett

Rendőrségi bevetéseken egy, az erőszaktól sem visszarettenő szekta legalább 55 tagjával végeztek, és többeket megsebesítettek a Kongói Demokratikus Köztársaságban áprilisban – közölték nemzetközi jogvédők kedden.

Állításuk szerint a karhatalom a Bundu dia Kongo (Kongói Királyság) mozgalom tagjai ellen túlzó erőszakkal lépett fel Alsó-Kongó tartományban. A jogvédők a rendőrségi műveletek több mint ötven áldozatával, a szekta más tagjaival, illetve szemtanúkkal, az ENSZ helyi munkatársaival, aktivistákkal és kórházi dolgozókkal folytatott beszélgetésekre alapozták megállapításaikat.

A kongói belügyminisztérium április végén közzétett hivatalos adatai szerint a Ne Muanda Nsemi szektavezér elleni műveletek során nyolcan vesztették életüket, 35-en megsebesültek, és több mint kétszáz embert őrizetbe vettek. Az elfogottak között volt Nsemi is.

A etnikai alapon szerveződő vallási mozgalom évek óta tevékenykedik főleg Alsó-Kongó tartományban, célja a gyarmatosítás előtt létezett kongói királyság helyre állítása, amely a Kongói Demokratikus Köztársaság mellett a mai Kongói Köztársaság, Angola és Gabon egyes területeit is magába foglalta.

Az áprilisi rendőrségi fellépés hátterében Nsemi szektavezér egyik felhívása állt, amelyben arra szólította fel híveit, hogy űzzék el a nem a bakongo népcsoporthoz tartozó embereket. A jogvédők szerint a kongói hatóságoknak ugyan kötelességük volt intézkedni, azonban az erőszak alkalmazása aránytalan volt, és „vérfürdőhöz” vezetett.

Címkék#Kongó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában