Ország-világ

2020.07.17. 08:42

Szombaton folytatódhat az aláírásgyűjtés a nemzeti régiókért

Szombaton ismét élesítik az online felületet, így a kezdeményezést az Európai Unió minden tagállamából aláírhatják – mondta a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Ugyanakkor

önkénteseik is elindulnak az ívekkel, így aki még nem támogatta a kezdeményezést, az elkövetkező három és fél hónapban megteheti

- tette hozzá Izsák Balázs.

Hangsúlyozta, a kezdeményezés sikere nagymértékben attól függ, hogy mekkora lesz az európai legitimitása, mennyien támogatják.

Legalább ötmillió aláírásra volna szükség és arra is, hogy 15-20 országban teljesüljön a minimális feltétele a kezdeményezésnek,

vagyis túl kell teljesíteni a minimális feltételeket – hívta fel a figyelmet Izsák Balázs.

Kitért arra is, hogy a polgári kezdeményezések nem váltak túlságosan népszerűvé az unióban az elmúlt időszakban. Nyolc év alatt 74 polgári kezdeményezésből mindössze hatnak sikerült összegyűjteni a szükséges egymillió aláírást.

Ez azt jelenti, nem sikerült az uniónak az a célja, hogy hozzáférhetővé kell tenni az európai ügyek megoldását – a közvetlen demokrácia eszközeivel – a polgárok számára – jelentette ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában