Ország-világ

2020.11.06. 11:11

Operatív Törzs: jövő héten újabb adag influenza-elleni oltóanyag érkezik (videó)

A 3 év alattiak számára szóló influenza-elleni oltás is elérhető már.

Müller Cecília országos tisztifőorvos beszél a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs utolsó alkalommal megtartott online sajtótájékoztatóján 2020. június 17-én.

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

A bírságok átlaga elérte a 22 ezer forintot

Gál Kristóf, az ORFK szóvivője elmondta, hogy csütörtöktől életbe lépett az éjszakai kijárási korlátozás. Az első éjszaka 19 esetben intézkedtek a rendőrök – tette hozzá – írja az Origó.

95 esetben intézkedtek a rendőrök csütörtökön a védelmi intézkedések megszegése miatt az üzletekben. Elenyésző a figyelmeztetések száma, az esetek 96 százalékában szigorúbb büntetések voltak. A bírságok átlagértéke 22 ezer forint volt – mondta Gál Kristóf.

Egy 41 éves férfire súlyos büntetések várhatnak

A tömegközlekedési eszközökön is ellenőriznek a rendőrök. Egy trolibuszon egy 41 éves férfi többszöri felszólításra sem volt hajlandó felvenni a maszkot, ezért őt több rendbeli szabálysértés miatt feljelentették – ismertette Gál Kristóf.

Karban kell tartani a meglévő betegségeket

Müller Cecília arról beszélt hogy az elmúlt 24 órában jelentősen nőtt a hazai fertőzöttek száma. Az országos tisztifőorvos közölte, hogy már közel 100 ezer esetet regisztráltak itthon. 103-an haltak meg tegnap, és kevesen vannak köztük azok, akiknél egyelőre nem tudtak beazonosítani más betegséget. Továbbra is karban kell tartani a meglévő betegségeket – mondta.

A meghaltak átlagéletkora 76,1 év

A számok mindenhol romlanak Európában. A meghaltak átlagéletkora 76,1 év – mondta Müller Cecília. Nyilvánvalóan az idős korosztály a veszélyeztetett – tette hozzá. Ismételten arra kérte a fiatalokat, hogy vigyázzanak az idősebbekre.

Müller Cecília: Csökkenteni kell a kontaktusok számát

Magyarországon 5489 fő van kórházban, és 391-en vannak lélegeztetőgépen. A cél, hogy az egészségügyi ellátórendszer bírja a terhelést. Csak Németországban és Ausztriában van több kórházi ágy, mint itthon. Nagy terhelés van az egészségügyi dolgozókon, ezért akinek enyhe tünetei vannak, az figyeljen magára, és tartsa be a szabályokat.

A cél, hogy ellaposítsuk a járványgörbét, és ehhez csökkenteni kell a kontaktusok számát.

Ebben az unió utolsó harmadában vagyunk

A fertőzések számáról azt mondta Müller Cecília, hogy egymillió főre vetítve még mindig az első harmadban vagyunk.

A halálozásokat tekintve az unió középmezőnyében vagyunk

A halálozásokat tekintve a középmezőnyben van Magyarország az unió átlagát nézve a WHO adatai szerint – mondta Müller Cecília.

Újabb adag influenza-elleni oltóanyag érkezik

Jövő héten újabb adag influenza-elleni oltóanyag érkezik az országba, és azt teríteni fogják – mondta Müller Cecília. Szerencsére van itthon egy vakcinagyár, és folyamatosan tudnak reagálni az igényekre – tette hozzá. A 3 év alattiak számára szóló influenza.elleni oltás is elérhető már.

Elhalasztják a halasztható műtéteket

Elérkezett az idő arra, hogy továbbra is számítani kell a fertőzések emelkedésére, és a kórházi kezelések számának növekedésére.

Müller Cecília bejelentette, hogy döntöttek a halasztható orvosi beavatkozások elhalasztásáról.

Ezek közé nem tartoznak a sürgős ellátások, és az egészségkárosodással járó eljárások.

Ezért döntöttek a halasztható műtétek elhalasztásáról

Müller Cecília kérdésre azt mondta, hogy a magyar ellátórendszerben elég ágy van, de ahhoz, hogy mindenkinek jusson megfelelő számú és minőségű ellátás, ezért döntöttek a halasztható műtétek elhalasztásáról.

Ennyi egészségügyi dolgozó fertőződött meg

3,3 százaléka fertőződött meg a járvány kezdete óta az egészségügyi dolgozóknak – mondta kérdésre Müller Cecília.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában