Ország-világ

2020.12.18. 09:05

Mateusz Morawiecki: kettős győzelmet aratott Magyarország és Lengyelország

Fontos partnereknek bizonyultunk, akiket nem lehet figyelmen kívül hagyni – mondta a Mandinernek adott exkluzív interjújában Mateusz Morawiecki, lengyel miniszterelnök a december 10-i uniós egyezségről.

Amit elértünk, az a német elnökséggel folytatott hosszú tárgyalássorozat eredménye. Nem volt szándékunkban időben kitolni a tárgyalást, de kötelességünk volt megfelelően képviselni az érdekeinket. És mindenekelőtt a megállapodás fontos az uniós állampolgárok számára, akik pénzügyi támogatásra várnak, hogy a koronavírus-járványt követően a gazdasági helyreállítás lendületet vegyen. Mi reményt akarunk adni nekik egy szebb jövő iránt – szemlézte az Origo Morawiecki gondolatait.

A lengyel miniszterelnök hozzátette, biztosítottuk egymást, hogy semmilyen önkényes, politikai indíttatású döntést nem hozunk. A szabályoknak világosnak kell lenniük. Ezenfelül jelentős eredmény, hogy Lengyelország és Magyarország álláspontja komoly támogatást szerzett az EU-ban. Fontos partnereknek bizonyultunk, akiket nem lehet figyelmen kívül hagyni.

Mateusz Morawiecki szerint a modern Európai Unió súlyos problémája és paradoxona az, hogy miközben állandóan a kulturális sokszínűségről beszél, egy része képtelen elfogadni, hogy bizonyos tagállamok jogi-alkotmányos rendszere történelmi okokból eltér a többi országétól. A mostani egyezség biztosíték arra, hogy a mechanizmus nem sérti majd meg az uniós szerződéseket, továbbá garantálja, hogy a nehéz helyzetben lévő otszágok hozzájussanak a támogatásokhoz.

Arról, hogy milyen a kapcsolata a magyar miniszterelnökkel, Orbán Viktorral, Morwiecki ezt mondta:

Nagyon hasonlók az álláspontjaink. Egyetértünk az értékekben, egyetértünk az EU geopolitikai dimenziójának értékelésében, továbbá sok részletkérdésben, gyakorlati ügyben is, mint a kohéziós vagy a közös agrárpolitika. Mindketten megértettük, hogy a belbiztonság, az energiapolitika és a határvédelem területén szükség van közös európai program kidolgozására. És talán azt is pontosan felismertük, hogy szükség lett a bírósági reformra – saját hazánkban fel kellett számolnunk olyan posztkommunista szokásrendszereket, amelyekkel a más adottságú nyugat-európai országoknak nem kellett megbirkózniuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában