Ország-világ

2021.01.18. 21:22

Tudósok szerint a vírus dél-afrikai variánsa fertőzőbb az eredetinél

A vírusmutációt dél-afrikai szakértők azonosították, még az előző év végén.

Újabb bizonyítékok vannak arra vonatkozóan, hogy az új típusú koronavírus dél-afrikai variánsa könnyebben, erősebben kapcsolódik az emberi sejtekhez, így fertőzőbb az eredeti változatnál – közölte hétfőn Salim Abdool Karim, a Dél-afrikai Köztársaság vezető epidemiológusa.

Karim erről egy tudóscsoport által az 501Y.V2 néven ismert variánson végzett kutatás eredményeinek ismertetésekor beszélt.

Az említett vírusmutációt dél-afrikai szakértők azonosították, még az előző év végén. A variáns miatt a múlt hónapban újabb napi rekordot döntött a koronavírus-fertőzöttek száma, több mint 21 ezerrel.

Brit tudósok és politikusok aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy a jelenleg alkalmazott, illetve fejlesztés alatt álló vakcinák kevésbé bizonyulhatnak hatékonynak a dél-afrikai variánssal szemben. Karim szerint erre egyelőre nincs megnyugtató válasz, azonban tudósok világszerte dolgoznak a megoldáson.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában