tartozás miatt

2021.02.23. 06:03

Zárolta az adóhivatal az Oltalom Egyesület számláját

A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) hosszú ideje nem teljesítette alkalmazottai járulékbefizetését.

A Facebook közösségi oldalon panaszkodott Iványi Gábor, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal inkasszót kérvényezett számláikra. A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) számláját a NAV közel 250 millió forintnyi hátralékkal terhelte meg, egészen pontosan 246 134 000 forinttal, amelyből 90 millió forint késedelmi bírság. Az adóhatóság szerint a hátralék az egyes intézményeik bérkifizetésével kapcsolatos járulékterhet jelenti, vagyis a MET hosszú ideje nem teljesítette alkalmazottai járulékbefizetését – számol be róla a Magyar Nemzet.

Azt Iványi is elismeri a közleményében, hogy a tartozás valós, ám szerinte a NAV meg sem várta azt, hogy az erről szóló végzést kézhez kapják vagy valamennyi jogi fórumon kifogással élhessenek. Szerinte azért keletkezett tartozás, mert az egyház évek óta nem kapja meg a neki járó adójóváírásokat, emiatt az egyház, illetve az Oltalom Egyesület sem tudja befizetni a járulékokat. Hozzátette: amennyiben a NAV nem látja be – mint a Nemzeti Közművek az ősz folyamán, hogy a gázelzárással várnia kell és szükséges a tárgyalás útjára lépniük – és nem ad haladékot, akkor márciusban nem tudnak bért fizetni. Szerinte ezzel közel ezer munkavállaló és nagyjából ennyi család veszítheti el a munkalehetőségét, megélhetését, az ellátottaikról, intézményeikről nem is beszélve. A közleményt Iványi azzal zárja: a tájékoztatással szeretnék a hazai és nemzetközi támogatóikat értesíteni, és bátorítani, hogy mindenki, ami tőle telik, azt tegye meg.

Ahogyan azt a Magyar Nemzet is megírta: míg Iványi Gábor azt állítja, hogy az Orbán Viktor vezette kormányok 2010 óta üldözik vallási közösségét, anyagilag ellehetetlenítik, a valóság az, hogy

a lelkész által vezetett Oltalom Karitatív Egyesület csak az utóbbi nyolc évben két és fél milliárd forint többlettámogatást kapott az Emberi Erőforrások Minisztériumától.

Az egyesület által fenntartott hajléktalanszállásokon a busás támogatások ellenére is áldatlan állapotok uralkodnak, kifizetetlen közüzemi számlák sorakoznak. A 2011-es egyházügyi törvény hatályba lépése óta a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség – a baloldal, Gyurcsány Ferenc kedvenc keresztény közössége – nem tartozik a Magyarországon bejegyzett egyházak közé, vagyis nem jogosult állami támogatásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában