a parlamentben rendeztek légyottokat

2021.03.29. 12:27

Szexbotrányok hatására átalakította kormányát az ausztrál miniszterelnök

Az ausztrál kormányt és parlamentet megrengető szexbotrányok hatására átalakította kabinetjét hétfőn Scott Morrison miniszterelnök, valamint létrehozott egy bizottságot a nemek közötti egyenlőség biztosítására, a nők nagyobb támogatására.

Morrison leváltotta Christian Porter igazságügyi minisztert, aki korábban elismerte, hogy 33 éve, még tizenévesként megerőszakolt egy 16 éves lányt. A lány feljelentette Portert, de azóta meghalt, és a rendőrség nem indítványozott vádemelést Porter ellen.

A kormányfő leváltotta rajta kívül Linda Reynolds védelmi minisztert, akit azzal vádoltak meg, hogy nem segítette kellőképpen azt a fiatal kormányzati alkalmazottat, aki nemi erőszakkal vádolt meg egy idősebb kollégát. Állítása szerint az eset a miniszter dolgozószobájában történt két évvel ezelőtt. Reynolds hazugsággal vádolta a fiatal alkalmazottat, de miután ez nyilvánosságra került, kénytelen volt bocsánatot kérni és kártérítést fizetni.

Az átalakított kormányban Michaelia Cash lesz az igazságügyi és Peter Dutton a védelmi miniszter. Porter és Reynolds azonban a kormány tagja marad, előbbi az ipari tárcát kapja meg, utóbbi a kormányhivatalok felügyeletét.

A létrehozott új kormánybizottság feladata lesz foglalkozni a nők egyenjogúságával, fizikai és jóléti biztonságával, egészségével. Ennek elnöke maga Morrison és Marise Payne, a nők ügyeivel foglalkozó miniszter lesz.

A miniszterelnök kijelentette, hogy az új kormányban az ország életében példa nélkül álló módon lesznek képviselve a nők. „Mindig arra törekedtem, hogy kormányomban határozott hangja legyen a nőknek. Ez így volt eddig is, de most még tovább mentünk. Nagyon tehetséges nők vannak nagyon fontos posztokon” – mondta újságíróknak.

A nemi erőszak vádján kívül kipattant nemrég egy további, az ország vezető köreit érintő szexbotrány is: a helyi médiában megjelentek olyan videofelvételek, amelyek tanúsága szerint a kormánypárt több alkalmazottja a parlament irodáit használta intim együttlétekre, orgiákra. A Ten Network című tévéhíradó a múlt héten jelentette, hogy a kormányzat több férfi alkalmazottja létrehozott egy csoportot az egyik közösségi üzenetküldő alkalmazáson, és megosztotta egymás között a maguk készítette felvételeket ezekről az aktusokról. Ezt valaki kiszivárogtatta, de ezzel párhuzamosan feljelentést tett nemi erőszak miatt az egyik részvevő is. Morrison azt mondta: „megrökönyödve és undorodva” nézte ezeket a felvételeket.

A botrányok felháborodást keltettek a társadalomban is, és hatásukra jelentősen csökkent a Morrison-kormány támogatottsága a közvéleményben: a The Australian című lap felmérése szerint az utóbbi két hétben 62 százalékról 55-re esett. Március közepén több tízezer ember tüntetett az országban a nemek közötti egyenlőségért, valamint a szexuális zaklatás és erőszak ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában