Ország-világ

2021.04.20. 14:46

Magyar segítség a horvátországi földrengés károsultjainak

A Mészáros Csoport kezdeményezésére hazai nagyvállalkozók fogtak össze a horvátországi földrengésben otthonaikat vesztett családokért.

A Mészáros Csoport kezdeményezésére 23 magyar építőipari vállalat fogott össze, hogy 120 teljesen felszerelt, bútorozott lakókonténerrel segítsék a horvátországi földrengés károsultjait – írja a Magyar Nemzet.

Az összesen több mint 360 millió forint értékű adományozással olyan károsultaknak segítenek, akiknek a háza életveszélyessé vált, vagy súlyosan rongálódott – olvasható a Mészáros Csoport közleményében.

A tavaly decemberi horvátországi földrengésben, országhatárunktól alig néhány száz kilométerre, otthonok ezrei omlottak össze, váltak lakhatatlanná és emberek tízezrei kerültek nehéz helyzetbe. A lakókonténerek az Ökumenikus Segélyszervezet közvetítésével jutnak el Petrinja, Glina és Sisak városokba, annak érdekében, hogy a károsultak megfelelő körülmények között tudják átvészelni az újjáépítés időszakát.

A horvátországi földrengést követően Magyarország számos módon fejezte ki szolidaritását a szomszédos ország károsultjai felé.

A magyar vállalatok példaértékű összefogásával megvásárolt lakókonténerek is azt mutatják: ez a figyelem nem csupán az első néhány napra szólt, hanem a bajbajutottak az újjáépítésben is számíthatnak a magyar támogatásra.

Az Ökumenikus Segélyszervezet örömmel vállalt koordinációs szerepet a kezdeményezésben annak érdekében, hogy a hiánypótló segítség mihamarabb célba juthasson – mondta Lehel László, a segélyszervezet elnök-igazgatója.

A lakókonténerek felét a horvát polgári védelemnek adják át, így azok különböző fölrengés által érintett településekre kerülnek Petrinja és Glina városokban és azok térségében. Hatvan darab pedig Sisak város részére, ahol egy „konténerváros” épül a károsultaknak, hogy az újjáépítés alatt se maradjanak otthon nélkül.

A konténerek összesen több mint kétszáz károsult lakhatását oldják meg.

Az adományozók listája

A-Híd Zrt., Belfry PE Kft., Duna Aszfalt Zrt., EB HUNGARY INVEST Kft., Épkar Zrt., EuroAszfalt Kft., Fejér-B.Á.L. Zrt., FK RASZTER ÉPÍTŐ ZRt., Horváth Építőmester Zrt., HUNÉP Építőipari Zrt., Laterex Építő Zrt., Magyar Építő Zrt., Market Építő Zrt., Pharos95 Kft., Mészáros és Mészáros Kft., Possibuild Építőipari és Szolgáltató Kft., R-KORD Építőipari Kft., Soltút Kft., SWIETELSKY Magyarország Kft., Szabadics Zrt., V-Híd Építőipari Zrt., West Hungária Bau Kft., ZÁÉV Zrt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában