Illegális bevándorlás

2021.05.25. 22:28

Jelentősen megnőtt a La Manche csatornát átszelő migránsok száma

A londoni vezetés egyebek között olyan törvénymódosítást fontolgat, amely lehetetlenné tenné az illegális bevándorlóknak a menekültstátusz megszerzését.

Jelentősen megnőtt a La Manche csatornát Nagy-Britannia irányába kis csónakokon átszelő migránsok száma – közölte kedden a PA brit hírügynökség hatósági adatokon alapuló saját statisztikájára hivatkozva.

A PA szerint az idén eddig több mint 3100 bevándorló kelt át illegálisan az Egyesült Királyságba a forgalmas és ezért felettébb veszélyes vízi úton, ami duplája a tavalyi év azonos időszakában mértnek.

A koronavírus-járvány nyomán bevezetett közlekedési korlátozások ellenére a migránsok száma tavaly egyébként rekordot ért el 8400 bevándorlóval, akik kis csónakokkal jutottak el az angol partokra – ismertette a PA a brit Országos Bűnüldözési Ügynökségre (National Crime Agency, NCA) hivatkozva.

Priti Patel brit belügyminiszter ígéretei ellenére eddig nem sikerült leállítani az illegális migrációt a La Manche csatornán keresztül. A londoni vezetés egyebek között olyan törvénymódosítást fontolgat, amely lehetetlenné tenné az illegális bevándorlóknak a menekültstátusz megszerzését.

Gyakorlatilag ez azt jelentené, hogy a jövőben csak azok kaphatnának ilyen jogállást, akik egy befogadó program, vagy családegyesítés keretében érkeznének Nagy-Britanniába.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) már korábban hevesen bírálta az elképzelést mondván, hogy London ezzel megsértené az ENSZ menekültügyi egyezményét.

London és Párizs eddig is számos megállapodást dolgozott ki, hogy megállítsa a migrációs folyamatot. A menedékkérők gyakran az Angliába tartó vonatokon vagy a komppal átkelő teherautókon bújnak meg. Sokan azonban embercsempészekhez fordulnak, akik a tengeri útra egyébként alkalmatlan, apró csónakokon próbálják az embereket eljuttatni az Egyesült Királyság területére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában