Járvány

2021.07.13. 08:15

Íme Macron demokráciája: aki nem oltatja be magát, azt kirúgják

A francia államfő bejelentésének értelmében minden egészségügyi dolgozónak kötelezővé fogják tenni a koronavírus elleni védőoltást, még azoknak is, akik otthoni ápolást végeznek. A legnépszerűbb ellenzéki politikus szerint Emmanuel Macron államfő ütemterve egyértelmű: a szociális védelmi rendszer felszámolása és az egyéni szabadságjogok súlyos korlátozása.

French President Emmanuel Macron is seen on a TV screen as he speaks during a televised address to the nation from the temporary Grand Palais in Paris on July 12, 2021. (Photo by Ludovic MARIN / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Ludovic Marin

Hosszas várakozás előzte meg a francia elnök beszédét, melyet Emmanuel Macron azzal kezdett, hogy kijelentette, sikerült megfékezni a járványt, majd jött a feketeleves: minden olyan egészségügyi dolgozónak, aki napi kontaktusban van a legsebezhetőbbekkel, kötelező lesz az oltás. Szeptember 15-től ezt ellenőrizni is fogja a kormány és megbüntetnek mindenkit, aki nincs beoltva – írja a V4NA hírügynökség.

A francia államfő indoklása szerint egyetlen adu létezik a koronavírus ellen és az nem más, mint az oltás, fenti bejelentését pedig a Twitteren is közzétette, ezek szerint nem csak az egészségügyi intézmények dolgozói számára lesz kötelező a védőoltás, hanem azoknak is, akik otthonukban ápolják az idős betegeket.

A francia elnök szerint az oltás az egyetlen módja annak, hogy az emberek védettséget szerezzenek, ezért minden francia lakost arra kér, hogy a lehető leghamarabb oltassák be magukat, hozzátéve, hogy még kilenc millió adag vár arra, hogy felhasználják. Az államfő szerint ez a kulcsa a lakosság szabadságának.

Emmanuel Macron bejelentése alapján a tanév kezdetén oltási kampányt szerveznek majd a középiskolás és egyetemista diákoknak, majd arról beszélt, hogy Franciaország két tengerentúli tartományában, Martinique-ban és Réunion-szigetén a vírus újbóli fellángolása miatt egészségügyi vészhelyzetet és kijárási tilalmat vezettek be, hozzátéve, hogy az említett területeken igen alacsony a lakosság átoltottsága.

Emmanuel Macron ezután a digitális útlevél néven is emlegetett úgynevezett pass sanitaire-ről beszélt, amely augusztus elejétől kötelező lesz a kávézókban, éttermekben, bevásárlóközpontokban, kórházakban, idősotthonokban, valamint repülőgépeken, vonatokon és a távolsági buszokon.

Az államfő nyilatkozatát követően Olivier Véran egészségügyi miniszter is nyilvánvalóvá tette a Twitteren a francia kormány egyértelmű álláspontját: azok az egészségügyi dolgozók, akik nem veszik fel az oltást, szeptembertől nem dolgozhatnak és nem lesznek kifizetve.

A legnépszerűbb francia ellenzéki politikus, a jobboldali Marine Le Pen úgy véli, Emmanuel Macron államfő ütemterve egyértelmű: a szociális védelmi rendszer felszámolása és az egyéni szabadságjogok súlyos korlátozása. A Nemzeti Tömörülés elnöke szerint ismét a franciák fogják megfizetni az ország vezetőinek alkalmatlanságát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában