Afgán konfliktus

2021.08.30. 23:08

Megérkezett a WHO első segélyszállítmánya Afganisztánba a tálibok hatalomátvétele óta

A Dubajból indult gép az észak-afganisztáni Mazari-Sarifban szállt le 12,5 tonna gyógyszerrel és orvosi felszereléssel a fedélzetén.

Megérkezett az Egészségügyi Világszervezet (WHO) első segélyszállítmánya hétfőn Afganisztánba a tálibok mintegy két hete történt hatalomátvétele óta.

A WHO közlése szerint az egészségügyi készleteket szállító repülőgépet Pakisztán bocsájtotta az Egészségügyi Világszervezet rendelkezésére. A Dubajból indult gép az észak-afganisztáni Mazari-Sarifban szállt le 12,5 tonna gyógyszerrel és orvosi felszereléssel a fedélzetén.

A WHO már a múlt hét pénteken figyelmeztetett, hogy Afganisztánban napokon belül elfogynak az egészségügyi készletek. A szervezet logisztikai gondokkal küszködött, s nem tudott mintegy ötszáz tonna segélyt leszállítani, mert a kabuli repülőtéren a kimenekítési műveletek nyomán felfordulás alakult ki.

Ahmed al-Mandhari, a WHO térségért illetékes vezetője szerint a mostani szállítmánnyal legalább részlegesen fel tudják tölteni a készleteket, s ez által a szervezet támogatta egészségügyi intézmények egyelőre folytatni tudják tevékenységüket. Mindez nagyjából 200 ezer ember ellátására elegendő, illetve 3500 műtéthez. A szállítmányt közvetlenül 40 klinikának küldik 29 afgán tartományban.

Miután az Egyesült Államok és a nyugati országok kimenekítési missziója augusztus 31-el véget ér, megkezdődhet „a rászoruló afgánok millióinak humanitárius ellátása” – közölte a WHO.

A tálibok mintegy két hete vették át az ellenőrzést Afganisztánban. Az Egyesült Államok által szervezett légihídon keresztül augusztus 14. óta nagyjából 116 ezer embert evakuáltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában