katonai puccs

2021.09.11. 13:50

Mianmarban falusi milíciák csaptak össze a hadsereggel

Legalább tizenöten életüket vesztették a mianmari hadsereg és a junta ellen lázadó erők közt az ország északnyugati térségében fekvő falvakban kitört harcokban – közölték független médiaforrások pénteken.

A Gangau régióban csütörtökön kirobbant összecsapásokat – amelyek július óta a leghevesebbek voltak – nem sokkal azt követően jelentették, hogy a Mianmarban az államcsínnyel megbuktatott és illegalitásba vonult képviselők alkotta ellenzéki árnyékkormány országos felkelésre szólította fel az embereket a junta ellen.

Szemtanúk szerint a térségbe több mint 100 katonát vezényeltek, és jóllehet a rosszul felfegyverzett, főként fiatalokból álló falusi milicisták lövéseket adtak le a dzsipeken érkező katonákra, nem tudták őket megállítani.

Egyes jelentések szerint a halottak száma elérheti a 20-at,

és beszámolók alapján életét vesztette egy falusi tanító is. Több mint 2000 helyi lakos a közeli dzsungelekbe menekült, a katonák pedig több házat felgyújtottak.

Az ellenzéki árnyékkormány, a nemzeti egységkormány elnöke, Duva Lasi La kedden, a Facebook közösségi portálon tette közzé felhívását, amelyben egyebek mellett országos vészhelyzetet is kikiáltott, a lázadást védekező háborúnak nevezte, valamint arra buzdította a kormányzati tisztségviselőket, hogy hagyják ott munkájukat. Ezenkívül a katonákat és a rendőröket átállásra szólította fel, s sürgette az etnikai alapú milíciák csatlakozását a nép lázadásához, illetve arra szólította fel azokat, hogy mihamarabb intézzenek támadást a Min Aung Hlaing vezette junta katonai terroristái ellen.

Mianmari puccs

A mianmari hadsereg február elsején, a parlament megalakulása előtt pár órával ragadta magához a hatalmat, őrizetbe véve az Aung Szan Szú Kjí vezette kormányzó Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) számos politikusát. A hadsereg azzal indokolta a puccsot, hogy a kormány nem vette figyelembe a novemberi választással kapcsolatos, szabálytalanságokra hivatkozó panaszaikat. A választást toronymagasan az NLD nyerte. Megfigyelők szerint szabályosan zajlott a voksolás.

A puccs óta rendszeresek a tömegmegmozdulások, amelyekkel szemben a hadsereg kíméletlenül lép fel. A Politikai Foglyokat Támogató Egyesület (AAPP) nevű mianmari jogvédő szervezet szerint a puccsot követő felkelésben már 1058-an vesztették életüket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában