V4+Balkán konferencia

2021.09.24. 13:57

Várhelyi Olivér: Nyugat-Balkán helye az EU-ban van

A nyugat-balkáni országok helye az Európai Unióban van, az unió bővítése közös érdek – jelentette ki Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság szomszédság- és bővítéspolitikáért felelős biztosa pénteken a Parlamentben.

Várhelyi Olivér a délkelet-európai és visegrádi országok parlamenti elnökeinek konferenciáján kiemelte: senkit sem kell már meggyőzni arról, hogy társadalmi, gazdasági, földrajzi, történelmi realitás és politikai szükségszerűség is a nyugat-balkáni országok uniós csatlakozása. Ugyanakkor nagy szükség van arra, hogy ezt a kijelentést végre tettek is kövessék – tette hozzá.

Mint mondta, a jelenlegi összetételű Európai Bizottság támogatja a nyugat-balkáni országok csatlakozását az unióhoz és valódi integrációt kínál a régiónak.

Felidézte: a bizottság 2019-es megalakulásakor hárompilléres stratégiát dolgozott ki a nyugat-balkáni országok csatlakozásának felgyorsítására. Elsőként elfogadtak egy új tárgyalási módszertant, amelynek eredményeként 2020 márciusában döntés született a csatlakozási tárgyalások megindításáról Észak-Macedóniával és Albániával. „A döntés már másfél éve megszületett, több mint ideje, hogy végrehajtsuk végre” – fogalmazott, hozzátéve, (...) mindkét ország végrehajtotta az előírt reformokat, teljesített minden feltételt, így most az EU-n a sor, hogy teljesítsen„.

Mint mondta, fel kell gyorsítani Szerbia és Montenegró csatlakozási folyamatát is.

A bizottság továbbá kiáll Koszóvó vízumliberalizációja mellett, ehhez azonban elengedhetetlen a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd ”eredményes folytatása„.

Bosznia-Hercegovinában a tagjelölti státusz elismeréséhez választási és alkotmányos reformokat kell végrehajtani – mondta. Hozzátette, hogy olyan megoldásra van szükség, amelyet Bosznia is ”magénak érez és vall„.

A bizottság második lépésként jelentős pénzügyi és természetbeni támogatást nyújtott a régiónak a koronavírus-járvány egészségügyi és gazdasági hatásaink leküzdésére. Ennek keretében 3,3 milliárd eurós támogatást kapott a régió: orvosi felszereléseket, maszkokat, lélegeztetőgépeket, mentőautókat, intenzív osztályok komplett felszerelését és több mint 2,5 millió vakcinát. Megjegyezte, a következő hónapokban további 2,5 millió vakcinát szállítanak a dél-európai országokba.

Harmadik lépésként a bizottság kidolgozott egy közel 30 milliárd eurós átfogó gazdasági és beruházási tervet a régiónak, hogy jelentősen csökkentsék az EU és a dél-kelet-európai országok közötti gazdasági fejlettségbeli különbséget – mondta Várhelyi Olivér.

Az uniós biztos szerint az elkövetkező időszakban az EU-nak és a tagállamoknak a ”saját hitelességükért kell a leginkább megküzdeniük„, és e hitelesség megerősítésének eszköze a bővítéspolitika.

A nyugat-balkáni országok csatlakozásához tettekre van szükség, ennek elmaradása súlyos geopolitikai és biztonságpolitikai következményekkel járhat

- tette hozzá Várhelyi Olivér.

A konferencia résztvevői közös nyilatkozatot írtak alá, amelyben megerősítik elkötelezettségüket az Európai Unió bővítése, illetve Délkelet-Európa uniós integrációjának felgyorsítása mellett. Hangsúlyozzák minden csatlakozás előtt álló ország parlamentjének jogát arra, hogy részt vegyenek az Európa jövőjéről szóló párbeszédben, és felszólítják a tagországokat, hogy törekedjenek a bővítés felgyorsítására.

Egyben az aláírók nagyobb szolidaritásra szólítják fel az uniót Délkelet-Európa iránt a koronavírus-járvány kezelésében, és támogatják a ”mindenkit érdemei szerint„ elv érvényesülését a tagjelöltek esetében. A dokumentum aláírói felkérték a magyar Országgyűlés elnökét, hogy a nyilatkozatot küldje meg az Európai Unió nemzeti parlamentjeinek és az uniós intézmények vezetőinek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában