erőfitogtatás

2021.10.01. 22:12

Kínai harci gépek jelentek meg Tajvan légterében a kínai nemzeti ünnep napján

A tajvani légierő figyelmeztetéseket küldött rádión keresztül, és üzembe helyezték a légvédelmi rakétarendszereket a kínai kötelék megfigyelésére.

Legalább 25 kínai harci repülőgép jelent meg Tajvan légterében pénteken, a Kínai Népköztársaság 1949-es megalakulásának évfordulóján.

A többi hírügynökségtől eltérően az AP amerikai hírügynökség 38 kínai repülőgépről adott hírt.

A tajvani nemzetvédelmi minisztérium szerint a repülőgépek között a kínai hadsereghez tartozó 18 J-16-os, négy Szu-30-as vadászrepülőgép, két H-6-os bombázó és egy Yun-8-as repülőgép volt.

A tárca szerint a tajvani légierő figyelmeztetéseket küldött rádión keresztül, és üzembe helyezték a légvédelmi rakétarendszereket a kínai kötelék megfigyelésére.

Szeptember 23-án 24 kínai harci repülőgép hatolt be Tajvan légterébe, nem sokkal azután, hogy Tajvan kérelmet nyújtott be, hogy csatlakozhasson az Átfogó és Előremutató Csendes-óceáni Partnerség (CPTPP) elnevezésű szabadkereskedelmi megállapodáshoz.

Június közepén 28, április közepén pedig 25 kínai harci repülőgép sértette meg Tajvan légterét.

Az 1949-től saját politikai vezetéssel bíró Tajvant Peking Kína szakadár tartományának tekinti. Viszonyuk többéves közeledés után 2016-ban ismét fagyossá vált, miután a függetlenségpárti Caj Jing-ven lett a tajvani elnök, aki a status quo fenntartása és a sziget önvédelmi képességeinek erősítése mellett kötelezte el magát. Peking politikai eszközeinek kijátszása mellett nyomásgyakorlásként gyakran tart a sziget körül hadgyakorlatokat, illetve nem zárta ki szükség esetén az erővel való egyesítés lehetőségét sem.

Október 1-je Kína nemzeti ünnepe, a Kínai Népköztársaság 1949-es megalakulásának évfordulója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában