mianmari katonai puccs

2021.10.24. 21:14

Mianmari junta: az ENSZ vádjai erőszakra bujtanak fel

A Mianmar emberi jogi helyzetére vonatkozó ENSZ-értesülések erőszakra bujtanak fel – mondta a mianmari junta vasárnap.

Egy helyi civil szervezet adatai szerint Mianmarban több mint ezeregyszáz civilt öltek meg, és emberek ezreit vették őrizetbe azóta, hogy a hadsereg februárban államcsínnyel átvette a hatalmat.

Tom Andrews, az ENSZ illetékes különleges jelentéstevője pénteken jelezte: további tömeges atrocitásoktól tart, miután a mianmari junta nehézfegyverzettel felszerelt katonák tízezreit mozgósította az ország északi részén.

„Ezek a műveletek ijesztően emlékeztetnek azokra, amelyeket a katonaság a rohingják elleni, népirtással felérő támadása előtt hajtott végre 2016-ban és 2017-ben Rakhajn államban” – figyelmeztetett a tisztségviselő.

A junta vasárnap visszautasította Andrews szavait, és azzal vádolta meg az ENSZ-t, hogy az emberi jogokat „politikai eszközként használja, hogy beavatkozzon Mianmar belügyeibe”.

A világszervezet értesülései „csak még több megosztottságot szülnek a nemzeten belül, és belső erőszakra bujtanak fel” – kifogásolta közleményében a katonai kormány.

Kilenc hónappal a puccs után egyre nő a nemzetközi nyomás a juntán, hogy kezdjen párbeszédet ellenfeleivel, akik ellenállását nem tudta megtörni az elmúlt időszakban.

A múlt héten a Délkelet-ázsiai Országok Szövetsége (ASEAN) bejelentette, hogy kizárja a juntát vezető Min Aung Hlaingot a tíztagú tömb következő csúcstalálkozójáról. A szervezet azzal indokolta döntését, hogy a mianmari vezetés nem tartotta be az ASEAN égisze alatt áprilisban született megállapodást, amelyben ígéretet tett arra, hogy véget vet az erőszaknak, beengedi a humanitárius segélyeket, és tárgyalásokat kezd az ellenzékkel.

Az ASEAN következő csúcsértekezletét október 26. és 28. között tartják, a koronavírus-járvány miatt videókonferencia formájában. Egyelőre nem tudni, ki képviseli Mianmart a tanácskozáson.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában