növekvő bérszínvonal

2021.11.04. 17:41

Mézesmadzagként szolgál a bérmegállapodás az ISZOMM szerint

Az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom (ISZOMM) egyformán támadja a kormányt és az ellenzéket a bérmegállapodás kapcsán. Úgy látják, hogy a kormány már jó előre elinflálja a választási mézesmadzagját, ezenközben a hivatásos ellenzéke szinte minden alternatív ígérgetéséből kifarol, lényegében helyben hagyva a mai rezsim bér-, adó- és szociális politikáit – adták hírül közleményükben.

Az ISZOMM megdöbbenését fejezi ki, hogy a kormány – sandán elfogadva hivatásos ellenzékének arcpirító ajánlatát – 2022. elejétől nettó 22.000 forinttal emelné a minimálbért – áll a párt közleményében.

Szégyen ez is, az is

Arra jutnak a közleményben, hogy a havi nettó 133 ezer forintos minimálbér talán nem is több a létminimumnál, s eszerint a legkisebb bérű dolgozók képtelenek akárcsak egyetlen gyerekről is méltó módon gondoskodni.

A mozgalom szerint a kormány az idén nem engedte a minimálbér számottevő emelését, szerintük azért, hogy a jövő évi választások előtt annál látszólag nagyobbat léphessen. A kormány hivatásos ellenzéke ugyanakkor kusza nyilatkozatok sorában, de hozzávetőlegesen akkora emelést tartott és tart helyesnek, amit a kormány most meglépni ígér – jelentették ki.

Inflációs várakozások

A valóság, amivel most a dolgozóknak szembe kell nézniük, hogy lényegében egy évnyi emelés elmaradásával a 2022-től bruttó 200.000 forintosnak ígért minimálbér reálértéke legfeljebb a 2019. év eleji szintet éri el, azaz eddig csökkenést szenvedtek el, s az arcpirítóan gyenge rendezés pillanatától kezdve 2022. egészében a további elértéktelenedéssel kell számoljanak – írják a közleményben.

A fizetések értékvesztésének elsődleges oka a borzalmasan meglendült infláció,

amely a forint külső értékvesztése által tovább száguld. Az idei esztendő eleje és vége között szinte duplájára növekedtek az üzemanyagárak, s az átlagos életviteli infláció hovatovább harmadával növeli egy család megszokott kiadásait. Az élelmiszerárak, ezen belül is a zöldség és a gyümölcs árai az egekbe szöktek, a lakhatással kapcsolatos karbantartási, javítási, felújítási, pláne építési költségek gyakorlatilag megduplázódtak (ami a bérleti díjakat tovább tolja felfelé), a folyamatosan teret nyerő magánegészségügybe való átirányítás okozta dolgozói terhekről nem is beszélve – emelik ki.

Csak látszat az általános gazdagodás

A mozgalom szerint a fogyasztási adatok csak az autószalonokat megrohamozó, avagy a wellness-szállodákat megtöltő pár százezer emberről szólnak és immár 5 millió lecsúszó magyart kitakarnak a statisztikákból. Azt is kijelentik, hogy a dolgozói elszegényedés napjaink rémségévé vált.

Az alacsony adókról szólva azt írják, hogy Magyarország nem csupán adóparadicsom a külföldi és a hazai nagytőke számára, hanem egyben profitparadicsom is, mivel szerintük az egy egységnyi bérre jutó cégtulajdonosi haszon a világrekorderek közé emelkedett, s nyoma sincs sem kormányzati, sem ellenzéki szándéknak a kirívó munkaadói hasznok megzabolázására.

Az ISZOMM változatlanul kitart a havi nettó 250 ezer forintos minimálbért, a 150 ezer forintos legkisebb nyugdíjat és a gyermekenkénti havi 50 ezer forintos családi pótlékot követelő nézetei mellett – összegzik követeléseiket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában