erőszakos cselekedet

2021.11.18. 07:11

Nigerben többen meghaltak dzsihadisták támadásában

A kormány alig képes ellenőrzése alatt tartani a sivatagos térségeket, és ezt a szélsőségesek mellett bűnözői csoportok is kihasználják a saját céljaikra.

Nigerben feltételezett dzsihadisták lemészárolták egy település legalább huszonöt lakóját – közölte szerdán a nyugat-afrikai állam belügyminisztériuma.

Az iszlamisták kedden támadták meg a Mali határán található Tahoua sivatagos térségben Bakorat települését. A huszonöt halott mellett egy ember megsebesült. A fegyveresek ezen felül felgyújtottak két járművet is.

Egy helyi tisztségviselő szerint a szélsőségesek polgárokból szerveződött milícia tagjait támadták meg.

Egy másik rajtaütésben a szintén a Tahoua térségben található Tamaram településén fegyveresek kifosztották a tanácsházát, egy egészségügyi központot és két, pénzátutalással foglalkozó fiókot is.

Az év eleje óta egyre gyakoribbak a dzsihadista csoportosulások támadása Niger nyugati részén. A helyi települések lakói gyakran milíciákat és polgárőrségeket szerveznek, hogy védekezni tudjanak a szélsőségesekkel szemben.

November elején a Mali határán található Tillabéri régió egyik településén hatvankilenc embert gyilkoltak meg fegyveres támadók.

Az ország Tillabéri nevű, Beninnel, Malival és Burkina Fasóval határos régiójában rendszeresen hajtanak végre támadásokat az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz és az Iszlám Államhoz köthető dzsihadista csoportosulások.

A 23 millió lakosú Niger kormánya alig képes ellenőrzése alatt tartani a városokat övező, kiterjedt sivatagos térségeket, és ezt a szélsőségesek mellett bűnözői csoportok, így például embercsempészek is kihasználják a saját céljaikra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában