Terrorellenes hadművelet

2021.11.28. 14:42

Többen meghaltak Nigerben egy francia katonai konvoj útját elálló tüntetésen

Legalább két ember életét vesztette és tizennyolcan megsebesültek Niger nyugati részén egy tüntetésen, amelynek résztvevői elállták egy francia katonai konvoj útját és összetűzésbe kerültek a katonákkal – közölte szombaton a niameyi vezetés.

A páncélozott járművek és tehergépkocsik pénteken keltek át a határon, miután Burkina Fasóban egy héten át tüntetések akadályozták haladásukat. A megmozdulások résztvevői az ellen tiltakoztak, hogy a francia katonáknak nem sikerült megfékeznie az iszlamista szélsőségesek vérontását a térségben.

[eadvert]

Egyre nagyobb az elégedetlenség Franciaország katonai szerepvállalásával a Száhel-régió egykori francia gyarmatain, ahol Párizs több ezer katonát állomásoztat az al-Kaida és az Iszlám Állam terrorszervezeteknek hűséget fogadott helyi iszlamisták elleni harcra.

A konvoj Elefántcsontpartról indult Maliba, de útközben többször is elállták útját. Szombaton a nyugat-nigeri Tera településen ütköztek a francia katonák a továbbhaladásukat gátló újabb ellenállásba.

– A francia katonák erőt alkalmazták, hogy kiszabadítsák magukat. Sajnos két ember életét vesztette és tizennyolcan megsebesültek, tizenegyen közülük súlyosan – közölte a nigeri belügyminisztérium.

– Vizsgálat indult a tragédia pontos körülményeinek a feltárására és a felelősség megállapítására – tette hozzá.

Pascal Ianni ezredes, a francia hadsereg szóvivője a Reuters globális hírügynökségnek elmondta, hogy

francia katonák és a nigeri katonai rendőrség alakulatai figyelmeztető lövéseket adtak le tömegoszlatásra, hogy megakadályozzák a teherautók kifosztását, illetve ellopását.

Ugyanakkor nem tudta sem cáfolni, sem megerősíteni az áldozatokról szóló jelentéseket. Ianni hozzátette, hogy a konvoj később folytathatta útját a főváros, Niamey irányába.

Egy nigeri tisztségviselő által közzétett felvételeken főleg fiatal tüntetőket lehetett látni, akik a többi között azt skandálták a háttérben egy égő úttorlasszal, hogy „Le Franciaországgal”!

Párizs a térségben található kontingensét 5000-ről 2500-3000 főre akarja csökkenteni 2023-ig, miközben több eszközt akar Niger rendelkezésére bocsátani, és más európai különleges erőket is arra akar bátorítani, hogy működjenek együtt a helyi erőkkel. Bár a szélsőségesek több vezetőjével is végeztek már a vérontás nem akar véget érni.

Mohamed Bazoum nigeri elnök pénteken az állami televízióban nyilatkozva védelmébe vette a francia katonai jelenlétet a Száhel-övezetben, mondván, távozásuk káoszhoz vezetne.

Címkék#niger

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában