Csúnya húzás

2021.12.16. 09:52

Családos, kispénzű embereket rúgnak ki Karácsonyék, miközben százmilliókat fizetnek nem dolgozó tanácsadóknak

Miközben folyamatos a „ritkítás" (vagyis a kiskeresetű alkalmazottak kirúgása) a budapesti közműcégeknél, és több száz embert tettek az utcára, addig Karácsony Gergely éves szinten több százmilliót költ a tanácsadóira.

Miközben a Karácsony Gergely főpolgármester vezette főváros sorra rúgja ki a kiskeresetű, gyerekes alkalmazottakat, és közben folyamatosan panaszkodik, hogy nincs pénz, addig Karácsonyék több tucat tanácsadót tartanak, akik éves szinten több százmillió forintot tesznek zsebre. Mindez azért is érdekes, mert a baloldali főpolgármester sokszor beszél a szociális érzékenységéről, amelynek sok jelét nem látni. Az Origo hivatalosan is közérdekű adatigényléssel fordult a fővároshoz, hogy kiderüljön, jelenleg pontosan hányan vannak és mennyit keresnek Karácsonyék tanácsadói.

Miközben folyamatos a „ritkítás" (vagyis a kiskeresetű alkalmazottak kirúgása) a budapesti közműcégeknél, és több száz embert tettek az utcára, addig Karácsony Gergely éves szinten több százmilliót költ a tanácsadóira. Egy 2020-as lista szerint a főpolgármester 41 tanácsadót alkalmaz; ez alapján havonta bruttó 29 123 800 forint vándorolt a zsebekbe. 

Hatalmas pénzek a baloldali haveroknak 

 

Tanácsadók természetesen minden főváros, önkormányzat mellett vannak, díjazást is mindenhol kapnak, csak az nem mindegy, hogy hányan vannak és mennyi munkát végeznek. A baloldali kifizetőhelyeknek használt pozíciók azonban tökéletesen rávilágítanak a semmitmondó demagógia ürességére, miszerint a fővárosnak nincsen pénze, és a kormányzat kivérezteti Budapestet.

A PestiSrácok összeállítása szerint  a tanácsadók között van Jávor Benedek. Ő havi szinten bruttó 900 ezer forintot keresett.

Nem jár rosszul az a Korányi Dávid sem, aki nemzetközi szakreferensként keres - 2020-as adatok szerint -  900 ezer forintot; korábban Soros egyik szervezetének, az Atlanti Tanácsnak volt a vezetője, a Bajnai-kormány kül- és biztonságpolitikáért felelős államtitkára volt. Róla azt kell tudni, hogy Mihalik Enikő modell férje, és ideje nagy részét az Egyesült Államokban tölti - vagyis erősen kérdéses, hogyan tudja ellátni tanácsadói feladatait. A Metropolnak drámai nyilatkozatot adó kirúgott fővárosi alkalmazott is többek között őt említette példaként arra, hogy sokan munka nélkül kapnak milliós fizetéseket a Városházán.

Azért vannak még jól fizető tanácsadói helyek, hiszen Lé Marietta, a főpolgármester "részvételiségért felelős főtanácsadója" is 800 ezer forintért figyel a részvételre.

Ő 2010 előtt a Népszabadságnak írt cikkeket, majd 2010 után felfigyelt rá Soros György is, akinek lettországi alapítványánál dolgozott trénerként, majd ugyancsak a milliárdoshoz köthető Átlátszó egyik alapítója lett, ahogy azt a Mandiner megírta.

Misetics Bálint, aki a Párbeszéd politikusa volt, most a főpolgármester lakás- és szociálpolitikai főtanácsadójaként szerepel, ugyancsak 800 ezer forintért. Miseticsről és a zavaros hátterű, migránsokat segítő Migszol kapcsolatáról, valamint a Soros-pénzekről a Tűzfalcsoport írt részletesen.

Gurmai Zita fia is jól keres

 

Ámon Ada, a főpolgármester klímapolitikai főtanácsadója havi 800 ezer forintot keres az eddig ismert adatok szerint. Ámon Karácsony "árnyékkormányának" is volt tagja, de a "tisztes" tanácsadó korábban attól sem riadt vissza, hogy fideszes politikusok halálával viccelődjön.

A tanácsadók között szerepel Mészáros Kinga Margit, aki a Central Médiacsoport (Varga Zoltán baloldali oligarcha propagandagyára) vezetője volt. Mészáros marketing- és média-főtanácsadóként havi 900 ezer forintot keres (így jó eséllyel tőle származik az a tanács is, hogy Karácsony olyan sajtótájékoztatókat tartson, ahol nem lehet kérdezni).

A momentumos főpolgármester-helyettes, Kerpel-Fronius Gábor egy 2019. decemberi interjúban beszélt arról, hogy a párt Budapest 2.0 programjának egyik szerzője, Pogonyi Csaba a tanácsadója, aki havi 400 ezer forintért a főváros hasznára is válik mint közpolitikai önkormányzati tanácsadó.

Ott van még Ságvári Ádám, Karácsony Gergely zuglói embere, aki szerint a főpolgármester nem számolja, hogy mikor mivel közlekedik; ő többek között az ilyen szellemes válaszokért kap 800 ezer forintot mint titkárságvezető és önkormányzati főtanácsadó.

Gulyás Mihály Balázs, az MSZP- s Gurmai Zitának a fia kommunikációs tanácsadóként tesz zsebre havonta bruttó 790 ezer forintot.

A szakszervezeteknek is van egy tanácsadója a Főpolgármesteri Hivatalban, mégpedig Kunert Annamária, aki érdekegyeztetési szakreferensként érdemel ki havonta 550 ezer forintot Karácsony Gergelyéktől.

Rauschenberger Péter filozófus személyében fenntarthatósági önkormányzati tanácsadó is van havi 500 ezer forintért.

A tanácsadókról beszélt a Metropolnak a kétgyerekes férfi is, akit az ünnepek előtt rúgtak ki Karácsonyék. Arra kérdésre:

Ki bosszantja legjobban az embereket?

 

- azt válaszolta:

Kálmán Olga... Ő posztol a legtöbbet... Meg hát őt ismerik a TV-ből. Őt nem is látni a Városházán. Egész nap gyűlésekre jár meg politizál. Látjuk a Facebookon mindennap, hol dumál... Közben a főváros fizeti. Havi egymillió, pontosan tudni. Sok embernek jó lenne ez a pénz.

 

Úgy vesznek fel milliós fizetéseket, hogy be sem járnak

 

„A legjobban az bosszantja az embereket, hogy ezek az emberek a milliós fizetésekért be sem járnak. Tulajdonképpen nem csinálnak semmit. Aztán pofátlanul kiposztolják a Facebookra, éppen merre vannak. Nyáron kiverte a biztosítékot, hogy az egyikük... yachtozott valahol, és aztán ráírta, hogy „home office"... Körbemennek ezek a dolgok. Aztán ökölbe szorul az emberek keze, főleg, amikor kirúgják őket. De hallani olyanokról is, akik már k..ra meggazdagodtak a Karácsony háta mögött. Látni a kezükön a milliós órákat. Amikor dicsekszenek vele. Minket meg kiraknak az utcára... és megy a sírás, hogy nincs pénz..." - mondta.

Ez csak néhány olyan tanácsadó, akinek szerepére fény derült. Az Origo ezért hivatalosan közérdekű adatigényléssel fordult a Fővárosi Önkormányzathoz, hogy kiderüljön, jelenleg hány tanácsadója van Karácsonynak, mennyi a főpolgármester-helyetteseknek, mit csinálnak és mennyit kapnak ezért.

Borítókép: Karácsony Gergely a Városháza épületében 2020. március 14-én (Illyés Tibor/MTI).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában