A nyílt utcán lőnek

2022.01.25. 10:23

Napok óta tart a rendőrök és a drogdílerek közti összecsapás Franciaországban (videó)

Többnapos zavargásba torkollt egy rendőri intézkedés a város egyik érzékeny negyedében, fiatalokból álló csoport a rendőrökre támadt és egy utasokkal teli villamost is ostrom alá vettek. A közlekedési vállalat dolgozói beszüntették a munkát, vasárnap az egész városban nem volt tömegközlekedés.

Komoly zavargás lett a vége egy rendőrségi akciónak, melyet az ügyészség kérésére hajtottak végre a Franciaország nyugati részén lévő Brest városában – írja a V4NA hírügynökség. A Le Télégramme nevű lap értesülései szerint a rendőrök a város Pontanézen nevű problémás kerületében hajtottak végre személyazonosság-ellenőrzést, amikor a rendőröket meglátva egy feltételezhetően dílerekből álló csoport tagjai menekülőre fogták.

Sajtóértesülések szerint 

a rendőrségi akciót követően példátlan mértékű erőszakhullám vette kezdetét, amely immár öt napja tart.

A helyszínen készült, január 19-i keltezésű felvételeken látszik, amint tűzijátékkal lőnek a rendőrökre a nyílt utcán, fényes nappal.

Ez azonban csak a zavargások kezdete volt, január 22-ről 23-ra virradó éjszaka egy fiatalokból álló csoport elbarikádozta a villamossíneket, megállásra kényszerítve a szerelvényt, amelyen utasok is tartózkodtak. A bresti tömegközlekedést biztosító Bibus nevű vállalat szolgálati járműve a helyszínre ment, hogy segítsen a bajba jutott utasoknak kijutni a villamosból, a harminc utast sikerült épségben átszállítani egy buszra, amellyel elszállították őket a helyszínről.

Az erőszakos banda azonban a közlekedési vállalat dolgozóira támadt, kövekkel dobálták őket, az autójukat pedig felgyújtották.

A tűz eloltására rendőri erősítéssel érkeztek a helyszínre a tűzoltók, ám a zavargók rájuk támadtak, tűzijátékkal lőttek rájuk.

A történteket több rendőrszakszervezet is elítélte, az UNITE SGP POLICE nevű szakszervezet támogatásáról biztosította a megtámadott rendőröket és azonnali erősítést kér a rendfenntartók részére.

Élisabeth Louvel helyi képviselő szintén megszólalt a történtekkel kapcsolatban, a politikus kiemelte, hogy már két rendőr megsérült, majd azt firtatta a Twitteren, hogy Gérald Darmanin belügyminiszter talán addig akar várni, amíg haláleset történik?

A közlekedési vállalat is reagált az eseményekre, közleményt adtak ki, amely szerint január 23-án, vasárnap szünetel a tömegközlekedés az egész városban, mivel az alkalmazottak és az utasok biztonságát veszélyeztető incidenst követően a Bibus munkatársai éltek a munkabeszüntetési jogukkal.

A France 3 értesülései szerint a Bibus vezetősége január 24-én, hétfőn összeül a szakszervezeti képviselőkkel, hogy a dolgozók biztonságáról és a munkakörülmények javításáról tárgyaljanak. A lap úgy tudja, hogy hétfőn megindult a tömegközlekedés a városban, Jean-Philippe Setbon alprefektus pedig rendőri erősítést kért, ami a közeli Rennes városából várható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában