Közvélemény-kutatás

2022.02.12. 08:19

Gyurcsány személye továbbra is teherként nyomja a baloldalt

Míg a baloldali szavazók kétharmada (67 százalék), az ellenzék tartalékát jelentő baloldali rejtőzködők háromnegyede (71 százalék) nem szeretné Gyurcsány Ferencet fontos politikai pozícióban látni – derül ki a Nézőpont Intézet kutatásából. A baloldal egyik legnagyobb dilemmáját tehát továbbra is Gyurcsány Ferenc személye jelenti. Az aktív szavazók körében töretlenül magas (84 százalék) az exkormányfő elutasítottsága.

A Nézőpont Intézet a Demokratikus Koalíció (DK) elnökének évértékelője alkalmából kutatást készített a volt miniszterelnök társadalmi megítéléséről. Az őszödi beszédként elhíresült „hazugságbeszéd” következményei a mai napig érezhetően alakítják a baloldali összefogás vezéralakjának megítélését. A számok alapján az elmúlt 16 év sem volt elegendő, hogy a közvélemény újra megbízzon személyében.

 

Csak az aktív szavazók tizede (11 százalék) szeretné Gyurcsány Ferencet fontos politikai pozícióban látni, míg több mint négyötödük (84 százalék) inkább távol szeretné tartani a politikust a fontos közéleti pozícióktól. Nem meglepő, hogy a Fidesz-szavazók 97 százaléka sem szeretné, ha a DK pártelnöke ismét fontos tisztséget töltene be. A bevallottan baloldali szavazók kétharmada (67 százalék) sem szeretné, hogy a legnagyobb ellenzéki párt vezére újra fontos politikai szerephez jusson, s mindössze negyedük (24 százalék) szeretné Gyurcsány Ferencet a közélet grémiumában látni.

Az áprilisi választás fő kérdése, hogy a baloldali tábor tartalékát jelentő rejtőzködő szavazók hajlandók-e a Gyurcsány Ferenc által koordinált összefogásra szavazni. Az ő körükben a bukott kormányfő megítélése még rosszabb: közel háromnegyedük (71 százalék) inkább vonakodik személye hatalomba juttatásától, s mindössze tizedük (9 százalék) látná őt újra fontos tisztségben. 

A baloldali kampány egyik legnagyobb dilemmáját tehát továbbra is Gyurcsány Ferenc személye jelenti. 

A sikeres baloldali mozgósításhoz és szavazatmaximalizáláshoz ez alapján ellenzéki vezetőváltásra lenne szükség. Miután Márki-Zay Péter nem vezeti, hanem követi a Gyurcsány-párt által koordinált ellenzéki egyeztetéseket, kérdéses, hogy a „kapitány” (Gyurcsány Ferenc kifejezése) sikeresen el tudja-e terelni a baloldali közönség figyelmét Gyurcsány Ferenc megosztó személyéről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában