Csatlakoznának az unióhoz

2022.03.03. 19:18

Grúzia és Moldova is benyújtotta felvételi kérelmét az EU-ba

Grúzia hivatalosan benyújtotta tagfelvételi kérelmét az Európai Unióba - közölte csütörtökön Irakli Garibasvili kormányfő. Ugyancsak csütörtökön Maia Sandu moldovai elnök is bejelentette, hogy országa hivatalosan beadta uniós csatlakozási kérelmét.

"Ma kérvényezzük az EU-tagságot" - jelentette ki a grúz miniszterelnök a szándéknyilatkozat aláírásakor. Hangsúlyozta, hogy Grúzia európai ország, amely szeretne hozzájárulni Európa védelméhez és virágzásához.

A moldovai elnök szintén azt közölte, hogy az ország vezetése csütörtökön aláírja a csatlakozási kérelmet. Sajtótájékoztatóján az elnök arról beszélt, hogy "bizonyos döntéseket gyorsan és határozottan kell meghozni".

Grúzia és Moldova hivatalos jelentkezését az előzte meg, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt kérte: az Európai Unió gyorsított eljárásban vegye fel tagjai közé az Oroszországgal épp háborúban álló Ukrajnát. 

Az Európai Parlament (EP) képviselői kedden Brüsszelben tartott rendkívüli plenáris ülésükön állásfoglalást fogadtak el, amelyben egyebek között tárgyalásokat szorgalmaznak Ukrajna EU-tagjelölti státuszának megadásáról.

Bár az EP állásfoglalása nem bír kötelező erővel, a tbiliszi politikai vezetés biztatónak találta a fejleményt, és úgy döntött, kérvényezi a tagjelölti státuszt Grúzia számára is. A dél-kaukázusi ország euroatlanti törekvései egyébként az alkotmányban is rögzítve vannak.

Grúzia eredetileg 2024-ben tervezte benyújtani csatlakozási kérelmét. Ukrajnához hasonlóan Grúziának is társulási megállapodása van az Európai Unióval, az egyik legszegényebb európai országként számon tartott Moldovának úgyszintén, ám ezek a megállapodások nem jelentenek garanciát a későbbi esetleges tagfelvételre.

Borítókép: Forrás: Grúz miniszterelnökség/Anadolu Agency/AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában