Biztonság

2022.03.03. 09:40

Evakuálták a kijevi magyar nagykövetség munkatársainak egy részét (videó)

Magyarország ideiglenesen Kijevből Lvivbe helyezi át a nagykövetségét – jelentette be Szijjártó Péter.

Sikerrel zárult a második külügyi evakuációs művelet Kijevből: a kormány az ukrajnai helyzet romlása miatt kimenekített 32 embert, köztük tíz dél-afrikai és tíz nigériai diplomatát az ukrán fővárosból – jelentette be csütörtökön Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető arról számolt be, hogy egyre rosszabb a helyzet Kijevben, ezért kedden 11 autóval kimenekítették a magyar nagykövetség munkatársainak egy részét, köztük az ott menedéket kereső három magyar civilt, valamint a dél-afrikai és nigériai külképviselet tíz-tíz, segítséget kérő munkatársát is.

Tájékoztatása szerint az érintettek kedden Munkácson keresztül megérkeztek Ungvárra, ahonnan egy rövid pihenő után elindultak a határra, amelyet Záhonynál léptek át késő este.

Majd hozzátette, hogy az akciót természetesen addig nem hozták nyilvánosságra, amíg le nem zajlott sikerrel, hogy ne kockáztassák a benne részt vevők életét.

A helyzet sajnos folyamatosan romlik, különösen Kijevben (...) De most már mindenki biztonságban van

– mondta.

Szijjártó Péter végül reményét fejezte ki, hogy sikerrel jár csütörtökön a béketárgyalások második fordulója.

 

 

Magyarország ideiglenesen Kijevből Lvivbe helyezi át a nagykövetségét

A folyamatosan romló biztonsági helyzet miatt a kormány ideiglenesen a nyugat-ukrajnai Lvivbe helyezi át a kijevi nagykövetségét – jelentette be csütörtökön Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a magyar nagyköveti értekezleten ismertette a legfrissebb fejleményeket. Közölte, hogy egy újabb külügyi akció keretében a magyar külképviselet munkatársait és családtagjaikat, illetve egy háromtagú osztrák családot és egy francia állampolgárt menekítettek ki az ukrán fővárosból.

A csoportban húsz ember van, köztük tizenhárman a diplomaták és családtagjaik, hárman a biztonsági személyzet tagjai – tájékoztatott, hozzátéve, hogy minden résztvevő jól van, és folyamatos velük a kapcsolattartás.

Szijjártó Péter arról számolt be, hogy Lvivben csökkentett létszámmal lesz fenntartva a nagykövetség működése.

Minden, Ukrajna területén bajba kerülő, segítségre szoruló magyar állampolgár érdekképviseletét el fogjuk látni

– szögezte le. Hozzátette:

amint a biztonsági körülmények lehetővé teszik, a nagykövetség stábja vissza fog menni Kijevbe.

Borítóképünkön Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Fotó: MTI/Soós Lajos

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában