Ukrán válság

2022.03.12. 14:28

Soros György is fegyvereket akar küldeni Ukrajnába

Vadászgépeket szállítana Soros György az ukrajnai háborúba. A tőzsdespekuláns a Project Syndicate nevű portálon értekezett arról, hogy a MiG-ek bevetése döntheti el az általa harmadik világháborúnak titulált fegyveres konfliktust. A milliárdoshoz hasonlóan a magyar baloldal is agresszív háborús propagandát folytat, már a harcok kirobbanása előtt elkezdték azt a kampányukat, amellyel növelték az esélyét, hogy hazánk is belesodródjon a konfliktusba.

Soros György a fegyverszállításoktól várja a változást Ukrajnában. Az amerikai milliárdos az üzenőfalaként használt Project Syndicate nevű portálon arról értekezett, hogy most éppen MiG vadászgépeket próbálnak beszerezni a háborúba, mivel az ukrán pilóták ezeket a gépeket tudják kezelni. A tőzsdespekuláns szerint – az USA-ból és az EU-ból folyamatosan szállított fegyverek mellett – a MiG-ek bevetése döntheti el a konfliktus kimenetelét. A militarista hangnemű írásban Soros tényként állítja, hogy jelenleg a III. világháború zajlik.
Figyelemre méltó, hogy bár korábban szó volt arról, hogy Nyugat-Európából több tucat vadászgépet szállítanak Ukrajnába, ám feltehetően a háború eszkalálódásának veszélye miatt elvetették ezt a lehetőséget.
Korábban a fegyverszállítások szükségességét emlegette számos baloldali politikus, köztük Márki-Zay Péter, a szivárványkoalíció miniszterelnök-jelöltje. Mikor a kormány világossá tette, hogy az ország területén semmiképpen nem mehetnek fegyverszállítmányok a szomszédos konfliktuszónába, akkor a baloldali jelölt álhírterjesztéssel igyekezett zavart kelteni: azt állította, hogy hazánk magyar katonai géppel küldött hadifelszerelést Ukrajnába.
A baloldal háborús hergelő kampánya már hetekkel az orosz támadás előtt kialakult, a Gyurcsány-koalíció több prominense még a harcok kirobbanása előtt beszélt lehetséges magyar katonai segítségről.
A Momentum volt elnöke, Fekete-Győr András például úgy vélte, hogy a humanitárius szolgálat mellett fegyvereket is kellene küldenünk Ukrajnába.

Juhász Ferenc, Gyurcsány Ferenc volt honvédelmi minisztere pedig ugyancsak több nappal az összecsapások előtt gyakorlatilag bizonyosan bekövetkező dologként beszélt a fegyveres konfliktusról, ezzel is hergelve a közvéleményt.
Azt kérte számon a kormányon, hogy miért nem ad magyar lőszert Ukrajnának az orosz katonák lelövésére.
"Az alapkérdés, hogy miért nem adunk mi adott esetben lőszert, hiszen most a haderőfejlesztés kapcsán elvileg van lőszergyárunk, elvileg van fegyvergyárunk" – jelentette ki az ATV A nap híre adásában február 22-én. A 2007-től az MSZP elnökhelyettesi tisztségét is betöltő Juhász ráadásul azt hangoztatta, hogy a magyar kormány azért nem küld fegyvereket Ukrajnába, mert szerinte Orbán Viktor nem akarja, hogy Putyin katonáját magyar fegyverrel és magyar lőszerrel lőjék. Körülbelül ez a történet lényege, és ezért nem ad hadifelszerelést.

A Demokratikus Koalíció EP-képviselője, Rónai Sándor pedig az ATV reggeli műsorában úgy fogalmazott a magyar katonai segítség elmaradása miatt: "Nagyon sajnálom a magyar kormány tegnapi bejelentését, miszerint mi nem segítünk száz százalékig, hiszen más uniós tagállamok például fegyverek szállításával segítenek." Hozzátette: szerinte ezzel nem veszélyeztetnék a kárpátaljai magyarságot. Érdemes felidézni, hogy Márki-Zay utóbbiak ellen is uszított.
Azt hangoztatta, hogy a kárpátaljai magyarok oroszbarátok, valamint hogy a háború elől menekülő határon túli nemzettársainknak azért kellett átjönniük, hogy a Fideszre szavazzanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában