Ukrán válság

2022.04.04. 12:11

Morawiecki: tiszteletben kell tartani a demokratikus magyar választást

A Fidesz-KDNP immár negyedszer győzött egyhuzamban a magyarországi parlamenti választásokon, ezt a demokratikus magyar választást tiszteletben kell tartani - jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő hétfői sajtóértekezletén.

Az ukrajnai háború fejleményeiről szóló sajtókonferencián Morawieckit újságírók az ez ügyben képviselt lengyel álláspontról kérdezték.

Elsősorban észre kell venni, függetlenül attól, ki hogyan viszonyul Magyarországhoz, hogy a Fidesz-KDNP immár negyedik alkalommal győzött a választásokon, mégpedig a lehető legjobb eredménnyel, megszerezve az alkotmányos többséget

- válaszolt Morawiecki, aláhúzva: a demokratikus választást tiszteletben kell tartani.
   

A Moszkvával szembeni uniós intézkedéseket illetően a lengyel kormányfő aláhúzta: felesleges, hogy "Magyarországgal fedjék el azok szemét, akik az európai helyzetet homályosan látják". Arra kérte a sajtó képviselőit, hogy "ne próbálják mellékvágányra terelni a közvélemény figyelmét".
   

Megállapította: Európában nem bonyolult a helyzet, ez világosan látható az Európai Tanács ülésein is. 

Mindenki, aki elolvassa az értekezletek jegyzékét, tudja, hogy Németország a fő késleltetője a nagyon határozott szankcióknak

- fejtette ki.
   

Hangsúlyozta: 

Orbán Viktor miniszterelnök nem akadályozta az eddigi szankciókat, ezek "fő késleltetői valójában a nagy államok, amelyek üzleti kapcsolataikat féltik".
   

Felhívta a figyelmet arra, hogy Orbán Viktor minden esetben beleegyezett az eddigi szankciócsomagokba. 

"Ennek a legjobb bizonyítéka, hogy ezekről megállapodás született" - fűzte hozzá, majd ismételten aláhúzta: a szankciók fő akadályozói "a Nyugat-Európa legnagyobb és leggazdagabb államai" voltak.
   

Újságírói kérdésre azt is elmondta: kérni fogja Orbán Viktortól, hogy támogassa az újabb, még súlyosabb szankciók kivetését Oroszországgal szemben.

Borítókép: Mateusz Morawiecki

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában