Országgyűlés

2022.05.23. 06:54

A héten megalakul az új kormány

Megkezdi a munkát Orbán Viktor következő kormánya, miután a parlament május 24-i ülésnapján az új kabinet tagjai esküt tesznek az Országgyűlésben. Ugyanezen a napon a Tisztelt Ház dönt az Alaptörvény tizedik módosításáról, ami lehetőséget ad arra, hogy a kormány veszélyhelyzetet hirdessen ki szomszédos országban dúló háború esetén.

Az Országgyűlés napirendi javaslata szerint kedden, 16 óra után megalakul Orbán Viktor ötödik kormánya. A menetrend szerint először ismertetik Novák Katalin átiratát a miniszterek kinevezéséről, akiket az Alaptörvény szerint a kormányfő javaslatára a köztársasági elnök nevez ki. 

Ezt követően Orbán Viktor bemutatja új kormányának a minisztereit a Tisztelt Ház előtt, majd a kormányfő beszédet is mond, ami után a miniszterek leteszik az esküt, amivel hivatalosan is megalakul az új kormány.

Ismert: az április 3-i választási győzelem, valamint a voksolás eredményeként május 2-án összeülő új parlament alakuló ülése után Orbán Viktort hivatalosan a múlt héten választotta az Országgyűlés ismét miniszterelnöknek, az viszont korábban kiderült, hogy a régi-új kormányfő megállapodott a leendő kabinet minisztereivel a következő négy év közös munkájáról. Továbbá 

a múlt héten megtörtént a miniszterek meghallgatása a terület szerint illetékes parlamenti bizottságok előtt.

Orbán Viktor Semjén Zsoltot általános miniszterelnök-helyettesnek kérte fel, aki egyúttal nemzetpolitikáért, nemzetiségpolitikáért, egyházpolitikáért és egyház-diplomáciáért felelős miniszterként is dolgozik majd. Az Agrárminisztériumot Nagy István, a Belügyminisztériumot Pintér Sándor, az Építési és Beruházási Minisztériumot Lázár János, a Honvédelmi Minisztériumot Szalay-Bobrovniczky Kristóf, az Igazságügyi Minisztériumot Varga Judit vezetheti majd.

Orbán Viktor a Kulturális és Innovációs Minisztérium irányításával Csák Jánost, a Külgazdasági és Külügyminisztérium vezetésével Szijjártó Pétert bízta meg. A Miniszterelnöki Kabinetiroda élére Rogán Antal kerül, a Miniszterelnökséget Gulyás Gergely irányítja majd. A Pénzügyminisztériumot Varga Mihály, a Technológiai és Ipari Minisztériumot Palkovics László vezetheti. Nagy Márton gazdaságfejlesztésért felelős miniszterként, Navracsics Tibor pedig területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős miniszterként dolgozhat a következő négy évben.

A kormány megválasztásán kívül kedden szavaznak az Alaptörvény tizedik módosításáról is, amit Varga Judit igaz­ságügyi miniszter nyújtott be az Országgyűlésnek. A kormány az orosz–ukrán háború miatt döntött úgy, hogy 

kiegészítik a veszélyhelyzet tényállását a humanitárius katasztrófa, illetve a szomszédos országban zajló háborús konfliktus esetével.

– Az Alaptörvény tizedik módosítása a rendkívüli idők rendkívüli kihívásaira való felkészülésről, a felelős cselekvés szabadságáról szól – jelentette ki Varga Judit még az Alaptörvény-módosításról szóló parlamenti vita expozéjában.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök (áll) a kormányalakításról folytatott megbeszélésen a Karmelita kolostorban 2022. május 11-én / MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában