Ukrán válság

2022.07.06. 07:14

Elkezdődött a véres csata Donyeckért, a teljes régiót bombázzák az oroszok – frissül (videó)

133. napja dúl a testvérháború az oroszok és az ukránok között.

Cikkünk frissül!

Odesszában egy kórház tetején állították fel az ukrán légvédelmet

Az ukrajnai Vöröskereszt Egyesület odesszai épületének tetején ukrán fegyveresek hordozható légvédelmi rakétarendszerekkel, köztük külföldön gyártott fegyverekkel szereltek fel állásaikat

– jelentette ki az orosz védelmi minisztérium – írja az IZ. Az oroszok felszólították az ENSZ-t, a WHO-t, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságát és más nemzetközi szervezeteket, hogy hassanak Kijevre, és tegyenek intézkedéseket annak megakadályozására, hogy az ukrán hadsereg katonai célokra használja fel az egészségügyi infrastruktúrát.

Le Figaro: a rubel a legsikeresebb valuta a világon

Február óta háromszorosára erősödött a rubel az euróval szemben, így az orosz valuta a világ legsikeresebbjének tekinthető

– áll a Le Figaro nevű francia lap honlapján megjelent cikkben – írja az IZ. Június 28-án már 100 rubelt lehetett venni 1,8 euróért, mi 2015 óta rekordszint. Jelenleg 1,7 és 1,8 euró között ingadozik az orosz deviza 100 rubelenként – tette hozzá a lap.

A fehéroroszok szerint háborúra készül a NATO

A fehérorosz katonai hírszerzés vezetője, Ruszlan Koszigin bejelentette, hogy a Lengyelország területén végzett NATO-gyakorlatok azt bizonyítják, hogy a szervezet háborúra készül a régióban. Szerinte az Egyesült Államok és az európai országok az elmúlt hónapokban aktívan dolgoztak azon, hogy „minél előbb” katonai csapatokat állítsanak össze. Azzal vádolja az európai országokat, hogy ezeket a csapatok Fehéroroszország és Oroszország ellen akarják bevetni.

Mikolajivot bombázzák az oroszok

Vitalij Kim mikolajivi kormányzó szerint a kedden elkezdődött orosz bombázásoknak eddig két halálos áldozata van: egy Zaszija és egy Necsaja településeken.

Teljes Donyecket evakuálják az ukránok

Donyeck kormányzója azt kéri a még a régióban élő 350 ezer civiltől, hogy minél előbb hagyják el otthonukat. Ez az utolsó régió Kelet-Ukrajnában, ami még részben ukrán vezetés alatt áll.

Az egész ország jövője a Donyeck régióban fog eldőlni. Minél kevesebb ember van ott, annál jobban tudunk az ellenfelünkre és a legfontosabb feladatunkra koncentrálni

– írta Pavlo Kirilenko a Telegramon.

Több mint 21 600 menedékkérelmet fogadtak el a háború kezdete óta Magyarországon

Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság az orosz–ukrán háború kitörése óta – 2022. július 6. 6.00 órai adatok alapján – eddig 26 363 menedékeskénti elismerés iránti kérelmet regisztrált, ebből 13 063 fő 18 év alatti kérelmező. A kérelmet benyújtók döntő többsége továbbra is családos, édesanyák és gyermekeik. A kérelmek elbírálása folyamatos, határidőn belül történik, eddig 21 670 fő esetében született elismerő döntés.

Újabb nyugati fegyvereket semmisítettek meg az oroszok

Az orosz védelmi minisztérium arról számolt be, hogy megsemmisítettek két HIMARS típusú rakétarendszert, amiket az Egyesült Államok adott Ukrajnának. Két, Kramatorszktól délre található lőszerraktár megsemmisítéséről is beszámoltak. Ezeken a helyeken tárolták a HIMARS rendszerekhez a rakétákat.

Az ukránok szerint Oroszország már majdnem 37 ezer katonát veszített a háborúban

Ukrajna közétette az általuk becsült orosz veszteségeket tartalmazó jelentését. Ezek szerint az orosz-ukrán háború kezdete óta az orosz hadsereg már 36 és fél ezer katonát veszített. Az ukrán hadsereg pedig megsemmisített többek között 1600 tankot, 187 helikoptert és 812 tüzérségi üteget is.

Drónfelvételen a keddi Nyikolájevet és környékét ért orosz támadás utóhatása

Az ukrán katasztrófavédelmi szolgálat drónfelvételt tett közzé, amelyen a Nyikolájev (Mikolajiv) várost és környékét ért orosz rakétatámadásban megrongálódott épületek oltása látható. A támadásban továbbá egy herszon és odessza közötti autópályát is találat ért.

Putyin bizalmasa elképesztő bejelentést tett

Dmitrij Medvegyev Oroszország korábbi elnöke és miniszterelnöke, az orosz Biztonsági Tanács helyettes vezetője Telegram-csatornáján közzétette véleményét, mi szerint az európaiak belefáradtak az ukrán menekültek fogadásába. Medvegyev az egyik legközelebbi bizalmasa Putyinnak, mostani megszólalása kétségtelenül elképesztő bejelentésnek tekinthető – írja az Origo.

Orosz rakétacsapás ért egy újabb donyecki települést

Pavlo Kyrylenko, a kelet-ukrajnai donyecki terület kormányzója szerint orosz rakétacsapás ért két házat Dzserzsinszk (Toretsk) településen. A kormányzó szerint legalább egy ember megsebesült, a romok alatt rekedt valószínűleg három ember, a mentés jelenleg is folyamatban van.

Az ukránok szerint legalább 346 gyermek halt meg eddig a háborúban

Becslések szerint eddig 346 gyermek halt meg az Ukrajna elleni orosz bombázások következtében – közölte az ukrán főügyészség. A hivatal közlése szerint további 645 gyerek pedig megsebesült, de elmondásuk szerint ezek a számok tovább nőhetnek, mivel jelenleg is folyamatosan érkeznek be hozzájuk az adatok az aktív harci zónákból. A legtöbb áldozat és sebesült a kelet-ukrajnai Donyeck régióban volt, de Harkov és Kijev környékéről is összesen 186 és 116 sérültet és halálos áldozatot jelentettek – írja a Sky News.

A Donyecki Népköztársaság szerint már 241 települést foglaltak el Ukrajnától

A szeparatista Donyecki Népköztársaság közétette az aktuális napi hadijelentését; a közlemény szerint az orosz hadsereggel és más oroszbarát egységekkel együtt már 241 települést foglaltak el Ukrajnától, ez eggyel több, mint tegnap. A szeparatista erők által ellenőrzött települések közül 11-et ért ukrán támadás, ezekben 4 civil meghalt és 14 megsebesült – írja a The Guardian.

Öt ember meghalt és 21 megsebesült a donyecki régióban

Pavlo Kyrylenko, a donyecki katonai közigazgatás vezetője szerint legalább öt ember meghalt és további 21 megsebesült a régióban az elmúlt 24 órában. Az öt halott közül kettőt avdiivkából, egy-egy halottat pedig szlovjanszkból, krasznohorivkából és kurahovóból jelentettek. A térség az elmúlt napokban az orosz támadások fő célpontja volt, mivel Moszkva megpróbálja átvenni az ellenőrzést Luhanszk után a még ukrán kézen lévő donyecki területek felett is – írja a Sky News.

A Liszicsanszk körüli falvakban továbbra is folynak a harcok

Ukrajna luhanszki kormányzója, Szerhij Haidai ma reggel közölte, hogy a Liszicsanszk környéki falvakban továbbra is folytatódnak a harcok. A kormányzó szerint egyes települések már többször is gazdát cseréltek az orosz és ukrán fél között. Haidai közlése szerint liszicsanszkban és szeverodonyeckben körülbelül 15 és 8 ezer civil maradt. A térségben tovább nyomulnak az oroszok előre, elsősorban az elsöprő tüzérségi fölényüket kihasználva – írja a The Guardian.

10 760-an érkeztek Ukrajnából kedden

Az ukrán-magyar határszakaszon 6292 ember lépett be kedden Magyarországra, a román-magyar határszakaszon belépők közül 4468-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szerdán. Vonattal 117 ember – köztük 40 gyerek – érkezett az ukrajnai háború elől menekülve budapestre – tudatta az ORFK. A Budapesti Rendőr-főkapitányság azt közölte a Police.hu oldalon, hogy a Készenléti Rendőrséggel és rendőrjárőrképzésben részt vevőkkel segítik az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. Folyamatosan tartják a kapcsolatot az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, Budapest Főváros Kormányhivatala, valamint a segélyszervezetek munkatársaival - áll a közleményben.

Megérkezett az ukrán katonák első csoportja az Egyesült Királyságba

Ben Wallace brit védelmi miniszter bejelentette, hogy megérkezett az ukrán katonák első csoportja az Egyesült Királyságba, katonai kiképzésre. A brit kormány 2,3 milliárd fontnyi katonai segélyt biztosít ukrajna számára, ennek a része az a katonai program, aminek keretében 10 ezer ukrán újoncot képezhetnek ki. A katonák első csoportja most érkezett meg az Egyesült Királyságba, ők a brit hadsereg alapkiképzésén alapuló tanfolyamokat fognak elvégezni. A képzés része többek között a fegyveres kiképzés, a harctéri elsősegélynyújtás, terepgyakorlatok, a járőrözési taktika elsajátítása és a fegyveres konfliktusok esetén hatályos jogszabályok ismerete – írja a The Guardian.

Lavrov a nemzetközi jog védelmére szólított fel Vietnamban

A nemzetközi jog védelmére szólította fel a nemzetközi közösséget szerdán Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, mivel „a világ bonyolult módon fejlődik”. Lavrov erről a vietnami fővárosban, Hanoiban beszélt, vietnami hivatali partnerével, Bui Thanh Sonnal folytatott egyeztetése során. Kijelentése olyan időszakban hangzott el, amikor a nyugati országok azt vetik Moszkva szemére, hogy Ukrajna megtámadásával megsértette a nemzetközi jogot. Vietnam kulcsfontosságú partnere Oroszországnak a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségében, a két ország kapcsolatai a történelmen és az igazságért folytatott közös harcukon alapulnak – hangoztatta Lavrov a találkozón. A két államot a szovjet korszakra visszanyúló szoros kapcsolatok fűzik össze, és Hanoi eddig nem ítélte el oroszország ukrajnai háborúját. Lavrov hanoi látogatására akkor kerül sor, amikor a két nemzet „átfogó stratégiai partnerségük” 10. évfordulóját ünnepli. Az orosz külügyminiszter a héten Indonéziába repül, ahol részt vesz majd a világ legfejlettebb és legnagyobb feltörekvő gazdaságait tömörítő G20 csoport külügyminisztereinek találkozóján.

Továbbra is bombázza Harkov környékét az orosz hadsereg

Ukrán források szerint június 5-én az orosz hadsereg bombázta Pechenihy falut, Ukrajna harkovi körzetében. A támadás következtében egy 64 éves férfi és egy gyerek megsérült, továbbá több lakóházban is kár keletkezett.

Az orosz hadsereg egy nap alatt hatvanszor lőtte az ukrajnai Szumi körzetet

Az orosz hadsereg az elmúlt napon hatvanszor ágyúzta az ukrajnai Szumi körzetet – közölte Dmitrij Zhivitsky, a terület katonai közigazgatásának vezetője. Zhivitsky szerint a támadásokban több lakóépület is megrongálódott, egy ember pedig megsérült.

Szlavjanszk lehet az orosz offenzíva következő célja

A brit védelmi minisztérium közzétette az orosz-ukrán háború legfrissebb eseményeiről szóló napi jelentését. A britek szerint Liszicsanszk város és Luhanszk teljes elfoglalása után az orosz hadsereg jelenleg konszolidálja a térségben frissen megszerzett pozícióit. Az Izjum körül húzódó frontszakaszra csapaterősítéseket küldött az orosz hadvezetés, a területen a heves ukrán ellenállás dacára körülbelül 5 km-t sikerült előrenyomulnia az E40-es főúton az orosz csapatoknak. A britek szerint az orosz és a szeparatista erők jelenleg valószínűleg mintegy 16 km-re északra vannak Szlavjanszk városától; a városért folytatott csata lehet a Donbaszért folytatott orosz offenzíva következő kulcspontja. Az angol védelmi minisztérium hadászati szakértői szerint a várost több orosz hadseregcsoport is fenyegeti – áll a jelentésben.

A civilek evakuálására szólított fel a donyecki kormányzó

A kelet-ukrajnai Donyecki terület kormányzója 350 ezer civil evakuálására szólított fel a közelgő orosz offenzíva miatt. Pavlo Kyrylenko szerint a Donyeck tartományban maradt 350 ezer ember kimenekítése szükséges, hogy az ukrán hadsereg jobban meg tudja védeni a városokat az orosz előrenyomulással szemben, és hogy megmentsék a civilek életét. Kyrylenko egy nappal az után sürgette a civilek evakuálását, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette a szomszédos keleti Luhanszk tartomány teljes elfoglalását – írja a The Guardian.

Luhanszk elfoglalása után a donyecki területeken folytatódik az orosz offenzíva

Szerhij Gaidai, Luhanszk regionális kormányzója közölte, hogy az orosz csapatok súlyos veszteségeket szenvedtek el a Szeverodonyeck és Liszicsanszk elfoglalásáért folytatott hosszú küzdelemben, jelenleg pedig arra összpontosítják erőfeszítéseiket, hogy dél felé haladjanak. Gaidai szerint jelenleg súlyos harcok folynak Ukrajna luhanszki körzetében, az orosz és a szeparatista erők nagy mennyiségű hadifelszerelést és tartalékosokat mozgósítottak, hogy tovább folytassák a megkezdett offenzívát, de a kormányzó szerint súlyos veszteségeket szenvednek el – írja a Sky News.

Lettországban jövőre visszaállítják a kötelező katonai sorszolgálatot

Lettországban jövőre visszaállítják a kötelező katonai sorszolgálatot - jelentette be kedden Artis Pabriks védelmi miniszter, aki a döntés háttereként a szomszédos Oroszországgal kialakuló növekvő feszültséget és az ukrajnai háborút jelölte meg. Lettország jelenlegi katonai rendszere elérte határait. Ugyanakkor nincs okunk azt hinni, hogy Oroszország változtatni fog magatartásán – mondta Pabriks újságíróknak. Lettország a NATO-csatlakozás után beszüntette a kötelező katonai szolgálatot. A balti EU-tagállam hadserege 2007 óta hivatásos katonákból és önkéntes nemzetőrökből áll, akik hétvégenként részmunkaidőben teljesítenek szolgálatot. A kevesebb mint kétmillió lakosú, Fehéroroszországgal és Oroszországgal határos országban jelenleg mindössze 7500 aktív katona és nemzeti gárdista szolgál, akiket 1500 fős NATO-kontingens támogat.

Lassan befejeződik az orosz KFC-éttermek eladása

Az ukrajnai orosz invázió kezdete óta rengeteg külföldi vállalat vonult ki Oroszországból, kezdetben csak felfüggesztve tevékenységüket, később az üzletek eladása mellett döntve. A KFC-t birtokló Yum Brands Inc. közölte, hogy előrehaladott tárgyalásokat folytat éttermeinek és franchise-jogainak eladásáról egy helyi vevőnek Oroszországban. Ezt követően a cég teljesen kivonul az országból. Azt is közölték, hogy befejeződött a Pizza Hut üzleteinek eladása egy helyi szolgáltatónak, aki átnevezte az éttermeket. Az anyacég kivonulása után immár orosz tulajdonos birtokában a múlt hónapban újranyitottak Oroszországban a McDonald's éttermei Vkusno & tochka néven, ami annyit jelent, hogy „finom és ennyi”.

A Luhanszki Népköztársaságról nevezték Moszkvában a brit nagykövetség melletti területet

Az Interfax orosz hírügynökség szerint Moszkva egyik terét, ahol a brit nagykövetség található, a Luhanszki Népköztársaság terének nevezték át. A döntés azután született, hogy Oroszország győzelmet hirdetett a Luhanszk régióban, miután elfoglalta nagyobb városait. Korábban az Egyesült Államok nagykövetségének otthont adó utcát nevezték el a magát önállónak kikiáltó Donyecki Népköztársaságról.

Az úgynevezett Donyecki Népköztársaság és a Luhanszki Népköztársaság Ukrajnának jelenleg az oroszbarát szakadárok által ellenőrzött területei. Oroszország az egyetlen, amelyik elismerte a szakadár régiókat.

Pokoli állapotok uralkodnak Mariupolban

Egy ukrán politikus ismertette a súlyos humanitárius válságot az orosz ellenőrzés alá került Mariupolban. Petro Andrjuscsenko, Mariupol polgármesterének tanácsadója szerint a városban élők legfeljebb 3%-a jut vízhez. Sok ember kénytelen kilométereket gyalogolni, hogy sorba álljon a vízgyűjtő pontokon, ahol sokszor ellenőrizetlen forrásból származó vízhez lehet jutni.

Kiégett autó Mariupol városában 2022. július 1-én
Forrás: AFP

Az orosz egészségügyi dolgozók távozása után egyetlen orvos sem maradt Mariupolban. Olena Halushka író és politikai elemző szerint az egészségügyi ellátás és az ivóvíz hiánya, valamint a kaotikus temetések és a hőség kombinációja rémisztő.

Az ENSZ-ben is téma az ukrán civilek elrablása és fogva tartása

Az ENSZ az invázió kezdete óta legalább 270 olyan esetet dokumentált, amikor az orosz erők ukrán civileket fogtak el. Nyolc esetben az elfogott emberek meg is haltak – mondta Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi főbiztosa. Moszkva kijelentette, hogy az ENSZ-állítások egy dezinformációs kampány részét képezik, amelynek célja a kijevi rezsim bűneinek eltussolása.

Oroszország azt állítja, hogy az elmúlt 10 napban 170 külföldi harcost ölt meg

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter azt állította, hogy 170 külföldi zsoldost öltek meg Ukrajnában az elmúlt 10 napban. Az ukrán csapatok mellett harcoló külföldiekre utalt, bár állítását független források nem erősítették meg. Sojgu azt mondta, hogy Oroszország inváziója addig folytatódik, amíg minden célját el nem éri, beleértve a polgári lakosság biztonságát fenyegető veszély megszüntetését. Oroszország ismét azt állította, hogy Ukrajna népirtást követ el az orosz ajkú állampolgárok ellen a donbászi térségében.

Ketten meghaltak, heten megsebesültek a szlovjanszki piacon történt támadásban

Az orosz erők csapást mértek egy piacra a kelet-ukrajnai Szlovjanszk városában, két ember meghalt, további hét ember pedig megsebesült. A Reuters riportere szerint sárga füst gomolygott egy autókereskedésből, és lángok lepték el a piaci bódékat. Egyelőre nem világos, hogy az ukrajnai Donyeck régióban található várost milyen típusú fegyver találta el. A helyi rendőrség szerint a piac aznap bezárt, de néhány üzlet még nyitva volt. 

Helyiek a lerombolt üzletek között sétálnak Szlovjanszk egyik helyi piacán 2022. július 4-én, egy orosz rakétatámadás másnapján
Forrás: AFP / Genya SAVILOV

Egy nappal korábban hatan meghaltak és húszan megsebesültek a város ellen irányuló rakétatámadásokban. Vadim Ljak szlovjanszki polgármester arra kérte az embereket, hogy mielőbb hagyják el a várost. Szlovjanszknak a háború előtt 107 ezer lakosa volt. Nem tudni, hogy jelenleg hányan lehetnek még a városban.

Oroszországot portyázással és gabonalopással vádolják

Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó friss tájékoztatást adott az orosz ellenőrzés alatt álló Herszon régióról. Azt mondta, hogy a régiót orosz állampolgárok és az FSZB alkalmazottai kormányozzák. Portyázással és gabonalopással vádolta meg a megszállókat.

Súlyos harcok zajlanak a donyecki bevonulás közben

Az orosz csapatok heves harcokat vívnak az ukrajnai donyecki térségben, miután átvették az irányítást a szomszédos Luhanszk két utolsó városa felett – közölte Luhanszk regionális kormányzója. Szerhij Gajdaj azt mondta, hogy az orosz csapatok súlyos veszteségeket szenvedtek el a Szeverodonyeck és Liszicsanszk elfoglalásáért vívott hosszú harcban, de most erőfeszítéseiket a déli irányba való mozgásra fordítják. „Helyes harcok dúlnak Luhanszk régió peremén... Az orosz hadsereg és a tartalékok összes haderejét átirányították oda... Súlyos veszteségeket szenvednek el” – mondta az ukrán televíziónak.

Kétmilliárd hrivnya gyűlt össze két hónap alatt

Összegezték Ukrajnáan a United24 állami adománygyűjtő platform két hónapos munkájának eredményeit. Ez idő alatt több tucat ország részvételének köszönhetően több mint kétmilliárd hrivnyát (kb.: 26 milliárd forint) sikerült összegyűjteni Ukrajna szükségleteire. Ez egyaránt segíti a védőiket, emellett hozzájárul az aknamentesítéshez és a humanitárius szükségletekhez is.

Kiterjedt légvédelmet akarnak az ukránok

Az ukrán állam egyik legnagyobb feladata, hogy kiépítsen egy mindenki számára alapvető biztonságot nyújtó légvédelmi rendszert, még ebben az évben - mondta éjszakai videójban az ukrán elnök. Zelenszkij emlékeztetett, hogy ehhez elengedhetetlen a partnerországok támogatása.

Szinte egész Ukrajnában légiriadók voltak

– Július 5-én éjjel országunk szinte teljes területére légiriadót hirdettek. Ezt megelőzően a fővárosban és egyes régiókban már egy ideje nem volt légiriadó, sőt egyesek különösen aggódtak a szokatlan csend miatt. Nem szabad logikát keresni a támadók cselekedeteiben. Az orosz hadsereg nem tart szünetet. Egyetlen feladata van – emberek életét kioltani, embereket megfélemlíteni – mondta éjszsaki videóüzenetében Volodimir Zelenszkij. Az ukrán elnök arról számolt be, hogy a légi támadások ezúttal a Hmelnickij régióban történtek, de találat érte a Szumi régiót, Mikolajivot és Dnyipropetrovszkot is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában