Interjú

2022.07.27. 11:04

Szánthó Miklós: a nemzeti érdeket kell minden esetben beazonosítani

Az Alapjogokért Központ igazgatója szerint Orbán Viktor szokatlanul őszinte beszédet mondott Tusványoson.

Orbán Viktor Európában valóban szokatlan őszinteséggel beszélt arról, hogyan mossa össze éppen a neomarxista, magát progresszívnek hirdető oldal a multietnikus és multikulturális jelleget – nyilatkozta a Mandinernek az Alapjogokért Központ igazgatója a kormányfő nagy vihart kavart tusványosi beszéde kapcsán.

– Szándékosan egyenlőségjelet tesznek Európa azonos kulturális hagyományokat magáénak valló, többféle népből álló jellege, valamint a zsidó-keresztyén kultúrkörön kívülről tömegesen érkező, a mienktől gyökeresen eltérő szokásokat magukénak valló népcsoportok pár évtized alatt történő beáramoltatása közé. A multikulti színpompás megközelítése az egyenlőség és a semlegesség jegyében lényegében tagadja, hogy bármiféle védettség járna a mi kontinentális hagyományunknak – mondta a miniszterelnök beszédét harsányan kritizáló neoliberális oldalt jellemezve Szánthó Miklós.

Antiszemitázás kapcsán is ugyanazt csinálják most, mint Antallék ellen vagy az első Orbán-kormány idején, meg 2010 óta lényegében majd minden nap

– fejtette ki véleményét.

A Mandiner rákérdezett, hogy vajon a Nyugathoz tartozik-e még Magyarország, vagy a Kelethez közeledünk? Szánthó Miklós azt felelte a lapnak, hogy „az EU tagjai vagyunk, ez mindenkinek kölcsönösen előnyös, de ettől még ha egy brüsszeli irány vagy döntés szembemegy a magyar érdekkel – például energiaszankciók vagy a háború eszkalálása kapcsán –, azt nem szabad támogatni.”

A nemzeti érdeket kell minden esetben beazonosítani, és az alapján választani meg a praktikus cselekvést.

A teljes interjú ITT olvasható el.

Borítóképünkön Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában