Ukrán válság

2022.08.02. 06:43

Újabb fronton támadnak az orosz csapatok (videó)

160. napja dúl az orosz–ukrán háború.

Civileket szállító buszt talált el az ukrán hadsereg

Az orosz hadsereg közlése szerint az ukránok kilőttek egy kisbuszt Herszon régióban, ami civileket szállított. Mihail Mizintsev vezérezredes szerint az incidens a Dovhove település közelében lévő útszakaszon történt - írja a lenta.ru.

Az ukrán hadsereg korábban ugyanezzel az esettel kapcsolatban az oroszokat vádolta.

Terrorszervezetnek minősítette az ukrán Azov ezredet az orosz legfelsőbb bíróság

Terrorszervezetnek minősítette az orosz legfelsőbb bíróság kedden az orosz hivatalos politika által neonácinak tekintett ukrán Azov ezredet.

A testület az főügyészség kereslete alapján az Azov tevékenységét betiltotta Oroszország területén. A tárgyalást a periratok nagy részének titkossága miatt főként zárt ajtók mögött tartották, a sajtó csak a tanúk és a szakértők meghallgatásakor lehetett jelen.

Alekszandr Gyukov, a Történelmi Emlékezet Alapítvány igazgatója a RIA Novosztyi hírügynökség beszámolója szerint azt mondta, hogy az Azov harcosai a neonáci ideológiát vallják. Idézte a zászlóalj alapítóinak cikkeit, amelyek, mint mondta a „szélsőséges biológiai rasszizmus” azaz a fajelmélet jegyeit mutatták. A szakértők olyan eseteket idéztek fel, amikor az alakulat tagjai nemzeti kisebbségek képviselői és politikai ellenfeleik ellen követtek el támadást, oroszajkú lakosokat félemlítettek meg Ukrajnában, vagy embereket raboltak el és kínoztak meg a Donyec-medencében. Számos, a zászlóalj által elkövetett háborús bűncselekményről is beszámoltak, köztük mariupoli és volnovahai civilek meggyilkolásáról és lakóházak lövéséről. A történtekről fotókat és videókat mutattak be, valamint szemtanúk beszámolóit idézték.

A legfelsőbb bíróság azonnal hatályba lépett döntését egy hónapig lehet megfellebbezni. Az Azov tagjait mostantól a terrorizmusra vonatkozó törvénycikkek alapján büntetőjogi felelősségre vonhatók.

Az orosz büntető törvénykönyv a terrorszervezetek tagjaira tíztől 20 évig terjedő, a szervezőkre pedig 15-től 20 évig terjedő szabadságvesztést irányoz elő. A törvény ugyanakkor felmenti a felelősség alól azokat a személyeket, akik a vizsgálatot vagy az őrizetbe vételüket megelőzően önként kilépnek az ilyen szervezetekből.

Egy moszkvai bíróság kedden, a távollétében, kilencévi szabadságvesztésre ítélte az Azov egyik orosz állampolgárságú tagját. Anton Koroljovot, aki 2019 és 2019 között harcolt a Donyec-medencében a szakadár „népi milícia” ellen zsoldos tevékenység és szélsőséges fellépésre való nyilvános felhívás miatt marasztalták el.

Az Azovnak már több orosz tagját elítélték, mindegyiküket távollétükben.

Kreml: Washington átlépheti azt a pontot, ahonnan nincs visszaút

Az orosz–amerikai diplomáciai kapcsolatok megszakításához vezethet, ha az Egyesült Államok terrorizmust támogató országnak minősíti Oroszországot – jelentette ki Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője keddi sajtótájékoztatóján, Moszkvában.

Az ukrán erők Verba rakéta-sorozatvetővel (Multiple Launch Rocket System, MLRS) támadnak orosz állásokat a kelet-ukrajnai harkivi régióban lévő frontvonalnál 2022. augusztus 2-án.
Fotó: MTI/AP/Jevhen Maloletka

Zelenszkij most a németeket szidja

Zelenszkij hivatala azzal vádolja Németországot, hogy 8 milliárd eurós pénzügyi támogatást blokkolt.

Németország blokkolja az Ukrajnának nyújtandó 8 milliárd eurós támogatás kérdésének megfontolását – közölte Igor Zsovkva, Ukrajna elnöki hivatalának helyettes vezetője augusztus 2-án.

„Arra számítunk, hogy további 8 milliárd eurót biztosít az EU Ukrajnának. Sajnos az európai közösség egyes államai, különösen Németország, egyelőre blokkolják ennek a támogatásnak a megvalósulását” – írja az iz.ru.

Augusztus 1-jén az Európai Bizottság sajtószolgálata bejelentette, hogy nem tud 8 milliárd eurós hitelt nyújtani Ukrajnának. A szervezet megjegyezte, hogy az EU-tagállamok garanciái alternatív megoldást jelenthetnek a helyzetre.

Itt az újabb orosz fenyegetés

Az orosz–amerikai diplomáciai kapcsolatok megszakításához vezethet, ha az Egyesült Államok terrorizmust támogató országnak minősíti Oroszországot – jelentett ki Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője keddi sajtótájékoztatóján, Moszkvában.

A szóvivő naivnak nevezte az amerikai politikusokat, ha azt hiszik, saját jogszabályaiknak a „nemzetközi joggal ellentétes alkalmazásával” rákényszeríthetik Oroszországot arra, hogy az Egyesült Államok által kitalált szabályokon alapuló világrend szerint éljen.

Minden hatás ellenhatást vált ki. Egy ilyen lépés logikus következménye lehet a diplomáciai kapcsolatok megszakítása is. Ezen túl Washington azt is kockáztatja, hogy átlépi a pontot, ahonnan nincs visszaút

– mondta Zaharova.

Ezzel Washingtonnak tisztában kell lennie. Mi készen állunk a helyzet bármilyen alakulására, és ha Washington úgy dönt, hogy teljesen leállítja a Moszkvával való együttműködést, mi túléljük

– tette hozzá.

A szóvivő azt mondta, hogy az amerikai törvényhozók úgy érzik, már minden szankciós eszközt kimerítettek, ezért kezdeményezték, Oroszország átminősítését terrorizmust támogató országgá. Washingtonnak nincs elég hatalma ahhoz, hogy fellépjen a saját maga által terroristának minősített rezsimek ellen – közölte.

Az amerikai szenátus július 27-én határozatban szólította fel a külügyminisztériumot, hogy Oroszország kerüljön fel a terrorizmust támogató országok listájára. Korábban Kijev kezdeményezte ugyanezt.

Az oroszok szerint az Egyesült Államok közvetlenül belépett a háborúba

Annak alapján, hogy Washington közvetlenül jóváhagyta az egyes ukrán célpontokat, mielőtt az amerikai HIMARS rakétavető csapásokat mérne, ez Washington közvetlen részvételét jelzi az ukrajnai konfliktusban – mondta Igor Konasenkov, az orosz katonai tárca szóvivője augusztus 2-i tájékoztatóján.

Az orosz védelmi minisztérium hivatkozik Vagyim Szkibitszkij ukrán tábornok nyilatkozatára, Skibitszkij a The Telegraphnak adott interjújában ugyanis azt mondta, „a rakéták kilövése előtt egyeztetések zajlanak mindkét ország titkosszolgálatának képviselői között”. Az ukrán tábornok szerint lehetővé teszik Washington számára, hogy leállítson minden lehetséges támadást, ha elégedetlen a célponttal.

„Mindez cáfolhatatlanul bizonyítja, hogy Washington a Fehér Ház és a Pentagon kijelentéseivel ellentétben közvetlenül érintett az ukrajnai konfliktusban” – mondta Konasenkov. (Izvezstyija)

Meghaladta a tízmilliót az Ukrajnát elhagyók száma

Már több mint 10 millióan hagyták el Ukrajnát az orosz offenzíva kezdete óta az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) keddi bejelentése szerint.

A szervezet összesítése szerint mostanáig összesen 10 107 957-en lépték át az ukrán határt.

Az UNHCR júliusi felmérése szerint a külföldre menekült ukrajnaiak kétharmada egyelőre nem gondol a hazatérésre.

Súlyos ukrán veszteségekről számolt be az orosz hadsereg

Az orosz légierő (VKS) nagy pontosságú fegyverekkel megsemmisített körülbelül 250 zsoldost az ukrajnai Mikolajiv város közelében – közölte az orosz védelmi minisztérium augusztus 2-án.

A jelentés szerint az orosz erők az ukrán nemzetközi idegenlégió katonáira mértek csapást, az áldozatok mellett körülbelül 20 katonai járművet is megsemmisítettek – írja az iz.ru.

Terrorszervezetté nyilvánították az ukrán Azov-ezredet

Az orosz legfelsőbb bíróság kedden „terrorista szervezetté” minősítette az ukrajnai Mariupol védelméről híres Azov ukrán ezredet, ami nagyon súlyos büntetőeljárást vonhat maga után az orosz fogságba esett harcosok ellen – írta a Le Monde.

A Legfelsőbb Bíróság indoklásában azt mondta, eleget tesz a Legfőbb Ügyészség adminisztratív kérelmének, az „Azov” ukrán félkatonai egységet terrorszervezetként ismeri el, és megtiltja tevékenységét az Orosz Föderációban.

Éjfél után várható az első ukrán gabonaszállítmány Isztambulba

A török védelmi minisztérium közlése szerint kedden éjfél után várható Isztambulban az első ukrán gabonaszállítmány, amelyet Oroszország február 24-i inváziója óta exportáltak.

A Sierra Leone-i lobogó alatt közlekedő Razoni nem sokkal reggel 9 óra után indult el Odesszából hétfőn, 26 000 tonna kukoricával a libanoni Tripoli kikötőjébe.

Megkezdődött a donyecki régióban is az evakuálás

A Donyecki területen megkezdődött a kötelező evakuálás – közölte Iryna Verescsuk, Ukrajna ideiglenesen megszállt területeinek reintegrációjáért felelős miniszter. Az első menekülteket szállító vonat már megérkezett Kropivnyickijbe – mondta a miniszter.

Hat amerikai HIMARS-rakétarendszert lőttek ki az oroszok

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter bejelentése szerint Oroszország hat amerikai gyártmányú Himars rakétarendszert semmisített meg az ukrajnai orosz invázió kezdete óta. Az Interfax jelentése szerint Sojgu azt is állította, hogy öt hajó elleni Harpoon rakétaindító rendszert, valamint 33 darab M777-es ágyút is kilőttek.

Zelenszkij szerint túl korai ünnepelni az első gabonaszállítmányt

Jelenleg még túl korai bármilyen következtetést levonni és bármilyen előrejelzést tenni, várjuk meg, hogyan működik a megállapodás, és hogy valóban garantált lesz-e a biztonság – mondta az ukrán elnök, aki szerint ez az első pozitív jel arra, hogy van esély a világméretű élelmiszerválság megállítására.

Rakétavetőket, ágyúkat küld az USA Ukrajnának

Újabb fegyverszállítmányt küld az Egyesült Államok Ukrajnának, mintegy 550 millió dollár értékben. John Kirby, az amerikai nemzetbiztonsági tanács szóvivője elmondta, hogy a csomag több lőszert tartalmaz majd mind a tüzérséghez, mind az Amerika által már küldött fejlett rakétarendszerekhez. A HIMARS néven ismert rakétarendszer már eddig is jelentős változást hozott a terepen, mivel nagy hatótávolsággal rendelkezik és pontos. Ukrajna kétségbeesetten követel több fegyvert, mondván, hogy segítség nélkül nem tudja megnyerni a háborút. (Guardian)

20 millió dolláros bevétel

Ukrajna csaknem 20 millió dollárt keresett az első hónapban abból, hogy az EU-nak adott el villamos energiát. Volodimir Kudrickij, az állami villamosenergia-hálózat-üzemeltető Ukrenergo vezetője azt mondta, hogy ez a szám a következő hónapokban várhatóan jelentősen növekedni fog, ahogy az áramexport volumene nő. Ukrajna július 1-jén kezdett villamos energiát exportálni az EU-ba a Romániával létesített összeköttetésen keresztül.

Megkezdődött a donyecki régióban is az evakuálás

A Donyecki területen megkezdődött a kötelező evakuálás – közölte Iryna Verescsuk, Ukrajna ideiglenesen megszállt területeinek reintegrációjáért felelős miniszter. Az első menekülteket szállító vonat már megérkezett Kropivnyickijbe – mondta a miniszter.

Egyelőre nem nyit ki a McDonald's Ukrajnában

A McDonald's augusztusban nem nyit ki újra Ukrajnában – közölte a cég. Annak ellenére, hogy a korábbi sajtóértesülések szerint a McDonald's augusztusban újra megnyithatja éttermeit Ukrajnában, a társaság vállalati kommunikációs vezetője tagadta ezt az információt. Korábban Dmitro Kuleba külügyminiszter azt mondta, hogy a hatóságok meggyőzik a McDonald's vezetőségét, hogy folytassák a munkát Ukrajnában. A McDonald's február 24-én leállította ukrajnai tevékenységét, amikor Oroszország megindította a teljes háborút Ukrajna ellen.

Oroszország 39 brit állampolgár ellen vezet be szankciókat

Az orosz külügyminisztérium augusztus 1-jén bejelentette, hogy 39 brit politikusnak, üzletembernek és újságírónak megtiltották a belépést Oroszországba. A szankcionált személyek között van David Cameron volt brit miniszterelnök, Keir Starmer, a munkáspárt vezetője, valamint Piers Morgan és Robert Peston újságírók. A tilalom azokra irányul, akik állítólag hozzájárulnak London ellenséges irányvonalához Oroszországgal szemben – írja a Politico az orosz külügyminisztérium közleményére hivatkozva.

Kivonul a megszállt területekről az ukrán posta

Az ukrán posta leállítja a munkát az oroszok által megszállt területeken. Igor Szmeljanszkij, az állami tulajdonú Ukrposhta vezetője azt mondta, hogy az ország postaszolgálata csak az Ukrajna által ellenőrzött régiókban működik. Az állami vállalat Zaporizzsja és Herszon megyében „nyomás alatt” működhetett, nyugdíjat fizethetett és pénzt utalhatott át az embereknek, augusztus 1-jétől azonban a vállalat a megszállt területeken nem folytatja munkáját a magas kockázatok és a rablásveszély miatt.

Egy amerikai elemzés szerint súlyos károk érhették az orosz gazdaságot

A Yale Egyetem üzleti szakértőinek és közgazdászainak új jelentése szerint az orosz gazdaságot súlyosan károsították a szankciók és a nemzetközi üzleti élet kivonulása, amióta az ország megszállta Ukrajnát. A jórészt publikálatlan adatok azt mutatják, hogy Oroszország hazai gazdasági tevékenységének nagy része megtorpant az invázió óta. „Nemcsak a szankciók és az üzleti visszavonulás működött, hanem alaposan megbénította az orosz gazdaságot minden szinten” – olvasható a 118 oldalas jelentésben. „Az orosz belföldi termelés teljesen leállt, és nincs kapacitás az elveszett vállalkozások, termékek és tehetségek pótlására.”

203 gyerek eltűnt Ukrajnában

Kateruna Pavlicsenko, Ukrajna belügyminiszter-helyettese augusztus 1-jén azt állította, hogy a háború kezdete óta 203 gyerek tűnt el Ukrajnában, többségük a harcokkal érintett övezetben. Az ukrán rendőrség a februári invázió kezdete óta összesen 4242 gyerek eltűnését rögzítette, közülük 4039-et rövidebb-hosszabb idő után megtaláltak.

ENSZ: 5327 civil halt meg, 7257 megsebesült

Az ENSZ emberi jogi ügynöksége arról számolt be, hogy július 1. és 31. között 1455 civil áldozatot jegyeztek fel Ukrajnában – 355 ember meghalt és 1100 megsebesült. A legtöbb áldozatot a jelentések szerint „robbanófegyverek nagy kiterjedésű hatásai okozták, beleértve a nehéztüzérség lövedékeit, rakétarendszereket, rakétákat és légicsapásokat”. A háború kezdete óta 5327 civil halt meg, 7257 pedig megsebesült az ENSZ ukrajnai irodájának összesítése szerint.

Elbukott orosz felderítési kísérletek

Az ukrán „Dél” hadműveleti parancsnokság arról számolt be, hogy az orosz erők három felderítő akciója is elbukott a Herszon megyei Bilohirkában és Trudoliubivkában. Az ukrán erők állítólag 32 orosz katonát is megöltek, és megsemmisítettek egy tarackot, egy föld-levegő rakétarendszert és négy páncélozott járművet.

Oroszország 35 települést lőtt a Donyeckben

Harkov megyében az orosz hadsereg támadta Harkov városát és további 16 települést. Donyeck megyében az orosz csapatok támadták Bahmut városát és kilenc közeli települést. Oroszország nyolc települést is ágyúzott Kramatorszk közelében az ukrán vezérkar jelentése szerint.

Háborúkutató Intézet: az orosz erők csapatokat helyeznek át Dél-Ukrajnába

Az amerikai központú Háborúkutató Intézet (ISW) arról számolt be, hogy az orosz erők továbbra is csapatokat telepítenek át Donyeck megye északi részéből, hogy megerősítsék a dél-ukrajnai védelmi állásokat, ezzel leállítva a Szlovjanszk elleni támadást. Az ISW megjegyzi, hogy a helyzet valószínűleg hasonló ahhoz, amikor az orosz erők „elhanyagolták" Zaporizzsja és Herszon megyét a Luhanszk megye elleni támadások során, és potenciálisan nyitva hagyják a Donyeck megyében lévő orosz állásokat az ukrán ellentámadás előtt.

Meghatározzák Spanyolországban a légkondicionálók beállításait

A spanyol vállalkozásoknak, éttermeknek, múzeumoknak és tömegközlekedési eszközöknek szigorú hőmérsékleti követelményeket kell betartaniuk a kormány hétfőn bejelentett rendkívüli intézkedései értelmében az energiatakarékosság érdekében. A rendelet nyáron 27 Celsius fok minimális, télen 19 Celsius fok maximum hőmérsékletet határoz meg.

A világ nagy részén megugrott az élelmiszer-infláció

A Világbank jelentése szerint az élelmiszer-infláció a fejlődő világ nagy részén megugrott, mióta Oroszország megtámadta Ukrajnát, és számos gazdagabb országot csapdába ejtett az emelkedő árak ciklusában. A szervezet szerint a háború sok országot sújt az élelmiszerszámlák éves nemzeti jövedelmének (GDP) több mint 1%-ának megfelelő növekedésével, míg mások nem tudják megfékezni a hatást, és teljes adósságválságba süllyednek.

2008-as szintre esett vissza az orosz gázkitermelés

Az orosz Gazprom napi gáztermelése júliusban 2008 óta a legalacsonyabb szintre esett vissza, a számok arra utalnak, hogy attól tartanak, hogy Moszkva energiaválságot okozhat Európában az ellátás leállításával. A Bloomberg hétfőn közzétett elemzése szerint az állami tulajdonú energiacég napi 774 millió köbmétert szivattyúzott a múlt hónapban, ami 14%-kal kevesebb, mint júniusban. Az év össztermelése 262,4 milliárd köbméter volt, ami 12%-os csökkenést jelent az előző év azonos időszakához képest. Míg az Európába irányuló szállítások lassulnak, a Gazprom Kína felé irányuló exportja hét hónap alatt 61%-kal nőtt, júliusban rendszeresen meghaladta a napi szerződéses összeget, és minden idők új napi csúcsát érte el.

Magyarország segít

Magyarország területére 2022. augusztus 1-jén az ukrán-magyar határszakaszon 6342 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 6036 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 257 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást. Az ukrajnai háború elől 2022. augusztus 1-jén 27 ember, köztük 10 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

Amerikai fegyverszállítmány

Az Egyesült Államok további 550 millió dollár értékben küld fegyvereket Ukrajnának, beleértve az egyre fontosabb rakétavetőkhöz és tüzérségi fegyverekhez való lőszert is. Ukrajna további négy amerikai gyártmányú nagy mobilitású tüzérségi rakétarendszert (HIMARS) kapott – közölte Ukrajna védelmi minisztere.

Nukleáris pajzs

Az Egyesült Államok azzal vádolja Oroszországot, hogy Ukrajna legnagyobb atomerőművét „nukleáris pajzsként” használja. Antony Blinken amerikai külügyminiszter azt mondta, Washingtont mélyen aggasztja, hogy Moszkva most katonai bázisként használja a zaporizzsjai erőművet, és a környékéről lő ukrán erőkre. A felelőtlenség csúcspontjának nevezte Oroszországnak az erőmű körül tett lépéseit.

Putyin: egy nukleáris háborúnak nem lehetnek nyertesei

Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn az atomsorompó-egyezmény résztvevőinek küldött levelében kijelentette, hogy egy nukleáris háborúnak „nem lehetnek nyertesei”, és ezt „soha nem szabad szabadjára engedni”. Februárban Putyin határozottan utalt Oroszország nukleáris arzenáljára, és figyelmeztette a külső hatalmakat, hogy minden beavatkozási kísérlet „olyan következményekhez vezet, amilyenekkel még soha nem találkozott történelme során”. Napokkal később elrendelte az orosz nukleáris erők fokozott készültségbe helyezését.

Elakadt az Ukrajnának ígért 9 milliárd euró

Az ukrán elnök telefonon tárgyalt francia kollégájával. Volodimir Zelenszkij megköszönte Emmanuel Macronnak az eddig Franciaországtól kapott anyagi és hadi támogatást, e mellett pedig arra kérte, hogy segítsen feloldani az Európában elakadt makroszintű pénzügyi támogatást, összesen 9 milliárd eurót. Az ukrán elnök emlékeztetett: a pénzt nyugdíjakra, állami dolgozók fizetésére, és a lakhelyüket a háború miatt kényszerből elhagyók támogatására használnák fel. Korábban Arianna Podesta, az Európai Bizottság szóvivője azt mondta, hogy jelenleg nincs elegendő forrás az Ukrajnának jóváhagyott második részlet biztosításához.

Újabb 16 gabonaszállító hajó indulhat el

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök éjszakai videóüzenetében üdvözölte, hogy a háború kitrése óta először hagyhatta el az odesszai kikötőt gabonaszállító hajó. Emlékeztetett, hogy a most Afrika felé útnak indított 26 ezer tonnányi kukorica az első pozitív esély arra, hogy sikerüljön megfékezni az élelmiszerválság terjedését a világban. „Nem lehetnek azonban olyan illúzióink, hogy Oroszország egyszerűen tartózkodik attól, hogy megpróbálja megzavarni az ukrán exportot. Oroszország folyamatosan éhínséget váltott ki Afrika és Ázsia országaiban, amelyek hagyományosan nagy mennyiségben importáltak ukrán élelmiszert” – mondta. Volodimir Zelenszkij, aki azt is bejelentette: a hétfőn útnak indult hajón kívül további 16 gabonaszállító várja, hogy útnak indulhasson afrikai és ázsiai célországok felé.

Borítókép: Orosz katonák kiszállnak egy harci helikopterből egy meg nem nevezett területen. Fotó: MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában