Kihasználta volna a gazdákat

2022.08.21. 14:12

Így lett Szabó Bálint „gazdatüntetéséből” kínos blama

Folyamatosan képtelenségeket állítva igyekezett félrevezetni a közvéleményt Szabó Bálint, aki végig makacsul állította, hogy 1800 traktoros készül az általa augusztus 20-ára szervezett Budapesti tüntetésre. A gazdák azonban nem dőltek be a mostanra teljesen hiteltelenné vált, abszurd állításaihoz egyre nevetségesebben ragaszkodó baloldali politikusnak, és nem mentek el a demonstrációra, amin így alig lézengett valaki. A megjelentek jelentős része pedig végül az embereket hitegető Szabó ellen fordult – írja a Mediaworks Hírcentrum.

Szabó Bálint az augusztus 20-i gazdatüntetésen

Forrás: Magyar Nemzet

Fotó: Havran Zoltán

Ismét meg akarta vezetni a magyar gazdákat Szabó Bálint, de lényegében semmi nem lett abból a demonstrációból, amit a volt szocialista politikus szervezett augusztus 20-ára Budapestre. A tüntetés ugyanis nem a rossz időjárás, vagy – ahogy Szabó igyekezett sugallni –, az azt megakadályozni akaró hatóságok, hanem az érdeklődés hiánya miatt fulladt teljes kudarcba. 

Föl sem merült, hogy a Parlamenthez mehetnének Szabóék 

Szabó Bálint előzetesen folyamatosan arról beszélt, hogy mintegy 1800 traktort várnak a fővárosba a gazdatüntetésre az ország minden tájáról, amire végül alig pár száz, többségében budapesti lakos ment csak el.

Ráadásul a demonstrációra a Szabó által hangoztatott keretek között soha nem is kerülhetett volna sor. A tüntetést szervező baloldali politikus ugyanis azzal hitegette a tüntetéshez csatlakozni szándékozókat, hogy a nemzeti ünnep idején a pesti alsó rakparton vonulhatnak majd föl a munkagépekkel. 

A rendőrség azonban már jó előre jelezte, hogy csak a Dózsa György útra engedik be a tiltakozókat, mivel nem nekik, hanem az ünnepi tűzijátékot szervező cégnek van engedélye a belvárosi helyszín elfoglalására. 

Mindennek ellenére a Szabó Bálint még augusztus 20-án korán reggel is azzal igyekezett ámítani a Facebookon őt követőket, hogy jelentős demonstráció lesz, amihez már csak tűzijátékot szervező cég vezetőjének engedélye szükséges, mivel az esti ünnepi program bizonyára elmarad.  

Egyre kínosabbá vált a dolog 

Szabó Bálint arra kérte a gazdákat, hogy várakozzanak türelemmel, amíg értesíti őket, hogy elindulhatnak a fővárosba. Pedig ekkor már a baloldali politikusnak is tisztában kellett lennie azzal, hogy nem csak az estére várható rendkívül rossz időjárás miatt nem lesz semmilyen jelentős demonstráció. Értesüléseink szerint ugyanis a vidéki gyülekező pontokon alig jelentek meg gazdák, így Szabónak pontosan tudnia kellett, hogy befellegzett az általa megálmodott „hatalmas tüntetésnek”. 

Szombaton negyed egykor aztán ismét élőben jelentkezett be a Facebookon, és arról beszélt, hogy azért kell tovább várniuk a gazdáknak, mert még nincs végleges döntés a tüntetés helyszínéről. A baloldali politikus még ekkor is hamisan azt állította, hogy ezrek várnak arra, hogy elinduljanak traktoraikkal Budapestre.  

Saját Facebook-követői sem hittek Szabónak 

Ekkorra azonban már Szabó Bálint ellen fordult a közhangulat. A Facebookon tett bejelentéséhez írt hozzászólásokban egyre többen fakadtak ki ellene, és kételkedésüknek hangot adva azt követelték, tegyen közzé felvételeket arról, hogy valóban tömegesen várakoznak a traktorosok az indulásra az ország különböző pontjain. 

Szabó nem tett eleget ezeknek a kéréseknek, hanem egy délután háromkor közzétett videós bejelentkezésben arra kérte a gazdákat, hogy induljanak el Budapestre a Dózsa György útra, hogy megtartsák a demonstrációt. A gazdák azonban nem dőltek be az össze-vissza beszélő baloldali politikusnak, és nem mentek el a teljes kudarcba fulladt „traktoros gazdatüntetésre”.   

Traktorok helyett lökdösődés volt a „gazdatüntetésen” 

Így este mindössze pár száz, a helyszíni tudósítások szerint többségében budapesti tüntető gyűlt össze a Dózsa György úton, ahol traktorokat nem lehetett látni. 

Szabó Bálint beszéde alatt egyre több bekiabáló kérdezte, hogy hol vannak a gazdák és a beígért traktorok. Az emberek frusztrációja érezhetően a szervező felé fordult.

 Egy tüntető követelni kezdte, hogy Szabó legalább mutasson képeket a Budapestre igyekvő gazdákról, hívjon föl valakit közülük, de a baloldali politikus erre nem volt hajlandó. Az őt számon kérő fiatalembert pedig többen lökdösni kezdték, majd kavarodás támadt, miközben Szabó Bálint hívei igyekeztek a mikrofont visszaszerezni az őt az emberek megvezetése és a tüntetés kudarca miatt kérdőre vonó férfitól.  

Nem először próbálták kihasználni a gazdákat 

Nem csoda, hogy nem sikerült Szabó Bálintnak becsapnia gazdákat, hiszen nem a mostani volt az első alkalom, hogy meg akarta vezetni őket. Mint ismert, az őt feljelentő víziszárnyas-tenyésztők szerint idén februárban cége, a Likvid Kontroll Kft. munkatársai arra próbálták rávenni a gazdákat, hogy tízszázalékos közvetítői jutalékot fizessenek a nekik járó agrártámogatások után. 

Ezeket a próbálkozásokat akkor a minisztérium közleménye lehetetlenítette el, amelyben kifejtették, hogy az 1,9 milliárd forintnyi támogatás utalását közvetlenül az államkincstár végzi, és ahhoz nincs szükség közvetítőkre. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában