Biztonságpolitika

2022.08.06. 11:51

Nógrádi György: el kell kerülni a harmadik világháborút!

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértővel készített interjút a Mandiner, amelyből többek között az is kiderült, hogy szegénységben nőtt fel, évtizedeken át idegenvezető volt Jugoszláviában, ma pedig a legtöbbet szereplő biztonságpolitikai szakértő.

Nógrádi György saját bevallása szerint „Egyetemi tanár, biztonságpolitikai szakértő és boldog ember. Pont.” A biztonságpolitikai szakértő a Mandiner kérdésére elmondta, hogy a baloldal attól kezdve támadja, mióta kimondta, hogy határkerítésre van szükség.

Sokáig nem foglalkoztam belpolitikával, aztán 2015-ben, a migránsválság idején Orbán Viktor miniszterelnöknél kilenc nappal korábban kimondtam, hogy kerítésre van szükség a határon. Attól kezdve a baloldal nekem rontott.

A lap felelevenítette azokat a valótlan híreszteléseket is, amelyek szerint „Nógrádi György éles fegyverrel lövetne a migránsokra a határnál”, mire a biztonságpolitikai szakértő így felelt:

„Nem ezt mondtam, hanem azt: remélem, elkerüljük azt a pillanatot, amikor éles lőszerrel kell lőni. És nézze meg, mi van hét év elteltével? Ma ott tartunk, hogy a migránsok egy része lőfegyverrel jön a magyar határra.”

A biztonságpolitikai jóslatai hány százalékban jönnek be? – tette fel a kérdést a Mandiner, mire Nógrádi György szerint biztonságpolitikai jóslatai „szinte száz százalékig” bejönnek.

„Az utóbbi évtizedekben egyszer tévedtem. Én is azt gondoltam, mint az összes nyugati hírszerző, hogy Putyin nem támadja meg Ukrajnát. Zelenszkijnek tíz százalékon állt a népszerűsége, ha nincs a támadás, hetek alatt csődbe ment volna Ukrajna. Putyin mégis támadott, meggyőződésem, hülyeséget csinált.”

A lap felidézte, hogy amíg Ukrajnában háború van, a szerb–koszovói viszony is feszült, nem beszélve Kína és az Egyesült Államok kapcsolatáról. 

Nógrádi György a háború jövőjére nézve kifejtette:

Biztosan ismeri az atomháborúval kapcsolatos mondást: aki először veti be, az hal meg másodiknak. Ez senkinek sem lenne jó. Nagy kérdés persze, hogy Oroszország bevet-e taktikai atomfegyvert Ukrajnában, ami húsz négyzetkilométeren mindent megsemmisítene. Kérdem én, mi értelme lenne? Oda évtizedekig senki sem mehetne. De ha beveti, annak következményei lennének. Mindenképpen el kell kerülni a harmadik világháborút!

Kiemelte: 

„Ez amerikai–orosz háború és Oroszország keleti visszaszorításáról szól. Ugyanakkor azt is látni kell, Európa sajnos már nem tényező, az Egyesült Államok azt csinál vele, amit akar. Nehéz helyzetben vagyunk, elég megnézni, hogy kiken múlik a világ jövője.”

„Ott van egy 79 éves, teljesen szenilis amerikai. Egy 69 éves, hatalomra vágyó orosz meg a kínai elnök, akinek két ciklus után távoznia kellett volna, ám inkább átírta a törvényeket. Mit várunk?” – tette hozzá a biztonságpolitikai szakértő.

Az eredeti interjú ITT olvasható.

Borítókép: Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő (MTI/Varga György)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában