10 éves jubileum

2022.08.15. 12:45

Novák Katalin: a magyarságot, a biztonságot és a barátságot jelentik az Erzsébet-táborok

Az Erzsébet-táborok kifejezik az Isten, haza, család hármasát is – mondta a köztársasági elnök.

Novák Katalin a zánkai Erzsébet-táborban

Forrás: Instagram/Novák Katalin oldala

A magyarságot, a biztonságot és a barátságot jelentik az egyházi alapítású Erzsébet-táborok – mondta Novák Katalin köztársasági elnök hétfőn az Erzsébet-táborok 10 éves jubileumi ünnepségén Zánkán.

Kifejtette: 

az Erzsébet-táborban az 1000 éves nemzethez való tartozást lehet megtanulni, azt, hogy mit jelent magyarnak lenni az Alföldön, Zalában, Tolnában, a Dunántúlon vagy éppen Borsodban, Kárpát-medence-szerte, a Felvidéken, a Délvidéken, Kárpátalján, Erdélyben és a diaszpórában.

A köztársasági elnök hozzátette: a tábor a biztonságot is jelenti lelki és fizikai értelemben, a szülőknek nem kell aggódniuk gyerekeik miatt, emellett új barátságok szövődnek és a régi barátságok erősebbé válhatnak.

Az Erzsébet-táborok kifejezik az Isten, haza, család hármasát is, hiszen az egyházi hátterű Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány felett a Szeged-Csanádi Egyházmegye és a Dunamelléki Református Egyházkerület gyakorolja az alapítói jogokat. Ezért az itt táborozók találkozhatnak azzal is, hogy mit jelent istenfélő, istenhívő embernek lenni – mondta.

Novák Katalin kitért arra is, hogy az Erzsébet-táborokban, a megújult zánkai és fonyódligeti, valamint az erdélyi táborban, továbbá a különféle típusú napközis és ottalvós táborokban az elmúlt tíz évben egymillió gyermek táborozott.

Novák Katalin a látogatásról képgalériát is közzétett (a fotó jobb szélén lévő kerek nyílra kattintva lapozhat a képek között):

Az Erzsébet-tábor egy oázis azoknak a gyerekeknek, akik maguktól nem juthatnának el a Balaton partjára

– mondta.

Novák Katalin megköszönte a pedagógusok, a lelki megerősítésben segítők és minden közreműködő munkáját, akik nemcsak életben tartják, hanem egyre több élettel töltik meg a táborhelyeket.

Hornyák Tibor, az alapítvány kuratóriumi elnöke emlékeztetett: az Erzsébet-táborok tíz éve indultak, a táboroztatási program azóta szolgálja a kormány segítségével a magyarországi és a határon túli magyar gyermekeket.

Kiemelte: a 10. születésnapon nem a táboroztatást, a táborhelyet kell ünnepelni, hanem arra érdemes fókuszálni, hogy az Erzsébet-táborok milyen ajándékot, lehetőségeket adtak és adnak a táborozó gyermekeknek.

Az Erzsébet-táborok az Erzsébet-programban indultak 2012-ben a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány gondozásában, 2016-tól, hetedik éve immár az egyházi alapítású Erzsébet Alapítvány szervezi, sok támogatást kapva az államtól – mondta.

Hozzátette: a fonyódligeti, a zánkai és az erdélyi táborhelyeket is tulajdonba kapták, megkapva a támogatást a felújításra is.

Az elmúlt két évben így teljesen megújulhattak a táborhelyek, növekedett a befogadóképességük, a programkínálat és a rendszer is fejlődött, vannak többek között ottalvós, napközis, családi és diabéteszeseknek szóló táborok is. Míg 2012-ben 30 ezren táboroztak, idén egész évben már 180 ezer táborozó érkezik valamely típusú táborba – hangsúlyozta Hornyák Tibor.

Az Erzsébet-táborokba Kárpátaljáról, Erdélyből, Délvidékről, a Felvidékről és Horvátországból is érkeznek gyerekek. A zánkai és fonyódligeti élménytáborokban június 19-től augusztus 26-ig mintegy 35 ezer gyerek táborozik.

A születésnapi ünnepségen időkapszulát helyeztek el a főépületnél, elhangzott az Erzsébet-dal, valamint áldást mondtak az Erzsébet-táborokban szolgáló testvérek, majd felvágták a születésnapi tortát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában