Sokszínűség Háza

2022.09.23. 10:15

LMBT idősotthont létesítenek a zöldpárti vezetésű Lyonban

Az idősotthon 65 év feletti LMBT személyeknek biztosítana lakhatást, azzal a céllal, hogy a magukat másnak valló emberek öregkorukra ne maradjanak magányosak. Egy másik nagyváros is hasonló intézet megnyitását tervezi.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Egyedülálló projekt megvalósításáról döntött a zöldpárti vezetésű Lyon városi képviselő-testülete. A testület megszavazta, hogy egy Sokszínűség Házaként elnevezett idősotthont létesítenek a város Croix-Rousse nevű negyedében, a Belfort utcában – írja cikkében a V4NA.

A Lyon Capitale nevű helyi lap számolt be róla, hogy a városi képviselő-testület egyhangúlag igent mondott a projektre, melynek ötletét még 2021-ben vetették fel. A leendő létesítménynek egy 2019 óta üresen álló, csaknem 500 négyzetméteres, háromszintes épület ad majd otthont, ahol 15 lakosztályt alakítanak ki. A Sokszínűség Háza a 65 év feletti LMBT személyek, valamint a közösséghez tartozó egyetemisták számára áll majd nyitva, a közös helyiségekben pedig a környék minden idős emberét szívesen látják. A város célja a szóban forgó projekttel az, hogy időskorukban se kerüljenek kirekesztett és elszigetelt helyzetbe az LMBT-közösséghez tartozó idős emberek.

A BFMTV értesülései alapján a Sokszínűség Háza projekt a Les Audacieuses et les Audacieux (Bátor Nők és Férfiak) elnevezésű lyoni egyesület támogatásával valósul meg. Az egyesület adatai szerint az országban egymillió olyan idős ember él, aki az LMBT-közösség tagja, 65 százalékuk pedig egyedül lakik. Ugyanez az arány a 70 év alatti heteroszexuálisok esetében mindössze 15, a 80 év felettieknél pedig 55 százalék. Az egyesület kiemeli, hogy az LMBT személyek esetében az öngyilkossági ráta is 2-7-szer magasabb, mint a heteroszexuális idősek körében.

A projekt részleteit Lyon, idősek életminőségéért felelős alpolgármestere, Alexandre Chevalier ismertette a városi tanács előtt. A politikus a szavazást követően interjút adott, amelyben elmondta, hogy a ház leendő lakóinak alá kell írniuk a szabályokat leszögező okiratot, amely megfelel az LMBTQIA+ közössége értékeinek. Hozzátette, hogy a létesítmény nemcsak az LBMT-közösség tagjait, hanem egyéb heteroszexuális időseket is fogad, akik egyetértenek az okiratban megfogalmazott értékekkel.

A Les Audacieuses et les Audacieux nevű egyesület szerint azért van nagy szükség erre a létesítményre, mert a klasszikus idősotthonokban nincs meg az az érzelmi biztonság, amely lehetővé tenné az idős LMBT személyeknek, hogy teljes mértékben felvállalják magukat.

A Valeurs actuelles nevű francia lap úgy tudja, hogy Lyon példájára Nizzában is hasonló intézmény megnyitását tervezik. A lap arról is beszámolt, hogy több európai országban, például Németországban, Spanyolországban és az Egyesült Királyságban már létezik hasonló idősotthon.

Ilyen jellegű kezdeményezés volt már egyébként a francia fővárosban is. Amint arról a V4NA korábban beszámolt, Párizs Marais nevű negyedében egy olyan befogadóközpont létrehozását jelentette be a szocialista városvezetés, amely kifejezetten LMBT és transzgender migránsokat fogad. Anne Hidalgo főpolgármester szerint erre azért van szükség, mert az LMBT és transzgender migránsok erőszaknak vannak kitéve az általános befogadóközpontokban, ezért el kell őket különíteni.

Párizs főpolgármestere azzal indokolta a döntést, hogy Párizst olyan befogadó fővárossá akarják tenni, amely mindenkire büszke.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában