Együttműködés

2022.09.20. 12:07

Nacsa Lőrinc: az Európai Unió jövője Közép-Európában van

Lengyelország és Magyarország megmutatták, hogy a kereszténydemokrácia is sikeres lehet – jelentette ki a KDNP frakciószóvivője.

Nacsa Lőrinc

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Az európai bürokraták szerint csak a liberális demokrácia lehet sikeres, Lengyelország és Magyarország viszont megmutatták, hogy a konzervatív kereszténydemokrácia is sikereket érhet el – jelentette ki Nacsa Lőrinc, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakciószóvivője a Radio Wnet lengyel rádióban kedden sugárzott interjúban.

A KDNP politikusa a két ország és az Európai Unió közötti vitákra vonatkozó kérdésre válaszolt a konzervatív lengyel rádiócsatornának. Elmondta: az EU, különösen a brüsszeli bürokraták be akarják bizonyítani, hogy csak a liberális demokrácia lehet sikeres. Lengyelország és Magyarország pedig megmutatták, hogy a konzervatív kereszténydemokrácia is gazdasági, kulturális és politikai sikereket érhet el, és hogy

az EU jövője Közép-Európában van.

A lengyelországi és magyarországi jogállamisági helyzetre vonatkozó kérdésre a frakciószóvivő leszögezte: a demokrácia mindkét országban „ténylegesen jó formában van”.

A regionális együttműködésről szólva Nacsa erősnek nevezte a visegrádi csoportot.

Országaink között ugyanis több dologban van megértés, mint az uniós színtéren például köztünk és Németország, Franciaország, Belgium vagy Svédország között

– érvelt. Hozzátette: a V4-találkozókon „tíz tárgyalt ügy közül hétben megegyezésre juthatunk”.

Az ukrajnai háború kapcsán Nacsa a diplomáciai rendezés fontosságát hangsúlyozta, azt, hogy a konfliktus megoldása először a fegyverszünet, majd a békemegállapodás kell hogy legyen. Kiemelte: Ukrajna esetében Magyarország történetének legnagyobb humanitárius segítségnyújtási akciója zajlik. Hangsúlyozta az Ukrajna területi egysége és szuverenitása melletti magyar kiállást is.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy a magyar–lengyel kapcsolatok visszatérhetnek-e az ukrajnai háború előtti szintre, Nacsa a két nemzet barátságának sok évszázados hagyományára utalt.

A történelem folyamán képesek voltunk arra, hogy szövetségesek, barátok legyünk, sőt volt közös királyunk is

– mutatott rá, hozzátéve: „a magyar–lengyel barátság a DNS-ünkbe vésődött”.

Remélem és gondolom, hogy javítani tudunk azon, ami megoszt minket, és újból együtt képezhetjük azt az erőt, amely jobb Európát épít, és jobb hellyé alakítja át a Közép-Európát is

– fogalmazott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában