Voks

2022.10.23. 22:46

Egyik jelölt sem aratott győzelmet a szlovén elnökválasztás első fordulójában

A szlovén választási bizottság által a voksok 99 százalékos feldolgozottsága alapján közzétett adatok szerint egyik jelölt sem aratott első fordulós győzelmet a vasárnap rendezett szlovén elnökválasztáson; a második fordulóba a jobboldali Szlovén Demokrata Párt (SDS) támogatásával, de független jelöltként induló Anze Logar és a szintén függetlenként induló, baloldali Natasa Pirc Musar jut be.

A független jelöltként induló Anze Logar korábbi külügyminiszter voksol a szlovéniai elnökválasztás első fordulójában Ljubjanában 2022. október 23-án

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Igor Kupljenik

A szlovén választási bizottság adatai szerint a vasárnapi első fordulóban Logar a voksok 33,93, míg Pirc Musar a szavazatok 26,89 százalékát szerezte meg.

Az első fordulós győzelemhez a voksok legalább ötven százalékát kellett volna megszerezni.

A november 13-án tartandó második fordulóban a legtöbb szavazatot szerző két jelölt, Logar és Pirc Musar mérkőzhet meg egymással.

A harmadik helyen futott be a voksok 15,42 százalékával Milan Brglez volt házelnök, a Szociáldemokraták (SD) jelenlegi európai parlamenti képviselője. Brglez az SD és a legnagyobb kormányzó párt, a Robert Golob vezette Szabadság Mozgalom közös jelöltje. A többi jelölt ennél jóval kevesebb voksot szerzett.

Anze Logar újságíróknak elmondta: érdemi vitára számít a második forduló előtt. 

"Köztársasági elnökként minden állampolgár elnöke leszek, és a második körben is így közelítek a kampányhoz" 

– tette hozzá.

Pirc Musar gratulált Logarnak a győzelemhez. 

"Várom a második fordulót, várom a döntőt" 

– hangsúlyozta Pirc Musar, aki úgy vélte, eljött az ideje, hogy Szlovéniának női elnöke legyen. Mint mondta, készen áll a második fordulóra, és továbbra is ugyanazért fog harcolni, mint eddig.

Robert Golob kormányfő azt hangoztatta, hogy minden választás a demokrácia ünnepe, és a vasárnapi is az volt, de végül a választók döntenek. Úgy vélte: azzal, hogy a Szociáldemokratákkal közös jelölt állítottak, megerősítették a kormánykoalíciót. 

"Ez az első üzenet, és szerintem nagyon fontos mindazok számára, akik azon spekulálnak, hogy ki a vesztes" 

– hangsúlyozta a miniszterelnök.

A választási bizottság adatai szerint az első fordulóban a szavazásra jogosultak 50,97 százaléka, 863 601 ember járult az urnákhoz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában