Ukrán válság

2022.10.07. 06:11

Heves támadás alatt áll a Szumi régió

226. napja tart a háború a szomszédban.

Az Ukrán Állami Katasztrófaelhárító Szolgálat által közreadott képen orosz tüzérségi támadásban megsérült épületnél dolgoznak mentők a délkelet-ukrajnai Zaporizzsjában 2022. október 6-án

Forrás: MTI/AP/Ukrán Állami Katasztrófaelhárító Szolgálat

Fotó: -

Az orosz erők Dnyipropetrovszk megye területét lőtték

Az orosz erők pénteken kora este a Dnyipropetrovszk megyei Nyikopol térségét lőtték Grad rakéta-sorozatvetőkkel és más nehézfegyverekkel, 

a támadásban egy 37 éves férfi életét vesztette, egy 42 éves férfit pedig sérülésekkel kórházba szállítottak

 - közölte Valentin Reznyicsenko, a régió kormányzója a Telegram mikroblogon.

Olekszandr Sztaruh, Zaporizzsja megye kormányzója arról számolt be még napközben, hogy a megyeszékhelyet és környékét újabb rakétatámadás érte, de az ukrán légvédelem még a levegőben megsemmisített három rakétát. Egyelőre úgy tudni, senki nem sérült meg. Zaporizzsját második napja folyamatosan támadják rakétákkal az orosz erők. Csütörtök éjjel a város központjában lévő többemeletes lakóházakba csapódtak be lövedékek, az eddigi adatok szerint 12 civil halt meg - emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda hírportál.

Zelenszkij: Moszkva nem áll készen nukleáris fegyver bevetésére, de a kommunikáció is veszélyes

Oroszország nem áll készen arra, hogy nukleáris fegyvert vessen be az ukrajnai háborúban, de az erről szóló kommunikáció is nagyon veszélyes - mondta pénteken a BBC-nek Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. 

Zelenszkij a brit közszolgálati médiatársaság hírtelevíziójának adott interjúban cáfolta, hogy egy minapi nyilatkozatában Oroszország elleni csapásmérésre biztatta volna a Nyugatot; 

 

szavai szerint félreértették ukránul mondott kijelentéseit, amelyeket egy online rendezvényen tett. 

 

Az ukrán elnök kijelentette: az ukránok nem terroristák, nem harcolnak más országok területén. "Még (az elmúlt) nyolc év véres tragédiája után sem az a hozzáállásunk az oroszokkal szemben, hogy embereket kell gyilkolnunk, erre nem állunk készen, ellentétben az oroszokkal" - fogalmazott Zelenszkij. 

ZELENSZKIJ, Volodimir Izjum, 2022. szeptember 14.
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ünnepélyes zászlófelvonáson vesz részt az ukrán hadsereg által visszafoglalt Izjumban 2022. szeptember 14-én.
MTI/AP/Leo Correa
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a visszafoglalt Izjumban 2022. szeptember 14-én
Fotós: Leo Correa / Forrás: MTI/AP

Hangsúlyozta: 

véleménye az, hogy a világnak újabb szankciók révén mért "megelőző rúgásokkal" kell megállítania Oroszországot, nem katonai csapásmérésekkel. 

Hozzátette, hogy az oroszok a maguk javára használták fel és "újrafordították" az általa mondottak először nyilvánosságra került fordítását. 

Zelenszkij szerint 

a nukleáris fegyverek esetleges használatáról szóló kommunikáció az orosz társadalomnak szól, de így is rendkívül veszélyes. 

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a Zelenszkij által tett kijelentésekről szóló első beszámolók után elítélte az ukrán elnöknek tulajdonított szavakat, mondván: 

Zelenszkij gyakorlatilag egy új világháború kirobbantására tett felhívást.

A Vlagyimir Putyin orosz elnök által nemrégiben elrendelt mozgósításról szólva Zelenszkij a pénteki BBC-interjúban úgy fogalmazott: "e behívott gyerekeknél sem gépfegyver, sem testvédő (katonai) ruházat nincs, csak ágyútölteléknek vetik oda őket, az életükért kell harcolniuk, ha nem akarnak kebabbá válni." 

Hozzátette, hogy 

Putyin nem nukleáris csapástól fél, hanem saját népétől, mivel csak a nép tudja megfosztani őt hatalmától és átruházni e hatalmat másra.

Az oroszok kamikaze drónokat vetettek be Zaporizzsja ellen

Az orosz hadsereg drónokat kezdett bevetni ukrán célpontok ellen.

Ukrán katonai tisztviselők szerint

 a kamikaze drónok olcsóbbak és kevésbé kifinomultak, mint a rakéták, de hatásosnak bizonyultak a földi célpontok megrongálásában.

Oroszország első alkalommal vette célba robbanóanyaggal megrakott kamikaze drónokkal Zaporizzsját. A támadásban tizenegyen meghaltak.

Erdogan és Putyin a szorosabbá váló kapcsolatokról és a háború befejezéséről beszélt telefonon

Recep Tayyip Erdogan török és Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken szorosabbá váló kétoldalú kapcsolatokról beszélt telefonon, és a török államfő megismételte: Ankara szívesen részt venne az ukrajnai háború békés befejezésének előmozdításában - jelentette be a török elnöki hivatal. 

A két államfő az ukrajnai háború legutóbbi fejleményeit is megvitatta a telefonbeszélgetés során

 - fogalmazott Erdogan hivatalának kommunikációs igazgatósága. 

A NATO-tag Törökország, amely szoros kapcsolatokat ápol mind Ukrajnával, mind Oroszországgal, a háború során igyekezett egyenlő távolságot tartani Kijevtől és Moszkvától: Ankara visszautasította az Oroszország elleni nyugati szankciókat, miközben bírálta az Ukrajna elleni orosz háborút is, és fegyverrel felszerelt drónokat küldött Kijevnek. 

PUTYIN, Vlagyimir; ERDOGAN, Recep Tayyip
Vlagyimir Putyin orosz (j) és Recep Tayyip Erdogan török elnök kétoldalú megbeszélése a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) szamarkandi csúcstalálkozóján 2022. szeptember 16-án 
Fotós: Alekszandr Gyemjancsuk / Forrás: MTI/EPA/Szputnyik

Az ENSZ-szel együtt Törökország hozta tető alá júliusban a fekete-tengeri kikötőkben tárolt ukrajnai gabona exportját újraindító megállapodást, amely a mai napig az egyetlen jelentős diplomáciai áttörés a hét hónapja tartó fegyveres konfliktusban. 

Ankara és Moszkva kapcsolatai bonyolultak: az energiabiztonság területén szorosan együttműködik a két ország, miközben Szíria, Líbia és Azerbajdzsán kapcsán eltérőek az álláspontjaik.

11 ember meghalt a Zaporizzsját ért rakétacsapásokban

Tizenegyre nőtt a dél-ukrajnai Zaporizzzsja városa elleni csütörtöki orosz rakétatámadások áldozatainak száma Ukrajna szerint.

Nyolc civil holttestét egy lakóház romjai alatt találták meg, legalább tizenöt ember pedig eltűnt. 

Olekszandr Sztaruk, a város regionális katonai közigazgatásának vezetője külön közleményben közölte, hogy legalább 21 embert sikerült kimenteni, és a legénység továbbra is dolgozik mások felkutatásán.

 

Japán új szankciókat vezet be Oroszországgal szemben

További szankciókat vezetett be Japán Oroszország és meghatalmazottai ellen a négy ukrán megye annektálása miatt – jelentette az NHK közszolgálati műsorszolgáltató október 7-én.

Kihara Seiji japán kabinetfőtitkár-helyettes szerint Oroszország lépései sértik Ukrajna területi integritását, és sértik a nemzetközi jogot.

Az EU francia tarackokat küld Ukrajnának

Emmanuel Macron francia elnök kijelentette, hogy az Európai Unió több katonai felszerelést - beleértve a francia Caesar tarackokat is - akar küldeni Ukrajnának az Oroszország elleni védekezésre, – írja a Reuters.

Október 1-jén a Le Monde arról számolt be, hogy Franciaország 6-12 Caesar tarackot készül szállítani Ukrajnának.

Kijev: Zelenszkij "megelőző csapás" megjegyzése a szankciókra vonatkozott

Volodimir Zelenszkij az Oroszországgal szembeni szankciókra utalt, amikor azt mondta, hogy megelőző csapásra van szükség a nukleáris fegyverek használatának megakadályozása érdekében - közölte pénteken az ukrán elnök szóvivője.

"Kollégák, önök egy kicsit túl messzire mentek a nukleáris hisztériával, és már ott is atomcsapásokat hallanak, ahol azok nem léteznek" - írta az ukrán államfő szóvivője, Szerhij Nyikiforov a Facebook közösségi oldalon.

"Az elnök a (február 24-i ukrajnai orosz invázióig) tartó időszakról beszélt. Akkor megelőző intézkedéseket kellett alkalmazni, megakadályozandó, hogy Oroszország háborút indítson. Hadd emlékeztessem önöket, hogy az egyetlen intézkedés, amelyről akkor szó volt, a megelőző szankciók voltak".

Nyikiforov szerint az atomfegyverek használatára tett célzásokat "csak a terrorista állam" Oroszország engedte meg magának. "Ukrajnától soha nem fognak ilyen felhívásokat hallani" - hangsúlyozta.

Kijev szavatolja a magukat megadó orosz katonák életét és biztonságát

Kijev szavatolja a magukat megadó orosz katonák életét és biztonságát - jelentette ki pénteken az ukrán védelmi miniszter.

Olekszij Reznyikov oroszul intézett beszédet az orosz hadsereg katonáihoz. Kijelentette: "Garantáljuk az életet, biztonságot és az igazságot mindazoknak, akik azonnal feladják a harcot". Ezzel szemben felelősségre vonást helyezett kilátásba azoknak, akik a "bűnös parancsokat" adták.

"Még mindig megmenthetik Oroszországot a tragédiától és az orosz hadsereget a megaláztatástól", vagy hogy "tolvajokként, erőszaktevőkként és gyilkosokként maradjanak meg az emlékezetben" - tette hozzá.

Úgy folytatta: a Kreml "becsapta és elárulta önöket" azzal, hogy hadseregét Ukrajna megtámadására vezényelte. Kijelentette: "Moszkva nem szereti az igazságot. Könnyebb neki azt állítani, hogy (a katonák) hősként haltak meg a NATO-csapatok ellen harcolva. A NATO-országok ellátnak minket fegyverekkel, ez igaz. De az ukrán hadsereg az, amelyik ezekkel a fegyverekkel harcol önök ellen" - tette hozzá.

A miniszter végezetül hangsúlyozta: az ukránoknak nincs szükségük orosz földre, elég nekik a sajátjuk. Kilátásba helyezte ugyanakkor, hogy az ukránok minden elfoglalt földjüket vissza fogják venni.

Brit katonai hírszerzés: az ukrán hadfelszerelés jelentős része zsákmányolt orosz fegyverzet

Az ukrán hadfelszerelés jelentős része ma már zsákmányolt orosz fegyverekből áll a brit katonai hírszerzés pénteken ismertetett értesülései szerint.

A londoni védelmi minisztérium által közzétett elemzés szerint Ukrajna az Oroszország indította háború kezdete óta legalább 440 orosz harckocsit és 650 egyéb páncélozott harcjárművet zsákmányolt, és nem zárható ki, hogy a harctereken jelenleg bevetett ukrán harckocsiállomány több mint a fele ilyen orosz eszközökből áll.

A brit katonai hírszerzés helyzetértékelése szerint gyenge színvonalú kiképzésre és alacsony harctéri fegyelemre vall az a tény, hogy az orosz katonák nem semmisítik meg a sértetlen állapotban hátrahagyott harcfelszerelést sem, mielőtt visszavonulnak vagy megadják magukat.

Az elemzés szerint mivel az orosz alakulatokra több térségben is súlyos nyomás nehezedik, és a katonák egyre inkább demoralizálttá válnak, valószínűsíthető, hogy Oroszország további nehézfegyverzetet veszít az ukrajnai hadműveletekben.

Két ember meghalt Donyeck megyében

Az elmúlt 24 órában az orosz erők két civilt megöltek és hetet megsebesítettek Donyeck megyében, nem számítva Mariupolt és Volnovakhát – jelentette a megye kormányzója, Pavlo Kirilenko.

Aknára lépett egy nő Izjumban

Egy 47 éves nő megsérült, amikor egy aknára lépett Izjum régióban - közölte Oleh Szinyehubov, Harkov régió kormányzója. Ismét figyelmeztette a lakosságot a kockázatokra, mondván „az ellenség által hagyott aknamezők hatalmasak". Az állításokat független forrás nem erősítette meg.

Biden: a kubai rakétaválság óta nem volt ilyen magas a nukleáris fenyegetés szintje

Az 1962-es kubai rakétaválság óta még soha nem leselkedett akkora nukleáris fenyegetés a világra, mint most Vlagyimir Putyin orosz elnök fenyegetődzése miatt - jelentette ki Joe Biden amerikai elnök egy New York-i kampányrendezvényen csütörtökön.

Biden szerint Putyin nem viccelt, amikor nukleáris, vegyi vagy biológiai fegyverek bevetéséről beszélt. Az amerikai elnök szerint elképzelhetetlen, hogy ne következzen be az "Armageddon", ha bárki taktikai atomfegyvert vet be.

Az orosz elnök a múlt héten jelentette be, hogy Oroszország elcsatolja Ukrajna négy keleti megyéjét. A lépést a nemzetközi közösség jogellenesnek tekinti és elutasítja. Putyin közölte azt is, hogy az annektált területek elleni ukrán támadást Oroszország elleni támadásnak tekinti, és minden lehetséges eszközt bevet megvédésükre.

Az elmúlt hetekben Ukrajna sikeres ellentámadást indított az ország északkeleti és déli részén is az orosz megszállás alatt álló területek felszabadítására. Az Egyesült Államok már többször figyelmeztette Moszkvát, hogy súlyos következménye lesz, ha Oroszország atomfegyvert vet be, de nem pontosította, hogy milyen válaszlépésekre készül.

A Kreml szerint Zelenszkij lényegében világháború kirobbantására szólított fel

Lényegében világháború kirobbantására szóló felhívás volt, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy Oroszország elleni megelőző csapást sürgetett a NATO-tól - jelentette ki a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

Peszkov csütörtök este arra reagált, hogy Zelenszkij az ausztráliai Lowy Intézet videokonferenciáján aznap arról beszélt, hogy a NATO-nak preventív csapást kellene mérnie Oroszországra, "hogy kizárja Oroszország nukleáris fegyverhasználatát".

Az orosz elnöki szóvivő arra figyelmeztetett, hogy egy ilyen konfliktus következményei szörnyűek és kiszámíthatatlanok lennének. Peszkov szerint, mivel valójában Washington és London irányítja Kijev tevékenységét, ők viselik a felelősséget Zelenszkij szavaiért. Mint mondta, az ilyen kijelentéseket a nemzetközi közösség nem hagyhatja reakció nélkül.

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője a Telegram-csatornáján azt állította, hogy "a Nyugat nukleáris háborút szít", Zelenszkijt pedig, bábnak, kiegyensúlyozatlannak "fegyverrel felpumpált szörnyetegnek" nevezte, "akinek a keze által elpusztíthatják a világot".

Az ottawai orosz nagykövetség a Twitteren arra szólította fel a kanadai kormányt, hogy reagáljon Zelenszkij kijelentésére.

Több száz holttestet találtak Harkovban

Az északkelet-harkovi régióban, ahol az ukrán erők nagy területet szereztek vissza szeptemberben, 534 civil, köztük 19 gyerek holttestét találták meg az orosz csapatok távozása után - mondta Szerhij Bolvinov, a harkovi nemzeti rendőrség munkatársa csütörtökön online közzétett tájékoztatóján.

A Reuters jelentése szerint összesen 447 holttestet találtak Izjumban. Azt is elmondta, hogy a nyomozók bizonyítékot találtak arra vonatkozóan, hogy 22 helyszínt „kínzószobának" használnak.

Orosz dróntámadás Zaporizzsja ellen

Kamikaze drónokkal támadták az oroszok Zaporizzsját ma reggel - jelentette a régió kormányzója, aki szerint egy ember sebesült meg a támadásokban.

Több mint tízezren érkeztek Magyarországra Ukrajnából

Magyarország területére 2022. október 6-án 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 5450 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5304 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 205 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Az ukrajnai háború elől 2022. október 6-án 33 ember, köztük 13 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

Heves támadás alatt a Szumi régió

Az oroszok több mint 150 lövedéket lőttek ki a Szumi régióra tegnap, jelentette a régió kormányzója.

Dmytro Zsivitszkij beszámolója szerint az oroszok Junakivka, Seredyna-Buda, Esman, Krasznopillia, Müropillia, Bilopillia és Velyka Piszarivka településeket lőtték.

Hét halottja van a Zaporizzsja elleni orosz támadásnak

A terület kormányzója, Olekszandr Sztaruh jelentette, hogy hét ember halt meg a Zaporizzsját tegnap kora reggel ért orosz rakétacsapásban.

Iráni drónok Ukrajna ellen

Az iráni gyártmányú drónok oroszországi használata nem valószínű, hogy jelentősen befolyásolja a háború menetét - írta az amerikai ISW.

Zelenszkij ukrán elnök ezzel kapcsolatban azt mondta: "Irán valamiért azt állítja, hogy Ukrajnában nincsenek iráni gyártmányú drónok. Az emberek látják őket az égen. Mi lelőjük őket. De nekünk azt mondják, hogy Ukrajnában állítólag nincsenek iráni drónok. Nos, mi megtaláljuk a módját annak, hogy valóban ne maradjanak."

Zelenszkij már a Krím felszabadításáról beszél

Az ukrán elnök legfrissebb beszédében azt mondta, az oroszok csak a herszoni régióban stabilizálták a helyzetüket, míg az ukrán csapatok október elseje óta több mint ötszáz négyzetkilométernyi területet és több tucat települést foglaltak vissza az oroszoktól.

Zelenszkij azt is mondta: "eljön a nap, amikor a zaporizzsjai területen is sikerekről fogunk beszámolni - azokon a területeken, amelyek még mindig a megszállók ellenőrzése alatt állnak. Eljön majd a nap, amikor a Krím felszabadításáról is beszélni fogunk."

Orosz lőszerraktárakat lőttek ki az ukránok

Három orosz lőszerraktárat semmisítettek meg az ukránok az ország déli részén - írta a Kyiv Independent.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában