Meglepő üzenet

2022.10.17. 13:49

Macron Amerikának: az nem barátság, hogy négyszeres áron vehetjük tőletek a gázt

A francia elnök reméli, hogy erről a következő G7-csúcstalálkozón is beszélhet majd – írja a Mandiner.

Emmanuel Macron

Forrás: NurPhoto / AFP

Fotó: Nicolas Economou

Emmanuel Macron francia elnök szerint az európai nemzeteknek szorosabbra kellene fűzniük a viszonyt az ázsiai gazdaságokkal, hogy ezzel rávegyék az Egyesült Államokat és Norvégiát a „barátságosabb viszonyra” – azaz arra, hogy olcsóbban adják az energiahordozókat – írja a Bloomberg. 

Macron erről egy október eleji, párizsi konferencián beszélt. A francia elnök szerint az Oroszországot szankcionáló országok „szabadságharcosok”, de ami a fosszilis energiahordozókat illeti, megoszlanak fogyasztókra és termelőkre.

 

„A mély barátság jegyében üzenjük az amerikaiaknak és a norvégoknak: nagyszerűek vagytok, elláttok minket energiahordozókkal, de az nem fog sokáig menni, hogy saját, belső piacotokhoz képest négyszeres áron kínáljátok ezt. A barátság nem ezt jelenti”

 

– szögezte le Macron.

Hozzátette: a kérdést Franciaország szeretné megvitatni a következő G7-csúcstalálkozón. A francia elnök szerint a „gázpiac jelenleg nem nagyon létezik”, ezért a világ vezető gazdaságainak érdemes lenne visszatérniük az „értelmes” energiaárakhoz.

Az eredeti cikk ITT érhető el.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában