Keresik az okot

2022.10.12. 10:42

Szivárgást észleltek a Barátság kőolajvezetéken

Azt egyelőre nem tudják, mi okozta a szivárgást a vezeték északi ágának egyik szálán, az északnyugat-lengyelországi Zurawice közelében, a műszaki szolgálatok mintegy ezer négyzetméter területű kiömlést próbálnak felszivattyúzni - közölte szerdán a lengyel média.

A Barátság csővezeték fogadóállomása a csehországi Nelahozeves környékén

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Martin Divisek

A TVP Info lengyel közszolgálati hírtelevízió szerint a szivárgást már kedd este észlelték. A PERN lengyel olajvezeték-üzemeltető vállalat szerdai közleménye szerint 

az eset a Németországba tartó vezetékszakasz két szálának egyikét érinti.

 "Jelenleg az incidens okai ismeretlenek, a sérült szálon viszont leállt az olaj továbbítása" - írták.

A helyszínt biztosítják tűzoltók és rendőrök a délnyugat-lengyelországi Zurawice környékén 2022. október 12-én, miután szivárgást észleltek az orosz nyersanyagot szállító Barátság kőolajvezetéken 
Fotós: Roman Zawistowski / Forrás: MTI/EPA/PAP

 

Katarzyna Krasinska, a PERN szóvivője a médiának elmondta: megszokott üzemmódban működik a csővezeték lengyelországi infrastruktúrájának többi része, beleértve a tengermelléki szakaszt is, amelyen a tartályhajókkal Lengyelországba érkező nyersolajat Németországba továbbítják.

A szivárgást a Barátság vezeték északi szakaszán, Plocktól 70 kilométerre észlelték
Forrás: Vg.hu/MW

Karol Kierzkowski, a lengyel tűzoltóság szóvivője szerda reggel újságíróknak azt mondta: a kiömlés helyszínén, egy kukoricaföldön továbbra is keresik a szivárgás helyét. A szóvivő szerint a baleset lakóépületektől távol történt, de környezetvédelmi kárt "biztosan okozott".

A Barátság vezeték déli ágán augusztus közepén szüneteltek az Oroszországból a közép-európai országokba tartó szállítások. Az ukrán Ukrtransznafta akkor leállította a tranzitot, mert nem kapta meg az ellenértékét az orosz féltől.

Az ukrajnai orosz invázió miatt bevezetett európai uniós szankciók orosz kőolajszállításokra is vonatkoznak, az egyik kivételt ez alól a Barátság vezeték déli ágán, Szlovákiába és Magyarországra is irányuló szállítások képezik. 

Lengyelország és Németország bejelentések szerint az év végéig függetlenedne az orosz olajimportról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában