Járvány

2022.11.16. 09:53

6 millió 420 ezer a beoltott, 4431 az új fertőzött és elhunyt 73 beteg

A beoltottak száma 6 419 758 fő, közülük 6 206 156 fő a második, 3 901 052 fő a harmadik, 381 998 fő már a negyedik oltását is felvette. Az elmúlt héten összesen 4431 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 2 157 995 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.

Koronavírus elleni oltásra várakozók a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban kialakított oltóponton 2022. október 28-án

Forrás: MTI

Fotó: Vajda János

Az elmúlt héten elhunyt 73 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 48 184 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 2 091 278 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 18 533 főre csökkent. Jelenleg 749 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 10-en vannak lélegeztetőgépen – olvasható a koronavirus.gov.hu oldalon.

Forrás: koronavirus.gov.hu

Magyarországon a járvány jelenleg mérsékelten zajlik, ami köszönhető a magas átoltottságnak is. A vírus továbbra is az oltatlanokat veszélyezteti a legjobban, ezért őket továbbra is az oltás felvételére kérik. A megerősítő oltás felvétele mindenkinek ajánlott, aki 4 hónapnál régebben kapta meg az előző oltását. A kormány továbbra is biztosítja az oltás lehetőségét. 

Kérhető a háziorvostól, házi gyermekorvostól, valamint felvehető a kórházi oltópontokon, ahová péntekenként időpontfoglalással és anélkül is lehet menni.

Felvehető a megerősítő oltás az új típusú, omikron elleni Pfizer-vakcinával is. Az oltóanyag egyadagos és kizárólag emlékeztető oltásra kapott uniós engedélyt. A megerősítő oltás a pénteki oltási napokon időpontfoglalás nélkül is felvehető.

A kormány és az Operatív Törzs továbbra is folyamatosan elemzi a járványhelyzetet, és ha szükséges, további intézkedéseket hoz.

NNK: csökken a szennyvízben a koronavírus koncentrációja

A szennyvíz SARS-CoV-2 örökítőanyagának koncentrációja országos átlagban ismét csökkenést mutat – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ. A vizsgált városok többségénél stagnálás tapasztalható, csökkenés a Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telep mintájában, valamint Kecskeméten és Zalaegerszegen volt mérhető. A SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja hazánkban minden mintavételi helyen az emelkedett kategóriába esik.

Borítókép: illusztráció

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában