Tisztességtelen játszmák

2022.11.23. 07:48

Brüsszel zsarol a pénzekkel

Nem lehet, hogy egy brüsszeli bürokrata megszabja a lengyel miniszterelnöknek és minisztereknek, hogy milyen törvényeket fogadjanak el – mondta Janusz Kowalski, a lengyel mezőgazdasági tárca miniszterhelyettese, aki szerint az Európai Unió egy föderalista tervet szeretne megvalósítani, amelyben nincsenek független államok, a törvényekről, adókról és beruházásokról szóló döntéseket pedig Brüsszelben hozzák meg – írja a V4NA.

Janusz Kowalski a Szejm (alsóház) 48. ülésszakán Varsóban 2022. február 9-én

Forrás: NurPhoto via AFP

Fotó: Mateusz Wlodarczyk

Magyarországhoz hasonlóan Lengyelország sem kapta még meg a nekik járó uniós pénzeket, az Európai Bizottság lényegében a források kifizetésével zsarolja a jobboldali kormányt, így akarja átvenni az irányítást az ország felett. Többek között erre utalt egy interjúban Janusz Kowalski, a lengyel mezőgazdasági miniszter helyettese. Jelezte: az Európai Bizottság egy olyan szerv, amelyet az adófizetők pénzéből fizetnek, és a tagállamok érdekeivel összhangban lévő célokat kellene követnie.

– Ezzel szemben a brüsszeli bürokraták zsarolják a lengyeleket, hazudnak, és ellopják a pénzüket – jelentette ki Kowalski, aki megjegyezte, hogy „ma van itt a megfelelő pillanat, hogy visszalépjünk a korábbi döntésektől, mert az Európai Unió becsapta Lengyelországot, zsarolja, nem fizeti ki a pénzt”. 

A miniszterhelyettes egy egyszerű példán keresztül mutatta be a helyzetet, amelyben most Lengyelország van.

– Olyan, mintha elmennénk egy bankba, felvennénk egy hitelt, és a bank nem fizetné ki a pénzt. Új feltételeket szabna, és a hitelt egyfajta megvesztegetésként kezelné. Lengyel képviselőként nem értek egyet azzal, hogy Brüsszel törvényjavaslatot írjon nekem, és azt mondja, hogy változtassuk meg a szejm szabályait – magyarázta.

– Az Európai Unió egy föderalista tervet szeretne megvalósítani, amelyben nincsenek független államok, a törvényekről, adókról és beruházásokról szóló döntéseket pedig Brüsszelben hozzák meg. Ezért ma Lengyelországnak fordítania kellene a kockán, megvétózni mindent, és semmiképpen sem szabad beleegyezni semmilyen új adóba – hangsúlyozta Janusz Kowalski. Ehhez hozzátette: 

– Az nem lehetséges, hogy egy brüsszeli bürokrata felelősségre vonja a lengyel miniszterelnököt vagy minisztereket arról, hogy milyen törvényeket fogadunk el.

A miniszterhelyettes azt is elmondta, hogy nem tud elképzelni olyan forgatókönyvet, amelyben a Jog és Igazságosság kormányzópárt beleegyezik abba, hogy megfosszák Lengyelországot szuverenitásától, de facto függetlenségétől. Meggyőződése, hogy a Jog és Igazságosság támogatni fogja koalíciós partnerét, a Szolidáris Lengyelországot, és határozottan nemet mond a föderális Európai Unióra – ismertette a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában