Ukrán válság

2022.11.19. 07:34

Oroszország újabb támadásra készül, áramszünetekkel küzd Ukrajna

Már 269. napja tart a háború a szomszédban.

Orosz ágyútűzben megsérült házuk előtt emberek a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvő Kramatorszkban 2022. november 19-én

Forrás: MTI/AP

Fotó: Andrij Andrijenko

Videón az ukrán katonák földalatti bunkere

A felvételt az ukrán védelmi minisztérium osztotta meg a Twitteren.

Helyreállt a vasúti összeköttetés Herszon és Kijev között

Majdnem nyolc hónap után szombaton első alkalommal futott be egy utasszállító vonat Kijevből az orosz ellenőrzés alól nemrég felszabadult dél-ukrajnai Herszonba.

A hét vagonból álló szerelvényt, amely kétszáz utast szállított, helyi művészek a herszoni győzelem jelképeként színesre festették - jelentette az ukrán sajtó. A herszoni pályaudvaron ünneplő tömeg fogadta a különvonatot.

A Herszon és Kijev közötti vasúti összeköttetés közvetlenül a február 24-i orosz invázió után szakadt meg. Moszkva november 9-én rendelte el az orosz csapatok visszavonását a Dnyeper folyó bal partjára az Ukrajnától elcsatolt Herszon megyében, a hónapokig megszállás alatt lévő Herszon városból ezt követően vonultak ki az orosz fegyveres erők.

A háború ellenére Ukrajna képes fenntartani a vasúti közlekedést az országban, a vonatok általában pontosan és megbízhatóan, bár alacsonyabb sebességgel közlekednek.

Orosz támadás miatt akadozik a fűtés Zaporizzsjában

Az orosz hadsereg november 18-án éjjel támadást intézett az ukrajnai Zaporizzsja városa ellen, aminek következtében egy ember meghalt és a város egyes részeiben megszűnt a fűtés.

A zaporizzsjai terület kormányzója, Oleksandr Starukh szerint több mint 17 ezer lakos nem tud fűteni a támadás következtében.

A brit kormányfő Kijevbe érkezett, és újabb katonai támogatást jelentett be

Rishi Sunak brit kormányfő előre be nem jelentett látogatást tett Kijevben szombaton, és közölte, hogy 

Nagy-Britannia 50 millió font (23 milliárd forint) értékben légvédelmi eszközökkel látja el Ukrajnát.

Az Ukrajnának nyújtandó új brit légvédelmi csomag részét képezik légvédelmi fegyverek, radarok, illetve drónok ellen bevethető eszközök. Nagy-Britannia a humanitárius célú támogatást is fokozza, tekintettel a zord tél közeledtére - közölte a brit kormányfő.

British premier pays first visit to Ukraine since taking office
Rishi Sunak brit miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Kijevben 
Forrás: Ukrán elnöki hivatal/Anadolu Agency/AFP

Sunak Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel is találkozott. Látogatásának célja az volt, hogy megerősítse, az Egyesült Királyság továbbra is támogatja Ukrajnát az Oroszország ellen vívott háborúban - közölte a Downing Street.

"Azért utaztam ide, hogy elmondjam, Nagy-Britannia mindaddig Ukrajna mellett áll, amíg Kijev meg nem tudja teremteni azt a békét és biztonságot, amelyre szüksége van, és amelyet megérdemel" - mondta a brit kormányfő az ukrán elnöki hivatal honlapján megjelent videofelvétel szerint. Sunak azt is hozzátette, hogy "az ukrán nép bátorsága inspiráló az egész világ számára".

"Nagy-Britannia tudja, milyen a szabadságért küzdeni. Önökkel vagyunk végig ezen az úton" - üzente az ukránoknak Rishi Sunak a Twitteren.

"A háború legelső napjai óta Ukrajna és az Egyesült Királyság a legerősebb szövetségesek" - írta Zelenszkij a Telegram-csatornáján.

Oroszország megpróbálja túlterhelni az ukrán légvédelmi készleteket

Oroszország a rakétacsapások fokozásával megpróbálja túlterhelni és kimeríteni az ukrán légvédelmi készleteket - figyelmeztetett egy magas rangú amerikai Pentagon-tisztviselő.

Colin Kahl újságíróknak nyilatkozva kifejtette, hogy 

Oroszország célja az ország feletti égbolt uralása azáltal, hogy arra kényszeríti Ukrajnát, hogy felhasználja a nagy szükségletű készleteit.

Hozzátette azonban, hogy az Egyesült Államok "elkötelezett" amellett, hogy az ukránok megkapják a szükséges felszerelést, hogy életképes maradjon a védelmük.

El kellene hagyniuk az ukránoknak az országot

Az embereknek fontolóra kellene venniük, hogy elhagyják az országot, hogy segítsenek energiát megtakarítani – mondta Makszim Timcsenko, a Ukrajna legnagyobb energiacégének vezérigazgatója a The Guardian beszámolója szerint – írja a Mandiner.

 

Az orosz rakétacsapások megbénították Ukrajna energiarendszerét, és a hatóságok arra figyelmeztettek, hogy Kijev a tél beálltával az elektromos hálózat „teljes leállásával” nézhet szembe.

 

Timcsenko szerint a villamosenergia-fogyasztás csökkentése a kulcs a rendszer működésének fenntartásához. Úgy fogalmazott, hogy 

ha találnak egy alternatív helyet, ahol három-négy hónapig maradhatnak, az nagyon hasznos lenne a rendszer számára.

Hozzátette: 

az ukránoknak az ország elhagyására úgy kell gondolniuk, hogy ezzel hozzájárulnak a háború megnyeréséhez.

Egy nap alatt 10 ukrán drónt lőttek ki az oroszok

Az orosz légvédelmi eszközök egy nap alatt az Ukrán Fegyveres Erők 10 pilóta nélküli repülőgépét iktatták ki – közölte Igor Konaszenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője szombaton.

Elmondása szerint 

a háború kezdete óta összesen 333 repülőgépet, 177 helikoptert, 2532 pilóta nélküli légi járművet, 388 föld-levegő rakétarendszert, 6705 harckocsit és más páncélozott harcjárművet, 897 többrakétás rakétavető harcjárművet, 3599 tábori tüzérségi és aknavetős löveget, valamint 7273 darab különleges katonai járművet semmisítettek meg.

Finnország megszólalt a NATO-csatlakozásról

Finnország külügyminisztere szombaton egy bahreini konferencián felszólalva megvédte Finnország NATO-csatlakozási kérelmét.

A NATO-tagság iránti kérelemről szóló döntés "a biztonsági környezetünkben bekövetkezett drasztikus változás eredménye" 

– mondta Pekka Haavisto.

"És mi lenne drámaibb változás, mint a szomszédunk támadása egy 50 millió lakosú ország ellen?"

 – tette fel a kérdést Haavisto.

"A NATO-tagság kérelmezése... természetes lépés volt számunkra" 

– tette hozzá.

HAAVISTO, Pekka
Pekka Haavisto finn külügyminiszter a Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel megbeszélésüket követően tartott sajtótájékoztatón Budapesten 2022. szeptember 15-én
Fotós: Koszticsák Szilárd / Forrás: MTI

Finnország és Svédország májusban hivatalos NATO csatlakozási kérelmet nyújtott be, miután Oroszország megtámadta Ukrajnát.

Nemzetközi bizottság felállítására szólítottak fel az ukrán fegyveres erők által elkövetett bűncselekmények kivizsgálására

Az orosz elnöki tanács a civil társadalom és az emberi jogok fejlesztésével foglalkozó bizottsága nemzetközi bizottság felállítását szorgalmazta az ukrán fegyveres erők katonái és az oldalukon harcolók által elkövetett bűncselekmények kivizsgálására.

"Felszólítjuk egy nemzetközi bizottság felállítását az ukrán fegyveres erők katonái és az oldalukon harcoló fegyveresek által elkövetett bűncselekmények kivizsgálására, hogy átfogó vizsgálatot folytasson az összes ismert tényállásról, és biztosítsa a felelősök megbüntetését a nemzetközi és nemzeti joggal összhangban" 

– áll a nyilatkozatban.

A közlemény szerint a bizottság tagjai tisztában voltak azzal, hogy az európai emberi jogi aktivistákhoz intézett felhívásuk esetleg válasz nélkül marad, ezért a felhívást először az ENSZ-hez és az ázsiai, afrikai és latin-amerikai emberi jogi szervezetekhez küldték el. 

Két nap alatt 9 hajó indult el Odesszából a „gabonafolyosón” keresztül

Két nap alatt kilenc hajó hagyta el az odesszai kikötőket 162 000 tonna mezőgazdasági áruval, amelyet Afrikába, Ázsiába és Európába szállítanak. Erről az Infrastrukturális Minisztérium a Facebookon számolt be.

"Ma indult el a BOZBURUN - M áruszállító hajó 40 ezer tonna búzával Etiópiába. Ez már a nyolcadik hajó, amelyet az ENSZ Világélelmezési Programja az Afrikának és Ázsiának nyújtott segítség részeként indít" 

– áll a közleményben.

Lehullott az első hó az áramkimaradásokkal küzdő Kijevben

Ukrajna fővárosa, Kijev „teljes leállással" szembesülhet, mivel az ország energiarendszerének csaknem a fele megrongálódott az orosz támadások során – közölte a kormány. Az ENSZ arra figyelmeztet, hogy az ukrajnai áram- és vízhiány humanitárius katasztrófával fenyeget ezen a télen, ami már meg is érkezett Kijevbe. A fővárosban lehullott az első hó.

Megérkezett az első vonat Kijevből Herszonba

Péntek este indult újra a vonatközlekedés Kijev és Herszon között. Az első járat – kilenc hónap után – szombat reggel érkezett meg a városba, ahonnan Oroszország múlt héten vonta ki a csapatait.

Orosz előrenyomulás Donyeckben

A Donyecki Népköztársaság megbízott orosz vezetője, Gyenyisz Pusilin november 19-én Telegram-csatornáján azt közölte, hogy a Népi Milícia egységei a teljes frontvonalon haladnak előre.

Elismerte, hogy az előrenyomulás nem ment olyan gyorsan, mint ahogyan azt szerette volna, és hozzátette, hogy az orosz katonák fokozatosan „felszabadítják" Artemovszk városát.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ugyanakkor azt közölte, hogy az ukrán erők az elmúlt 24 órában mintegy száz támadást vertek vissza Donyeck keleti régiójában, miközben folyamatosak a harcok.

Élelmiszersegélyért állnak sorba emberek a kelet-ukrajnai donyecki területen fekvő Drobiseve településen 2022. november 18-án
Fotós: Andrij Andrijenko / Forrás: MTI/AP

Áram- és fűtéskimaradások Ukrajnában

Egy Zaporizzsját ért támadás után 123 többszintes lakóház maradt fűtés nélkül szombaton. A rakétacsapás a távhővezetéket érte, a szakemberek már dolgoznak a helyreállításon, jelentette be az ukrán szolgáltató vezetője.

Közben Odesszában is folyamatosan azon dolgoznak, hogy stabilizálni tudják az energiaellátást. Az infrastruktúrát ért támadások miatt vannak olyan területek a régióban, ahol napok óta nincs áram, de az energetikai szakemberek azt ígérik, hogy néhány nap alatt minden hibát ki tudnak javítani, jelentette be a régió katonai közigazgatás képviselője.

Ukrajna elnöke szerint országszerte 17 régió néz szembe "nehéz helyzettel" az energiaellátás akadozása és az áramhiány miatt.

Ez állítja Ukrajna az orosz veszteségekről

Az ukrán vezérkar friss, a közösségi portálon közzétett jelentése szerint az oroszok a háború kezdete óta csaknem 84 ezer katonát, 2900 tankot és 5800 páncélozott járművet vesztettek.

Lengyelország nem ad vízumot Oroszországnak

Varsó bejelentette, hogy 

nem ad vízumot az orosz delegációnak, hogy részt vegyenek az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet ülésén. A csúcstalálkozót december 1-2. között tartják Lódzban.

Az EBESZ a világ legnagyobb regionális biztonságorientált kormányközi szervezete, amely megfigyelői státusszal rendelkezik az ENSZ-nél. Mandátuma olyan kérdéseket foglal magában, mint a fegyverzetellenőrzés, az emberi jogok előmozdítása, a sajtószabadság, valamint a szabad és tisztességes választások.

A lengyel döntés napokkal azután született, hogy egy rakéta eltalált egy falut keleten, két ember életét vesztette, négyen pedig megsebesültek. Széles körben azt gondolják, hogy egy ukrán légvédelmi rakéta véletlenül csapódott be a térségbe, miközben jelentős orosz bombázást hárított el.

Rendőr Przewodów határában 2022. november 16-án, miután az előzõ nap feltehetőleg orosz gyártmányú rakéta robbant fel a kelet-lengyelországi falu egyik gabonasilójában, és két embert megölt 
Fotós: Wojtek Jargilo / Forrás: MTI/EPA/PAP

Amerikai–orosz fogolycsere

Oroszország azt reméli, hogy fogolycserét köt az Egyesült Államokkal, amelynek eredményeként a kosárlabdasztár, Brittney Griner kiszabadulhat – cserébe egy elítélt fegyverkereskedőért, akit a "Halál kereskedőjének" neveznek. Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes közölte, hogy Moszkva és Washington a lehetséges csere lehetőségét vizsgálja.

A hír azután érkezett, hogy Grinert ügyvédei szerint egy mordvai büntetés-végrehajtási telepre szállították, Moszkvától körülbelül 500 km-re délkeletre. A kétszeres olimpiai bajnok centert februárban vették őrizetbe, amikor a moszkvai repülőtéren kannabiszolajat tartalmazó fiolákat találtak a poggyászában. Augusztusban ítélték 9 év börtönbüntetésre.

Magyarország segít

Magyarország területére 2022. november 18-án 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 6075 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4087 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 210 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Az ukrajnai háború elől 2022. november 18-án 128 ember érkezett Budapestre vonattal, közöttük 38 gyermek.

A rendőrök továbbra is segítik a háború elől menekülőket – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság. 

Besorozás – Putyin új törvényt fogadott el

Vlagyimir Putyin orosz elnök nemrég friss törvényt fogadott el, amelynek értelmében a kettős állampolgárokat is besorozhatják majd az orosz hadseregbe - írja az Origo a  The Moscow Times beszámolója nyomán.

A mobilizáció az új rendelet értelmében már azokra is kiterjed, akik állandó letelepedési engedéllyel rendelkeznek Oroszországban, valamint már besorozhatják azokat is, akik nem rendelkeznek semmilyen állampolgársággal, vagy éppen kettős állampolgárok.

Az eddigi szabályok értelmében a kettős állampolgárokat nem lehetett besorozni, ez viszont most egy tollvonással megváltozik. 

Oroszország annak ellenére módosított a besorozás szabályain, hogy a korábban bejelentett részleges mozgósítást lezárták. Mindez előrevetíti, hogy amennyiben nem sikerül áttörést elérni Ukrajnában, vagy nem valósul meg a békeszerződés, akkor egy újabb mozgósítási hullám jöhet.

A 2020 januári adatok szerint azon emberek száma, akik orosz, illetve emellett egy másik állampolgársággal is rendelkeznek, eléri az 543 ezer főt.

Eurómilliárdok

Kijevben járt az Európai Bizottság gazdasági területért felelős alelnöke. Valdis Dombrovskis és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök főleg az energiáról tárgyalt, de részletesen szóba került az Ukrajna és az Európai Unió közötti pénzügyi együttműködés, az ország év végéig tartó és a következő évi finanszírozási igénye is.

Kijev idén két részletben – novemberben 2,5 milliárd euróval, december elején pedig további 0,5 milliárd euróval – számít a makroszintű pénzügyi támogatásra.

Legyőzhetetlenségi pontok

Felállt az első két „legyőzhetetlenségi pont" Herszonban. Ezek olyan ideiglenes mobil áramközpontok, ahol aggregátor biztosítja az energiát, az emberek fűtött helyen melegedhetnek, kapnak teát, humanitárius segítséget, valamint feltölthetik a telefonjaikat és használhatják a Starlink internetkapcsolatot. Az ukrán elnök ígérete szerint hamarosan több ilyen helyet létesítenek a frissen visszafoglalt városban.

Mobiltelefonjaikat töltik emberek az ukrán fennhatóság alá visszakerült dél-ukrajnai Herszon főterén 2022. november 15-én 
Fotós: Efrem Lukackij / Forrás: MTI/AP

Nagy gondok vannak még az áramellátással

Egy nap alatt is sokat haladtak a szakemberek az ukrán energiahálózatot ért csapások helyreállításán, de rengeteg még a munka. Egyre több helyen már a tervezett rend szerint zajlanak az áramszünetek, rendkívüli leállásokkal már csak főleg a kijevi és az odesszai régió lakóinak kell számolniuk. Jelenleg 17 ukrán régióban akadozik az áramellátás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában