Téli viharok

2022.12.26. 09:52

Már több tucatnyi áldozata van az Egyesült Államokban tomboló ítéletidőnek

Az Egyesült Államokban 46-ra emelkedett az országon a hétvégén végigsöprő hóvihar áldozatainak száma, további négy ember pedig Kanadában halt meg egy Brit Columbia tartományban történt baleset következtében, ahol a jeges úton felborult egy autóbusz. A balesetnek 50 sérültje van.

Havat lapátol egy férfi az otthona előtti járdáról 2022. december 23-án Torontóban, Kanadában

Forrás: Creative Touch Imaging Ltd / NurPhoto / AFP

Az Egyesült Államok és Kanada nagy részét komoly hideg, erős szél és havazás sújtotta a hétvégén. 

Az egyik leginkább érintett állam New York volt, ahol egyes térségekben egy nap alatt több mint egy méter hó hullott vasárnap. A jelentős mennyiségű hó mellett a viharos erejű szél is rendkívül megnehezítette a mentők és a tűzoltók munkáját Buffalóban, ahol 18-an veszítették életüket.

Az elmúlt napok téli vihara további 10 ember halálát okozta Ohio államban, ahol még pénteken a hóval borított autópályán 40 jármű rohant egymásba. Halálos balesetek voltak Kansas, Missouri és Kentucky államban, Vermontban lezuhanó faág sújtott halálra egy embert, míg Wisconsinban egy ember vízbe fulladt, amikor beszakadt alatta egy folyó jege.

A déli Mississippi állam fővárosában, Jacksonban arra kérték az embereket hogy csak forralás után fogyasszák a vezetékes vizet, a fagyos időjárás miatt megrepedtek a vízvezetékek.

A PJM Interconnection amerikai villamosenergia-hálózat üzemeltető arra kérte a keleti szövetségi állam lakosságát, hogy korlátozzák az áramhasználatot és csökkentsék a hőmérsékletet a lakásokban, hogy elkerüljék az elosztó infrastruktúra túlterhelését. Eközben a hőmérséklet sok keleti államban rekordközeli mélypontra süllyedt.

New York állam nyugati részén a rendkívüli havazást az úgynevezett tó-hatás okozza, amelynek lényege, hogy a közeli Nagy-tavak feletti páratömeg a szárazföld fölé sodródik, ahol a fagypont alatti hőmérsékleten hó formájában csapódik ki. A legsúlyosabban érintett Buffalo városa közvetlen Erie-tó partján fekszik, közel az Ontario-tóhoz.

A rendkívüli téli időjárás a becslések szerint mintegy 55 millió amerikait érint az ország középső és keleti részein. A rossz időjárás miatt a hétvégén az Egyesült Államokban több mint 5 ezer repülőgépjáratot töröltek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában