Sorozatos botrányok

2022.12.20. 06:44

Nézőpont Intézet: elfogyott a választók bizalma a baloldalban

Az elemző szerint már az április 3-i országgyűlési választásokon is látszott, hogy a korábban baloldali fellegvárként számontartott körzetekben is fordítani tudott a Fidesz.

Illusztráció/A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) ülése a Nemzeti Választási Iroda Alkotmány utcai székházában 2020. február 18-án

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

A győzelem azt mutatja, hogy a Fidesz egy valódi néppárt, hiszen minden társadalmi csoportban – függetlenül a végzettségtől, vagyoni helyzettől, kortól, településszerkezettől – olyan üzeneteket tud megfogalmazni, amelyek egybeesnek a többségi állásponttal – jelentette ki a Magyar Nemzetnek a Fidesz–KDNP jelöltjének hétvégi, pesterzsébeti győzelmével kapcsolatban Talabér Krisztián politológus, a Nézőpont Intézet elemzője. Ismert, december 18-án, az év utolsó időközi önkormányzati választásán a XX. kerületben is győzni tudott a Fidesz–KDNP, holott korábban egyszer sem tudott nyerni a jobboldal ebben a körzetben.

Az elemző szerint már az április 3-i országgyűlési választásokon is látszott, hogy a korábban baloldali fellegvárként számontartott körzetekben is fordítani tudott a Fidesz – vagy erőteljesen zárult az olló –, ennek a trendnek a folytatását, egyúttal megerősítését látjuk a múlt vasárnapi, pesterzsébeti választás eredményeként is.

– Kevésbé jobb- és baloldali megosztottságról beszélnék – tekintve, hogy ez egy helyhatósági időközi választás volt –, sokkal inkább arról, hogy melyik politikai erőnél látják azt a választók, hogy valóban a kerületi ügyekért dolgoznak. A jelek szerint a helyiek többsége azt látja, hogy a Fidesz politikusai végzik el azt a munkát, amelyet egy városképviseleti tisztségviselőnek el kell végeznie. Ez persze azt is jelenti, hogy elfogyott a választók bizalma a baloldalban, a választók preferenciáinak átrendeződése is ennek tudható be – tette hozzá.

A Nézőpont Intézet elemzője azt mondta; a baloldali ellenzék az áprilisi kudarcból nem tudott felállni, a Gyurcsány-párton kívül senki nem tudott lendületet venni közülük. – A baloldal jelenleg sem az emberek valódi képviseletével, hanem hatalmi harcokkal van elfoglalva. A hozzájuk köthető sajtó egy ilyen választási helyzetben sem pesterzsébeti ügyektől hangos, hanem attól, hogy a Demokratikus Koalíció az adott napon éppen melyik momentumos politikust igazolta át. 

Jól ­láthatóan már a 2024-es erőviszonyok újraosztásán dolgoznak a „még életképes” pártok, a választók képviselete – mint mindig – most is csak másodlagos számukra – fogalmazott az elemző.

 

További részletek a Magyar Nemzet cikkében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában