Nemzeti érdek

2023.01.23. 07:46

A nehézségek ellenére is cél marad a falvak felzárkóztatása

Gyopáros Alpár a Magyar Nemzetnek arról beszélt, hogy a nehézségek, az energiaválság ellenére is tovább folytatják a falvak megerősítését, az ottani életkörülmények javítását.

Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos a falusi kisboltok működésének támogatását célzó pályázati kiírás részleteiről tartott sajtótájékoztatón a Miniszterelnökség Benczúr utcai épületében 2022. december 15-én

Forrás: MTI

Fotó: Soós Lajos

Nemzeti érdek a falvak elnéptelenedésének megállítása, a magyar vidék megerősítése és a falusi emberek támogatása – fogalmazott a lapnak Gyopáros Alpár. A modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos szerint három év alatt rendkívül örömteli eredményeket hozott a Magyar falu program otthonteremtési alprogramjaként a falusi családi otthonteremtési kedvezmény (csok), ezért a támogatási forma tovább szolgálja az ötezer lelkesnél kisebb, korábban csökkenő lélekszámú települések népességnövekedését, a vidéki otthonteremtés elősegítésén keresztül.

A friss kormányzati döntésnek köszönhetően a falusi csok igénylésének lehetősége 2024. december 31-ig továbbra is nyitva áll mindazoknak, akik falun képzelik el családjuk jövőjét.

Körülbelül 2600 településen érhető el a jövőben is a meglévő ingatlanra vonatkozó felújítási és bővítési lehetőség, valamint továbbra is igényelhető az ingatlanvásárlást és a vásárolt lakás, ház korszerűsítését segítő konstrukció.

Határozott szándék, hogy tovább bővüljön azon 1200 település köre, ahol három év alatt megállt a népességcsökkenés, és valamennyi falu esetében megforduljon a hosszú évtizedek alatt sajnos általánossá vált demográfiai csökkenés – mondta a politikus.

Az eddig elért eredmény kapcsán Gyopáros Alpár a lapnak kifejtette: tavaly november 30-ig összesen 37 404 kérelmet fogadtak be, 201,7 milliárd forint értékben. Ezek közül 61 százalékban három vagy több gyerekre, 37,6 százalékban két gyermekre, 1,4 százalékban pedig egy gyerekre igényelték a támogatást. 

Január 31-én lejár a legújabb falusi kisboltpályázat jelentkezési határideje, az igényléseket kizárólag elektronikus úton, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. nemzetpolitikai informatikai rendszerén keresztül lehet benyújtani. 

Pályázatot minden olyan kisbolt benyújthat, amely kétezer lelkesnél kisebb településen működik, és nagyobb részben napi fogyasztási cikkeket értékesít. Az elnyerhető támogatás mértéke üzletenként egy–három millió forint lehet, amely egyszeri, egyösszegű, előfinanszírozott és vissza nem térítendő forrás. A pályázatban elszámolhatók a működéssel összefüggő költségek, például az üzletben foglalkoztatott munkabére, a munkáltatói közterhek, az üzlet helyét biztosító ingatlan bérleti díja és a rezsitételek. Gyopáros Alpár lapunknak kiemelte:

Ez az állami segítség is bizonyítja, hogy a kormány a nehéz gazdasági helyzet ellenére sem hagyja magukra a falvakat.

A teljes cikket itt olvashatja el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában